Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "Підвищення енергоефективності значно скоротить рахунки домогосподарств"

  • 07.06.2016, 18:04
  • 1 992

Про це Петро Порошенко заявив під час засідання Національної Ради Реформ з питань енергоефективності.

Під головуванням Президента Петра Порошенка відбулось засідання Національної Ради Реформ з питань енергоефективності. Глава держави наголосив, що Україні вдалося суттєво знизити імпорт газу, обсяг якого на сьогодні значно менший, ніж обсяг реверсних постачань, які ми змогли забезпечити завдяки ефективній співпраці з Європейським Союзом. За підсумками минулого року частка імпорту газу з Росії в 1,7 разів була меншою, ніж обсяг імпорту газу з Європи.

«Впровадження заходів з енергоефективності може значно скоротити і рахунки домогосподарств, про які сьогодні так багато говорять політики», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що проведення даної реформи дозволить впродовж п’яти років зменшувати імпорт природнього газу на 1-1,5 млрд м3 щороку, скорочувати витрати держави на субсидії на 3-5 млрд грн. щороку.

Петро Порошенко зазначив, що зміни не будуть обмежуватися лише приведенням тарифів до ринкового рівня. Держава повинна потурбуватися про ефективну інфраструктуру енергопостачання, впровадження сучасних енергоощадних технологій, зменшення частки енергоємних виробництв в структурі економіки та запровадження стимулів для впровадження заходів енергоефективності.

«В першу чергу, українці мають відчути покращений сервіс, гідне ставлення до себе, як до реального власника будівель, прозорість розрахунків — вони мають на це право та можливість самим регулювати об’єми отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього і робляться реформи», - підкреслив Президент.

Президент підкреслив: «Стратегічні кроки, які будуть спрямовані на заходи з підвищення енергоефективності, які маємо розглянути на сьогоднішньому засіданні, дозволять не лише досягти значного скорочення споживання та заміщення газу, але відкриють абсолютно нові ринки з широкими інвестиційними можливостями». Глава держави додав, що це також дозволить створити нові робочі місця.

«Одним із ефективних інструментом зміцнення енергетичної безпеки є підвищення енергетичної ефективності національної економіки», - підкреслив Глава держави. За офіційними даними Міжнародного енергетичного агентства, енергоємність ВВП України у більш ніж 2,5 рази вища, ніж в країнах ОЄСР. В Україні питоме споживання енергоресурсів на квадратний метр житла є на 60-70% більшим, ніж в середньому в країнах ЄС, а використання газу для опалення м2 — в 2-2,5 рази більше.

Україна також має підприємства теплокомунерего з застарілим обладнанням та тепломережами, де втрачається до 30% тепла. «Із 18,6 мільярдів кубів, які щороку йдуть на опалення та інші потреби населення, два з половиною мільярди втрачається в системі централізованого постачання по дорозі до домогосподарств. Ще мільярди — «випаровуються» в будинках крізь старі вікна, двері, стіни. Ми не такі багаті, щоб дозволити собі гріти космос, повітря та небо», - наголосив Глава держави.

При цьому Глава держави особливо підкреслив, що запровадження цієї реформи дасть можливість створити близько 50 тис. нових робочих місць та близько 5 млрд грн. щорічних податкових надходжень.

Президент наголосив, що ця мета може бути досягнута лише за належного фінансування, відповідно, пріоритетним має бути створення Державного фонду енергоефективності та запровадження комплексної державної програми енергомодернізації житлових та громадських будівель.

За словами Глави держави, якщо у 2013 році 92% імпортного газу ми отримували з Росії, то в 2014 році знизили цей показник до 74%. За підсумками минулого року він склав вже 37% - з тенденцією до скорочення. Цього року відсоток складає нуль, наголосив Президент.

«Вже сьогодні не ми, як всі 22 роки історії України, ходили з протягнутою рукою і просили чи не дасть нам країна агресор трохи газу, а вже до нас стукають у двері і пропонують — чи не купили б ми трохи російського газу по конкурентній ціні», - сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що нині триває процес викорінення корупції, повернення контролю над державними підприємствами та боротьба з монополіями. Так, ключові підприємства енергетичної галузі - «Енергоатом», «Нафтогаз України», «Укренерго», «Укргідроенерго», «Центренерго», - сумарно збільшили прибутки на 10 млрд грн. Президент нагадав, що з метою диверсифікації джерел для атомних електростанцій підписано угоди з альтернативними постачальниками ядерного пального, зокрема з Westinghouse.

Диверсифікація маршрутів енергопостачання, поява конкурентних джерел вкупі із зниженням світових цін на нафту та газ, спонукали до зниження ціни на газ з 337 доларів в I кварталі 2015 року до 227 доларів в IV-му і на цей рік ми говоримо по ціну 160-180 доларів за 1 тис. м3, констатував Глава держави.

«Ще позаминулого року дефіцит «Нафтогазу» становив 110 млрд. гривень, я дуже сподіваюсь що в цьому році у нас буде нульовий дефіцит і ми можемо впевнено про це наголошувати цього року — виходимо в нуль», - звернувся Президент до керівника компанії.

Схожі новини