Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під час лекції російського художника Павленського в Одесі сталася бійка

  • 13.08.2016, 08:41
  • 3 924

В Одесі поліція ввела план-перехоплення і розшукує київського блогера «Адольфича» (відомого, як Володимир Нестеренко).

Він поранив ножем охоронця на лекції російського художника-перформансиста Петра Павленского. Другий охоронець, що втрутився в бійку, помер від серцевого нападу, пише місцеве видання «Таймер».

Як повідомляється, інцидент трапився вчора ввечері у приміщенні Impact Hub Odessa, під час лекції Павленского, яка називалася «Про споживання людини».

Очевидці повідомили, що блогер вів себе зухвало, пив коньяк з пляшки і переривав виступаючих. Коли охорона спробувала його втихомирити, він дістав ніж і вдарив ним одного з охоронців і втік.

Свідком події став зокрема журналіст телеканалу «Репортер» Микола Яковенко. За його словами, Павленський прийшов на захід в компанії своїх товаришів.

«Один з них був Володимир Нестеренко, який поводився неадекватно, бунтував і зигував...», - розказав репортер.

«Прийшла охорона, щоб його заспокоїти. Виявилося, що у Нестеренка був при собі був ніж, він його витягнув і штрикнув охоронця. Кров всюди. На підлозі, на екрані. Я не знаю, в якому стані зараз постраждалий», - розказав він і додав, що на місце події невдовзі прибула поліція.

Через що виник конфлікт - сказати важко, проте в ньому жваво взяли участь багато присутніх, в тому числі одеський художник і поет Стас Домбровський, а також художник Олександр Ройтбурд, ну і сам Павленський.

Володимир Адольфович Нестеренко, відомий під псевдонімом «Адольфич», в кінці 1993 року був заарештований за участь у рекеті. У 1994 році був засуджений до 5 років ув'язнення, вийшов на волю умовно-достроково. В кінці 90-х років він знову потрапив у поле зору правоохоронних органів і був оголошений в розшук. З початку 2000-х Адольфич називає себе контркультурным драматургом. Є автором сценарію кримінальної драми «Чужа».

Російський художник Петро Павленський відомий своїми яскравими акціями. В знак підтримки Pussy Riot в 2012 він зашив собі рота, в лютому 2014 року він брав участь в акції «Свобода» в підтримку українського Майдану, в 2014 році він відрізав собі мочку вуха на підтримку Савченко.

У 2015 році Павленський облив бензином і підпалив двері ФСБ на Луб'янці в Москві. Ця акція, за його словами, «рукавичка, яку суспільство кидає в обличчя терористичній загрозі».

Схожі новини