Передплата 2024 «Добрий господар»

Кожному містечку – по сміттєвозу

Львівське сміття, яке припинив приймати Київ, «розкидали» по населених пунктах області.

Від 1 серпня київський сміттєспалювальний завод “Енергія” припинив приймати сміття з Грибовицького сміттєзвалища, що біля Львова. Офіційна версія — столичне підприємство пішло на плановий ремонт.

Як розповів “ВЗ” міський голова Андрій Садовий, призупинення співпраці з Києвом суттєво не вплинуло на загальну ситуацію щодо прибирання в місті. У Київ в добу вивозили 100 тонн твердих побутових відходів (ТПВ), а це лише п’ять вантажівок сміття. Як і раніше, левову частку львівського сміття вивозять на різні полігона на території Львівщини. Куди саме — не повідомляють, аби не збурювати чергових “активістів”, які організовують блокування процесу вивезення.

«Багато містечок нашої області збільшили об’єм прийому — по одній машині додали, - пояснив Андрій Садовий. - Не бачу критичної проблеми, якщо хтось знову штучно не буде створювати блокаду, даючи команди не приймати відходи. Маємо намір у серпні приступити до першого етапу стабілізації та рекультивації Грибовицького полігона. Інститут «Гірхімпром» завершив коригування проекту, проект проходить експертизу. Під час стабілізації та рекультивації будемо використовувати будівельний матеріал, який дозволяється проектом».

Нагадаємо, згідно із проектом “Гірхімпрому”, для стабілізації Грибовицького полігона будуть використовувати так званий сміттєвий камінь - пресовані зі сміття брикети об’ємом у кубометр. Пресування будуть робити на території тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів на території ПАТ «Завод «Сільмаш» (неподалік села Рясного-Руського і Кільцевої дороги). Спеціальний прес планують запустити ось-ось, усю лінію змонтують протягом місяця. “Сміттєвий камінь” будуть вивозити на полігон у Грибовичах і укріплювати ним схил. Коли полігон стабілізують, влаштують там систему газовідведення, а зверху усю гору засиплять землею.

В інформаційному просторі розгорівся скандал - буцімто майданчик із пресування сміття у Рясному обслуговуватиме щойно створене підприємство, за яким нібито стоять люди «сірого кардинала» Януковича - Сергія Льовочкіна. “Місто не укладало угоди з приватними компаніями щодо пресування сміття, а ініціативи приватних фірм щодо облаштування перевантажувальних станцій чи станцій з пресування сміття підтримує, - прокоментував тоді ситуацію міський голова Львова. - Це приватна фірма, яка звернулась до міської ради, що готова облаш­тувати сортувальну станцію. Будь ласка, всі, хто має бажання облаштовувати сортувальні станції, робіть, облаштовуйте, буду підтримувати. Але ми не маємо з ними домовленостей щодо подальшої співпраці. Прикро, коли починають подавати неправдиву інформацію...”.

Тим часом настав “Час Х” - 1 серпня, коли згідно із планами, мав запрацювати майданчик із пресування сміття. Як і слід було очікувати, жителі навколишніх населених пунктів забили на сполох — люди не хочуть бачити біля себе “другі Грибовичі”. Як розповіли “ВЗ” члени ініціативної групи зі села Білогорщі Ігор Куспись і Любомир Акерман, відбулися збори жителів, зібралося близько півсотні людей, які проголосували проти будівництва пункту пресування сміття, хай і тимчасового. Хоча активісти наголошують, що львівська міська влада завжди іде їм назустріч, допомагає у вирішенні соціальних проблем, особливо голова Залізничної райадміністрації Надія Банах, яка співпрацює з ініціативною групою. Незважаючи на це, можна спрогнозувати, що новий майданчик із пресування сміття стане черговою “гарячою точкою”, де пересічуться інтере­си Львівської мерії і місцевого населення...

А тим часом...

Основна причина пожеж на сміттєзвалищах у Львівській і Київській областях - підпал. Про це заявив на брифінгу голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Він зазначив, що лише протягом липня на смітниках було чотири повторні випадки загоряння. Чиновник додав, що його відомство планує забезпечити повну взаємодію з місцевими органами влади, Національною поліцією та власниками земельних ділянок для цілодобового моніторингу пожеж у природних екосистемах.

Фото ініціативної групи села Білогорщі

Схожі новини