Передплата 2024 ВЗ

Російських ГРУшників засудили на 14 років

  • 18.04.2016, 16:20
  • 2 355

Голосіївський районний суд Києва засудив російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва на 14 років ув'язнення.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

У цей термін їм буде зараховано час перебування у СІЗО.

Вирок суду також передбачає конфіскацію майна ГРУшників і позбавлення їх права посідати військові посади строком на три роки.

6 травня 2015 року російських спецпризначенців затримали біля міста Щастя Луганської області.

Прокурори висунули Александрову та Єрофеєву однакові звинувачення в незаконному перетині кордону і, серед іншого, звинуватили у вбивстві військового.

Російських ГРУшників вважають головними претендентами на обмін на українських політв'язнів у Росії, зокрема, на Надію Савченко.

Суд визнав Алєксандрова та Єрофєєва винними у низці тяжких злочинів

Український суд також офіційно визнав спецпризначенців російськими військовими.

Бійців спецпідрозділу ГРУ ГШ ЗС РФ Алєксандра Алєксандрова та Євгєнія Єрофєєва, затриманих у районі Щастя, визнано винними у низці тяжких злочинів на території України. Про це йдеться у вироку, який оголосила колегія суддів Голосіївського райсуду Києва 18 квітня.

«Єрофєєв і Алєксандров визнаються винними ... у веденні агресивної війни за попередньою змовою групою осіб, сприянні діяльності терористичної організації за попередньою змовою групи осіб ... здійсненні теракту ... застосуванні зброї для провокації воєнного конфлікту за попередньою змовою групою осіб», — йдеться в ухвалі, яку зачитала суддя.

Окрім того, Алєксандрова та Єрофєєва звинуватили у звезенні зброї на територію України, порушенні правил в’їзду через кордон України та інших злочинах.

Джерело: Тиждень.ua

Колегія суддів вважає достатніми докази провини російських ГРУшників

«Докази досудового розслідування ... суд вважає прийнятними і достатніми», — йдеться в тексті вироку.

Колегія суддів Голосіївського районного суду м. Києва вважає достатніми зібрані державним обвинуваченням докази провини військовослужбовців ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофєєва і Алєксандра Алєксандрова.

«Докази досудового розслідування ... суд вважає прийнятними і достатніми», — йдеться в тексті вироку, який в понеділок вдень зачитує одна із суддів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Адвокати Савченко і ГРУшників обговорюють обмін

Захист українки Надії Савченко обговорить свої дії щодо можливого обміну її на росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва із адвокатом ГРУшників.

Про це повідомив у Києві адвокат Савченко Ілля Новіков, котрий був присутній у суді над ГРУшниками.

"Зараз ми з захисниками Александрова та Єрофеєва обговоримо можливі погодження дій захисту у обох справах, щоб наші підзахисні, якщо буде рішення України і Росії були обміняні", - заяви Новіков.

Він наголосив, що для Надії Савченко має значення, що останні місяці обговорюється обмін її на Александрова та Єрофеєва.

"Це стане можливим після вступу вироку у законну силу в Україні", - сказав Новіков.

Віра Савченко: «Надію не обміняють на ГРУшників, щоб не кидати тінь на Путіна»

Сестра української льотчиці та народного депутата Надії Савченко Віра вважає, що Росія, скоріш за все, не буде проводити обмін бранки на російських ГРушників Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова

Таку думку вона висловила під час спілкування зі ЗМІ, повідомляє Еспресо.TV.

Вона зазначила, що Кремль не бажає пов'язувати Надію та ГРУшників.

"Їм потрібно буде пояснювати, що це за люди (Єрофеєв та Александров, - ред.), звідки вони взялись. А там далеко не всі журналісти знають про їхнє існування. Тому це на внутрішній ринок Росії і на Путіна кине тінь. Моя думка, що вони не хотіли б афішувати це", - наголосила Віра.

Вона додала, що по факту обмін все ж може пройти, але його не будуть висвітлювати юридично.

Дебати щодо Надії Савченко у ПАРЄ відбудуться на 21 квітня

"Українська делегація бачила необхідність провести окремі дебати за терміновою процедурою, але наші колеги запропонували зробити це в рамках розгляду питання про гуманітарну ситуацію на сході України і гуманітарні наслідки російської агресії проти України і на цьому і зупинилися",- сказав Гончаренко.

Також він повідомив, що українська делегація у ПАРЄ буде закликати колег, "щоб вони говорили зі своїми урядами, щоб уряди цих країн тиснули на Росію і це є найголовніше".

Джерело: depo.ua.

Українська делегація пропонує ПАРЄ запровадити "список Савченко"

Українська делегація запропонує ПАРЄ затвердити резолюцію, яка би вимагала посилення тиску та продовження санкцій проти Росії у зв’язку з незаконним утриманням Надії Савченко та інших полонених через розв’язання та продовження нею війни на сході України.

Про це, виступаючи у сесійній залі ПАРЄ у Страсбурзі, оголосив голова української делегації Володимир Ар’єв, повідомляє Укрінформ.

"Ми повинні щось зробити, щоб Путін звільнив Надію Савченко та інших незаконно ув’язнених українців. Для цього наша делегація пропонує ПАРЄ затвердити резолюцію, у якій пропонується запровадити "список Савченко" - усіх причетних до її незаконного засудження. Потрібно нарощувати тиск і продовжити санкції проти Росії у зв’язку з її агресією проти України", - сказав Ар’єв.

Голова офіційної делегації України в ПАРЄ нагадав присутнім, що Росія продовжує "політику ХХ століття", підтримує конфлікт на сході України, не дотримується взятих на себе у Мінську зобов’язань. Крім того, за його словами, ситуація з правами людини в окупованому Криму серйозно погіршилася. "Права українців та кримських татар на цій окупованій території не дотримуються. Меджліс, який відкрито виступив проти окупації Криму, заборонений", - сказав глава української делегації.

Він також повідомив, що вперше у сесійній залі пройшла акція на підтримку Надії Савченко з вимогою негайного звільнення. "Щойно весь зал ПАРЄ встав на підтримку вимоги негайного звільнення Надії Савченко. Делегати тримали в руках плакати #FreeSavchenko. Президент Асамблеї Педро Аграмонт заявив що вимагає звільнити Савченко", - написав Ар’єв у Фейсбуці

Доповідач ПАРЄ Іоанета Кавадія (група Європейських об'єднаних лівих, Греція), у свою чергу, зазначила, що у середу 20 квітня на засідання двох комітетів асамблеї планується заслухати та обговорити звіт про ситуацію на сході України, який підготували доповідачі ПАРЄ Марілуїза Бек (група ALDE, Німеччина) і Христина Зеленкова (група ALDE, Чехія), що відвідували з 4 по 7 квітня Донбас та Україну.

Крім того, Іоанета Кавадія порадила усім членам ПАРЄ ознайомитися з доповіддю швейцарського дипломата Жерара Штудмана, який відвідав на початку року окупований Росією український Крим. Доповідь минулого тижня була представлена у Страсбурзі на засіданні Комітету міністрів Ради Європи. Упорядники доповіді підкреслюють, що Крим повинен бути знову відкритий для регулярного моніторингу Ради Європи з метою захисту прав 2,5 млн людей.

Схожі новини