Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як Онищенко змушує Антикорупційне бюро у Pokemon Go бавитися

Нардеп вільно пересувається Європою на неарештованому літаку.

5 серпня у Національному антикорупційному бюро чекають на допит вже «доторканного» нардепа Олександра Онищенка. Хоча знають, що даремно чекають. Онищенко заявив: повертатися до Києва не збирається і вже подав прохання про отримання політичного притулку у Великій Британії. Каже, осів у Лондоні і тут чекатиме суду у справі щодо екстрадиції в Україну. У НАБУ інша версія щодо місця перебування «газового» нардепа. Кажуть, Онищенко затіяв з ними гру, а-ля Pokemon Go. Тільки «покемон» з депутатським значком спритніший за віртуального героя, бо має для маневрів власний літак.

Поки НАБУ шле повістки Онищенкові за його київською адресою, той роздає інтерв’ю то телефоном, то через відеозв’язок - з лондонськими пейзажами за спиною. Розповів, що знімає у Лондоні квартиру, підшукав для себе спортзал для занять спортом і кінний клуб. Ось тільки гарцювати доведеться вже на чужих скакунах. Своїх 40 елітних коней, заявив Онищенко, розпродав. Виручених грошей вистачить на кілька років безбідного життя. З мільярдерською «заначкою» (і не лише від продажу коней) працювати Онищенкові «по світах» точно не доведеться. Хоча запевнив, що дозвіл на роботу у Лондоні має і може, наприклад, тренером з кінного спорту влаштуватися.

Не оминув Онищенко нагоди кинути камінь у город Антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), що робить і його адвокат Віктор Петруненко. Замість того, мовляв, щоб справою зайнятися і напряму зв’язатися з Онищенком чи його юридичними представниками у Лондоні, керівництво НАБУ «влаштовує театр абсурду, даючи безглузді прес-конференції».

Атакувальна тактика Онищенка і його захисту зрозуміла, кажуть експерти. Усе це робиться для того, щоб скомпрометувати слідство і використати це як аргумент, що справа має виключно політичне забарвлення.

Хоча окремі дії і заяви керівництва антикорупційних органів справді викликають запитання. Чому, скажімо, з двох літаків Онищенка заарештували лише один, залишивши нардепу-втікачу можливість швидко «линяти» з однієї країни в іншу? Антикорупційний прокурор Назар Холодницький коментує маневреність Онищенка з такою іронією, наче йдеться не про кримінальну справу на мільярди, а про «хіхоньки». «У нас є інформація, - заявив Холодницький, - що минулої п’ятниці після свого феєричного виступу на одному з телеканалів Онищенко полетів в іншу країну, на другому, незаарештованому літаку. Ми з задоволенням візьмемо участь у слідчих діях на території Британії, якщо він пришле за нами цей літак, який одразу ж і заарештуємо. Не треба переводити кримінальний процес у фарс і спілкуватися по «Скайпу». Це нагадує гру у кішки-мишки: спіймайте, якщо зможете. У п’ятницю вдень Онищенко був у Лондоні, а де він був увечері, я знаю і він знає. І це не був Лондон».

За інформацією САП, з Великої Британії нардеп-утікач полетів до іспанської Барселони. Але не факт, що знову у Лондон не повернеться. У разі підтвердження такої інформації, заявив Холодницький, українське слідство клопотатиме про екстрадицію Онищенка.

Але спершу треба оголосити його у міжнародний розшук. Цим питанням збираються зайнятися з наступного тижня. «Якщо 5 серпня Онищенко не з’явиться на допит, у нас з’являється право, навіть обов’язок, звертатися до суду про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою з альтернативою застави у сумі 1,6 мільярда гривень», - заявив антикорупційний прокурор, уточнивши, що клопотання до суду можуть подати вже у понеділок, 8 серпня. Лише після відповідного рішення про обрання запобіжного заходу — звернення в Інтерпол (така процедура).

«Чи видадуть Онищенка з допомогою ордера Інтерполу? 50/50. Та й питання щодо екстрадиції може розтягнутися у часі. Гроші роблять свою справу. А в Онищенка їх досить, аби унеможливити найгірший для нього варіант», - спрогнозував для «ВЗ» подальший розвиток ситуації з нардепом-утікачем політолог Андрій Золотарьов.

А тим часом...

Генпрокуратура скерувала запит про екстрадицію з Ізраїлю в Україну міністра енергетики часів Януковича Едуарда Ставицького, якого оголосили у розшук ще у квітні 2014-го. Коли і якою буде відповідь, прогнозувати не беруться. Кажуть, справа може тягнутися не лише місяцями, а й роками. Поки у ГПУ чекають результату, Натан Розенберг (під таким ім’ям і прізвищем Ставицький отримав ізраїльський паспорт) вийшов в ефір: дав інтерв’ю «Українській правді», в якому, зокрема, розсекретив ізраїльську прописку іншого «кримінального» міністра з уряду Азарова Дмитра Табачника.

Фотожаба зі сайту depo.ua

Схожі новини