Передплата 2024 ВЗ

Розвідка: "Бойовики не відводять війська від Станиці Луганської"

  • 10.10.2016, 11:26
  • 3 725

Заходи з відведення сил у районі населеного пункту Станиця Луганська противником не проводились.

Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки Міноборони, передає Еспресо.

На тимчасово окупованих територіях сходу України противник намагається затягнути реалізацію рамкової угоди. Заходи з відведення сил у районі н.п.Станиця Луганська противником не проводились. Передові підрозділи 11 стрілецького батальйону 2 окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ залишаються на позиціях у районі мосту через р.Сіверський Донець.

Геращенко озвучила наступні вимоги в разі успішного розведення сил на трьох ділянках

Зараз військові облаштовують місце для постійної дислокації СММ ОБСЄ.

Після відведення сили і техніки на всіх узгоджених ділянках Україна наполягатиме в Мінську на відкритті КПВВ у Золотому і відновленні мосту у Станиці Луганській. Про це заявила віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Українські військові розпочнуть відведення озброєнь у районі Станиці Луганської після тижня режиму тиші, наразі вони мають витримати прописаний графік. "Військові сподіваються, відведення в Станиці відбудеться найближчими днями", — зазначила вона.

"Після відведення живої сили і техніки в Золотому і Петрівському військові облаштовують місце для постійної дислокації СММ ОБСЄ, постійний пункт спостереження. Головне, аби СММ були готові в повному обсязі виконувати свої функції і цілодобово чергувати — моніторити ситуацію в місцях відведення, як це передбачає рамкова угода. Поки що представники місії лише епізодично приїжджають на місце відведення", — повідомила Геращенко.

Найважливіше, за її словами, що після відведення на цих ділянках не стріляють і немає порушення тиші.

Гарбуз: "Запланованого на сьогодні відведення підрозділів ЗСУ в Станиці не буде"

Заплановане на сьогодні відведення підрозділів ЗСУ в Станиці Луганській не відбудеться.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав очільник Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

"Заплановане на сьогодні відведення підрозділів ЗСУ в Станиці Луганській не відбудеться", - зазначив він.

Очільник області висловив упевненість, що "завдяки мудрості та державницькому підходу вищого керівництва держави, консолідованій позиції з представниками Штабу АТО нам вдасться виконати Рамкову угоду і не втратити Станицю Луганську".

Марчук: "Розведення сил - підготовка до серйозного вирішення проблеми"

Нинішнє розведення військ - це підготовка до серйозного вирішення проблеми, яке можливе лише на вищому політичному рівні.

Про це заявив представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук в ефірі "5 каналу".

"Коли ми почали працювати на цих трьох ділянках, це вже 3 місяці, взагалі ідея виникла ще в березні, коли ми почали працювати з росіянами, з усіма, виявилася цікава статистика, хоча обстріли були і по Петрівському, і по Золотому, три ділянки. За цей час, коли ми працюємо, жодного вбитого і жодного пораненого військового. Є резон хоча б заради цього"- сказав він.

Марчук також зазначив, що українська сторона пропонувала значно ширші ділянки для розведення сил в зоні АТО.

Він також зазначив: " Головна ідея — це, безумовно, напрацювання механізму для виведення військ. А не може бути такої ідеальної ситуації, як хотілося б. Вони всі зібралися і пішли. Було б дуже добре. Але це своєрідна підготовка до процедури, коли почнеться серйозне вирішення цієї проблеми, яке, звичайно, вирішується на найвищому політичному рівні".

Крім того, Марчук заявив, що на ділянці Станиця Луганська може статися синхронне розведення сил, якщо будуть виконані всі умови.

Міноборони: "Бойовики відводять сили синхронно з ЗСУ"

Сепаратисти синхронно з частинами Збройних сил України відводять свої підрозділи з Петрівського Донецької області.

Про це у ефірі Еспресо.TV сказав начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Богдан Сеник.

"Так, вони (бойовики -Ред.) відводять сили. Що стосується Збройних сил України, то вони дотримуються підписаних домовленостей і виконують свої зобов'язання", - сказав Сеник, відповідаючи на питання про те, чи бойовики відводять свої підрозділи з Петрівського.

Він нагадав, що це питання знаходиться під постійною увагою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Відведення сил у Петрівському теж відбувається під контролем цієї місії.

ОБСЄ: "Петрівське-Богданівка: спостерігачі не мали доступу до всіх ділянок розведення "

У спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ підтверджують відведення сил і озброєнь на ділянці Петрівське-Богданівка.

