Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Плюс 23 тисячі гривень кожному. Бувайте. Ваш Гройсман»

На прощання спікер розпорядився утричі підняти депутатам зарплату.

В останній день свого спікерства Володимир Гройсман підніс депутатам подарунок на... 91 мільйон гривень. Тільки не подумайте, що за гроші з власної кишені. Звісно ж, за бюджетні. Сума, на яку розщедрився тепер вже колишній голова Верховної Ради, — річні витрати на депутатську зарплату. За прощальним розпорядженням Гройсмана, вже з квітня вона зросте утричі: 6109 гривень голого окладу примножаться майже до 17,5 тисячі на місяць. Тож навіть народні обранці, які найбільше скиглили про копійчані заробітки у Верховній Раді, тепер мають за що і випити за здоров’я пана Гройсмана, і закусити. На Hennessy та чорну ікру точно вистачить!

Підняття депутатських «гонорарів» було очікуваним: де чиновницькі зарплати підстрибнули, там і народним обранцям «добавка» намічається. Схема ж нарахувань така, що усе на прем’єрському окладі зав’язано: і «депутатські» з «міністерськими» (народним обранцям та міністрам належиться оклад з розрахунку — 92% відсотки від прем’єрського), і навіть «президентські» (140 відсотків від прем’єрської ставки). Чиновників ще у грудні грошовим підвищенням (на 25%) ощасливили. А потім — ще раз: з початку року відновили усі надбавки і премії, які у 2015-му не виплачували, посилаючись на кризу й економію. Для спрощення арифметики достатньо згадати, якою була і якою стала зарплата у тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка: вісім з копійками тисяч — проти майже 26 тисяч. Відчуйте різницю!

Приблизно стільки ж (плюс/мінус — залежно від надбавок) зароблятиме у своєму новому кріслі і Володимир Гройсман. Скільки йому у Верховній Раді нараховували? 6109 гривень. Стільки ж отримували і депутати після того, як у квітні минулого року спікер (навздогін розрекламованій у Кабміні економії) розпорядився обмежити депутатську зарплату голим окладом. «Мені соромно за Гройсмана, за його примітивний популізм, наслідком якого буде збереження 0,1% його особистого рейтингу та мільярдні втрати бюджету, спровоковані політичною корупцією, - плювався тоді у Facebook нардеп Сергій Лещенко. - Бо що зробив Гройсман? Ідучи на поводу в натовпу, він не лише не збільшив — він зменшив зарплату депутатам. До сьогодні вона становила сім мінімальних зарплат — близько 8500 гривень. На руки після вирахування податків депутат отримував 6677 гривень. З 1 квітня зарплата буде 6100 гривень, на руки — 4900».

Ось тільки насправді не все так плачевно було, як депутати розповідали. Бідкаючись через голий оклад, «забували» додати, що ще стільки ж отримували на виконання депутатських повноважень. Це так офіційно називається. Насправді ж чимало депутатів використовують цю «надбавку» зовсім не за призначенням, користуючись тим, що звітувати за «депутатські» не треба. Скромно мовчали народні обранці і про кругленьку суму (близько 14 тисяч гривень на місяць), яку іногороднім видають на оренду житла. За ці гроші з них теж звітів не питають. Можеш винайняти житло дешевше, а різницю — до кишені.

Було не зле, а тепер — одразу з потрійним «пакращенням». Крім окладу, депутатам старі надбавки і премії відновили. У сумі виходить майже 17,5 тисячі гривень на брата. Додайте вже згадувані «депутатські» (ще одна зарплата) — вийде близько 35 тисяч! І це лише для рядових депутатів. У парламентського начальства (від керівництва комітетів до засідателів президії) — цифри ще вищі.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Підвищення зарплат парламентаріям - правильне рішення. Депутат повинен мати законну можливість не продаватися і при цьому зберігати можливість вести більш-менш нормальне життя. Дешеві депутати у кінцевому рахунку дуже дорого коштують для країни.

Фото «УП»