Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поліцейський міністр приторговує цінностями, економічний – на оренді заробляє

На скромних чиновницьких зарплатах мільйонери в уряді не перевелися

Після того, як урядовців і депутатів торік посадили на оклади без надбавок і премій, не один перед камерами бідкався, що прожити на такі гроші неможливо. Але нічого — вижили. А дехто навіть примудрився з «ліги мільйонерів» не вилетіти.

Очолюють рейтинг урядовців з найкруглішими сумами у деклараціях міністр фінансів Наталія Яресько, керманич Мін’юсту Павло Петренко та прем’єр Арсеній Яценюк. Доходами минулий рік пані Яресько не побалував (лише 122 тисячі гривень річних), зате банківська «заначка» у шефової Мінфіну - ще та (майже 57 мільйонів). У міністра юстиції і прем’єра теж кругленькі суми у банках — 25 і 18 мільйонів відповідно. Та й на доходи 2015-й видався для них щедрим: Яценюк розжився двома мільйонами гривень, Петренко — майже чотирма. Звісно ж, не на зарплаті. Вона в урядовців торік і до семи тисяч не дотягувала. Хоча були серед міністрів й «обрані», яких зарплатне обрізання не торкнулося. Це — керманич МВС Арсен Аваков та очільник Міноборони Степан Полторак. Їм зарплату платили сповна — з усіма преміями і надбавками (як керівникам органів, підрозділи яких задіяні в АТО). Авакову з кабмінівської казни перепало 228 тисяч річних (у середньому — 19 тисяч на місяць), Полтораку — 266 тисяч (22 тисячі на місяць).

Та що там зарплата, коли з продажу цінностей і витворів мистецтва керманич МВС виручив торік ушестеро більше — майже півтора мільйона гривень. Дружині ж розпродаж цінного приніс ще більше — 2,2 мільйона.

На сходинку вище за Авакова у списку урядовців-мільйонерів розмістився міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Його річний дохід — 1,1 мільйона гривень (з яких 83 тисячі — зарплата, 706 тисяч — виручка від здачі майна в оренду), ще майже дев’ять мільйонів — на банківському рахунку. У дружини Абромавичуса заробітки теж непересічні -7,4 мільйона гривень за рік. Колекція сімейної нерухомості та вміст гаража відповідають мільйонерському статусу: квартира у Вільнюсі, ще парочка — у Києві, три земельні ділянки, два Porsche Cayenne. Залишилося добро у подружжя Абромавичусів і в окупованому Криму — квартира на 245 «квадратів» та гараж.

Серед міністрів, чиї декларації найбільше рясніють записами у графах про нерухомість і транспортні засоби, - головний аграрій Олексій Павленко. Торік він ледь не на одну зарплату жив (дохід — лише трішки перевищив 100 тисяч гривень), примудряючись при цьому утримувати квартиру, будинок, два авто (Lexus і Hyundai), а на додачу — ще й катер та моторний човен. За дружиною міністра — парочка квартир, будинок на 418 «квадратів», три земельні ділянки і стільки ж автомобілів. Полюбляє дорогі «колісниці» і міністр інформполітики Юрій Стець. У нього - Lexus RX350, Volkswagen EOS та Infinity FX. А ще — чотири квартири і будинок на 218 «квадратів».

А ось у міністра соцполітики Павла Розенка — ні кола, ні двора. Лише 75 тисяч річної зарплати і нескромний позашляховик Toyota. Безквартирний, судячи з декларації, і керманич МЗС Павло Клімкін.

Мільйонери Яресько й Аваков власними авто досі не розжилися. Як і керманич Міноборони Полторак. А від «транспортної» графи у декларації віце-прем’єра Геннадія Зубка на сміх пробиває. Знаєте, яка «кралечка» в його гаражі? «Лада»-дев’ятка, та ще й з довіском — причепом «Бджілка».

Пригадуєте, як міністр інфраструктури Андрій Пивоварський на копійчану зарплату скаржився? Так, мабуть, бідував, що довелося майна майже на півмільйона гривень розпродати. Ось тільки скромна зарплата не завадила шикарною обновкою для дружини обзавестися — нульцевою Audi Q7. Вартість такого авто — від 1,7 до двох мільйонів гривень. Дружина купила? Тільки за які гроші, питається, якщо у графі про її доходи — суцільні прочерки.

У трійці урядовців з найменшим торішнім доходом — керманич Мінздоров’я Олександр Квіташвілі (75,2 тис. грн.), міністр соцполітики Павло Розенко (75 тис.) та віце-прем’єр - міністр культури В’ячеслав Кириленко (74,4 тис.). Хором запевняють, що жили на одну зарплату. Як і міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко (75,7 тис. грн. річного доходу). З «найобділеніших» хіба що Квіташвілі пощастило: дружина міністра торік розжилася 94 тисячами доларів - у Сполучених Штатах.

Схожі новини