Передплата 2024 ВЗ

«Спонсорські кошти раптом не знайшлися...»

Тому утворився борг перед ФІДЕ, який Львів погасив. Але у міськраді кажуть, винен голова Федерації шахів Капустін, який «самоусунувся».

Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ) дискваліфікувала провідних українських гросмейстерів зі світових змагань. Після того, як престижний шаховий турнір у Львові завершився, міські чиновники вляпалися у скандал. Матч за звання чемпіонки світу з шахів між українкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань відбувся у Львові на початку березня. Після матчу за шахову корону виявилося, що Україна заборгувала Міжнародній федерації шахів 60 тисяч євро. Така інформація з’явилася на офіційному сайті ФІДЕ.

«Українські провідні грос­мейстери не зможуть брати участі у чемпіонатах світу, Європи, Олімпіаді або в інших змаганнях, які проводитимуть під егідою ФІДЕ. Санкції до українських шахістів застосують після оновленого рейтингу шахістів, які мають опублікувати до 1 травня. Якщо борг не виплатять, українських шахістів у цьому списку не буде», — йшлося у повідомленнях ЗМІ.

Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував шаховий скандал. «Це не лише безлад, це свідомий саботаж, — написав мер на своїй сторінці у «Фейсбуці. — Минулого року українська шахістка Марія Музичук стала чемпіонкою світу з шахів, і Україна отримала право на проведення наступного матчу за чемпіонську корону. Однак голова Федерації шахів України Віктор Капустін повністю самоусунувся від відповідальності за цю подію. Місто спільно з обласною владою взяли на себе основний тягар, у тому числі фінансову складову. Сукупно з областю ми виділили понад 12 мільйонів гривень на організацію цієї події, допомогли залучити приватні кошти. Борис Ложкін (глава Адміністрації президента України. — Авт.), який був призначений керівником оргкомітету, залучив ще 100 тисяч євро спонсорських коштів. Пан Капустін, сам, до речі, далеко не бідний чоловік (багато років очолював державний «Укрексімбанк»), здійснив для організації події рівно нуль зусиль».

Андрій Садовий пояснив, що Федерація шахів України, відповідно до угоди з ФІДЕ, мусила проплатити 60 тисяч євро на організаційні видатки. Однак голова Федерації шахів України гроші не проплатив, чим поставив під загрозу участь українських шахістів у міжнародних змаганнях. «Це скандал і удар по іміджу України. Я звертаюсь до міністра молоді та спорту Ігоря Жданова терміново втрутитись в ситуацію», — додав мер.

«Молодіжний» міністр Ігор Жданов, своєю чергою, наголосив: «Міністерство молоді та спорту не має жодних боргів за цей матч. Я мав розмови як з мером Львова Андрієм Садовим, так і з президентом Федерації шахів України Віктором Капустіним. Коли хтось зараз буде розповідати в ЗМІ, що виплачувати ці борги має міністерство, чи державний бюджет, то це чистої води маніпуляція та неправда. Ще раз наголошую! Міністерство молоді та спорту не має жодних боргів за цей матч. Організатори матчу мають не шукати крайніх, а виконати усі свої зобов’язання перед нашою спортсменкою Марією Музичук. В цій ситуації я повністю на її боці», — написав у соцмережах «молодіжний» міністр.

То хто ж винен у тому, що з’явився борг перед ФІДЕ? Федерація шахів України «заникала» ці кошти? Чи, може, місто залишило 60 тисяч євро «про всяк випадок» собі... Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко каже, для того, щоб шаховий турнір відбувся у Львові, було підписано договір між шаховою федерацією України та ФІДЕ. «Розпорядником всіх коштів була федерація шахів України, — зауважив пан Москаленко. — Вони скеровували до нас листи про те, що потрібні кошти, ми їх переказували у гривнях, далі їх переводили у валюту за курсом».

«З’явилася інформація про те, що місто має зобов’язання перед Марією Музичук. Які саме? Йдеться про квартиру для шахістки чи землю?» — запитую чиновника. «Після того, як Марія перемогла минулого року у шаховому турнірі у Росії, ми це питання з нею обговорювали. Однак до цьогорічного чемпіонату це не має жодного стосунку, — відповів Андрій Москаленко. — Ми пообіцяли Марії квартиру, ми свої зобов’язання виконає­мо». «А коли саме місто виділить квартиру для шахістки?» — питаю. «Марія знає, коли ми це зробимо», — відповів чиновник.

Я намагалася з’ясувати у Андрія Москаленка, хто ж все-таки винен у тому, що з’явився вище­згаданий борг? Посадовець переконував мене, що завдяки втручанню мера конфлікт було вичерпано. «З’явилася інформація про дискваліфікацію українських шахістів та оновлення рейтингів, — зазначив Андрій Москаленко. — Я зв’язався з ФІДЕ, вони сказали: якби з нами була комунікація з боку шахової федерації Украї­ни, питання було би вирішене простіше. Я попросив їх зачекати день-два, сказав, що шахова федерація України з ними обов’язково зв’яжеться. Але федерація цього чомусь не зробила. Тоді втрутився у ситуацію міський голова, і нам вдалося дійти консенсусу. Учора ФІДЕ зняла дискваліфікацію. До кінця дня конфлікт було вичерпано».

«То хто заплатив борг?» — уточнюю. «Місто не має доступу до документів та обрахунків. Нам сказали, що потрібно таку-то суму, і все, ми перерахували гроші. А позиція Федерації шахів України дивує. Мало того, що у цей матч вони не вклали жодної гривні, то ще й не контактували з ФІДЕ. А потім виявилося, що ми винні гроші...».

Як розповіли добре поінформовані у цій справі джерела «ВЗ», чиновники мали би це питання «закрити», але кожна зі сторін-організаторів хотіла щось «нагріти». «60 тисяч євро — це спонсорські кошти, які раптом не знайшлися... І тоді один на одного почали кидати тінь. А федерація шахів України заявила, що свої обов’язки виконала. Тобто або одна, або інша сторона дурить...».

Схожі новини