Як повідомляє прес-служба ОБСЄ, спостерігачі не мали доступу до всіх районів цієї ділянки, не було гарантій безпеки.

"Патрулі СММ у районі Петрівського-Богданівки з обох боків лінії зіткнення спостерігали за відведенням певної кількості особового складу і засобів із ділянки розведення. Однак, з огляду на обмеження свободи пересування і відсутність гарантій безпеки, СММ не мала доступу до всіх ділянок зони розведення", - заявили в Організації.

В ОБСЄ підкреслили, що "сторони зобов’язані забезпечувати доступ і безпеку спостерігачам СММ, а Спільний центр з контролю і координації відповідає за сприяння забезпеченню цього".

Україна досі не відвела війська у Станиці Луганській через бойовиків

Наразі українська сторона не може виконати угоду щодо розведення сторін конфлікту в районі Станиці Луганської через атаки найманців.

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив речник штабу АТО Віктор Шубець.

Він підтвердив, що сьогодні було завершено процес відведення озброєння на 1 кілометр у районі Петрівського, а також нагадав, що цей процес 1 жовтня відбувся й у Золотому.

"Що стосується Станиці Луганської, то тут відвести військам поки що не виходить з вини російського терористичного угрупування, протягом останніх трьох діб тут відбуваються обстріли зі стрілецької зброї та гранатометів", - наголосив Шубець.

Він зазначив, що українська сторона продовжує дотримуватися Мінських угод та не відкриває вогонь у відповідь.

ОБСЄ підтвердила розведення військ біля Петрівського

Моніторингова місія ОБСЄ підтвердила синхронне розведення військових біля Петрівського в Донецькій області.

Про це повідомив у Фейсбуці представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Синхронне розведення військових біля Петрівського завершено. СММ ОБСЄ перевірила і підтвердила. Для цілодобового контролю залишається група українських офіцерів із СЦКК, а також спостерігачі СММ ОБСЄ", - написав він.

В районі Петрівського та Богданівки успішно відбулося розведення військ

У районі сіл Богданівка та Петрівське Донецької області відбулося успішне розведення військ.

Як передає УНІАН, про це сьогодні під час брифінгу повідомив речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко.

«Сьогодні вранці об 11-й годині успішно відбулося розведення сил і засобів українських військ та загонів противника в районі Богданівки і Петрівського на Маріупольському напрямку», — сказав Лисенко.

За його словами, сили АТО відійшли на 1 кілометр на захід і зайняли нові, заздалегідь облаштовані, позиції.

Лисенко також зазначив, що процес відведення перевіряли представники СЦКК та ОБСЄ.

"ДНР" каже, що відвела всі війська від Петрівського

Сьогодні "ДНР" завершила процес відведення військ з Петрівського в тилові райони.

Про це повідомляє один із сепаратистських сайтів, передає Еспресо.

"Разом з особовим складом було виведено і озброєння, що знаходиться на позиціях сил ополчення: боєприпаси, стрілецька зброя і техніка - вантажний автомобіль "Урал", дві БМП", - йдеться в повідомленні.

Верифікацію процедури відведення проводять спостерігачі ОБСЄ.

На одній із ділянок Донбасу почали відводити війська

На ділянці Богданівка-Петровське почали відводити війська.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

''Щойно тут почали відводити війська. Згідно з домовленостями, до неділі війська мали б відвести на один кілометр з одного та іншого боку. У разі порушення агресором домовленості, максимум за 10 хвилин наші війська в повній бойовій готовності займуть колишні позиції і візьмуть під контроль цю територію. Дуже сподіваюся, що такої необхідності не буде", - написав Жебрівський.

Марчук: "Синхронне розведення сил починається з 11 години біля Петрівського"

Синхронне розведення військових має відбуватися з 11 години п'ятниці в районі Петрівського.

Про це представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи Євген Марчук повідомив "Українській правді".

"Сьогодні об 11 годині має бути розпочате синхронне розведення військових підрозділів біля Петрівського", - сказав Марчук.

"Для надійного контролю саме за синхронністю розведення і неухильним виконанням всіх інших умов на місці знаходиться група українських офіцерів із СЦКК на чолі з генералом Борисом Кременецьким, а також спостерігачі СММ ОБСЄ", - додав Марчук.

Він також наголосив, що питання синхронного розведення військових підрозділів біля Станиці Луганської "буде залежати від того, як пройде розведення біля Петрівського, і головне, чи буде витриманий бойовиками режим тиші і всі інші умови, в тому числі розмінування і допуск спостерігачів СММ ОБСЄ і СЦКК до всієї території визначеної ділянки біля Станиці".