Передплата 2024 «Добрий господар»

На роботі – прикордонниця, вдома – сепаратистка

СБУ «вирахувала» жінку-військовослужбовця, яка агітувала за «Львівську народну республіку», – і відпустила її.

Співробітники Служби безпеки України за сприяння внутрішньої безпеки прикордонників затримали у Львові жінку-військовослужбовця прикордонної служби, яка була адміністратором та модератором кількох сепаратистських спільнот у російських соціальних мережах.

Як розповів «ВЗ» начальник Управління Служби безпеки України у Львівській області Віктор Анд­рейчук, прикордонниця поширювала матеріали, які дискредитують українську державу та армію, закликала до ухилення від мобілізації. Жінка працювала в одному з відділень прикордонної служби на території Львова, а модерувала сепаратистські спільноти за місцем свого проживання, з домашнього комп’ютера.

«Вираховували» її досить довго - відтоді, як у соцмережі «В Контакті», яка, як відомо, зареєстрована на території Російської Федерації, з’явилася сторінка так званої «Львівської народної республіки» (влітку минулого року. - Авт.). Тоді ж з’явилися й інші сайти сепаратистського спрямування.

«Жителі Львівщини були стурбовані цим і неодноразово піднімали питання щодо діяльності на території регіону так званої Львівської народної республіки, - сказав Віктор Андрейчук. - Як тільки це стало відомо, ми почали над цим працювати. Діяльність так званої ЛьвНР була спрямована на антидержавницькі позиції, а саме зміну конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність України, дискредитацію Збройних сил України, легалізацію діяльності псевдоутворень «ДНР/ЛНР». У рамках чинного законодавства ми проводили комплекс слідчих заходів зі встановлення осіб, причетних до цієї діяльності. В результаті цього 1 квітня співробітники СБУ викрили і припинили діяльність цієї особи».

«Псевдоприкордонницю» наразі не затримали, їй не оголошено про підозру, її дії наразі не кваліфіковано Кримінальним кодексом. За словами начальника УСБУ у Львівській області, це зроблено, щоб не порушувати її конституційних прав як громадянки України, а також її права на свободу слова та волевиявлення. «Методи і способи роботи Служби безпеки України відрізняються від діяльності радянського КДБ і спрямовані в першу чергу на захист демократичних цінностей і дотримання прав людини», - наголосив Віктор Андрейчук.

У рамках кримінального провадження було призначено експертизу і всі повідомлення модератора-сепаратистки передано на експертні дослідження. Під час обшуків за місцем проживання цієї жінки співробітники спецслужби вилучили комп’ютерну техніку та матеріали її протиправної діяльності. За результатами експертизи приймуть рішення, які в подальшому і будуть кваліфікувати її дії згідно з нормами Кримінального кодексу України. Кримінальне провадження у справі відкрито за частиною 2 статті 109 ККУ - «Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій». За це «світить» обмеження волі на термін до трьох років або позбавлення волі на такий самий термін.

Жінка пообіцяла, що нікуди зі Львова не втече, і пішла на співпрацю зі співробітниками СБУ. Тобто визнала і підтвердила, що була модератором деструктивних спільнот у соцмережах. Наповнення ресурсів «Львівська народна республіка» та «Антимайдан» вона координувала з адміністраторами аналогічних сторінок у Росії. Додатково ще назвала, що була і модератором у соцмережах таких спільнот, як «Лівий сектор України», «Проти АТО», «Триєдина Русь» та інших. Її робота модератора полягала у тому, що вона передавала інформацію про суспільно-політичні настрої в регіоні, давала відповідні фото - щоб додати переконливості, що це саме спільнота львів’ян. Жінка визнала свої дії протиправними. Це все буде враховано у подальшому визначенні її провини. Наразі не повідомляється, чому саме прикордонниця пішла на співпрацю із сепаратистами.

Помічник начальника регіонального управління Державної прикордонної служби України Володимир Шеремет підтвердив журналісту «ВЗ», що жінка, яку викрили спецслужби, - колишня працівниця Львівського прикордонного загону, працювала у галузі зв’язку.

Як стало відомо «ВЗ» з компетентних джерел, прикордонники заскочені тим, що в їхніх лавах виявилася сепаратистка. На роботу її прийняли ще у 2013 році, до подій Революції гідності і військової агресії Росії, тому й особливих перевірок тоді не проводили. Ця жінка була так званою сірою мишею, своїх політичних поглядів відкрито не висловлювала. Хоча й було відомо, що вона російського походження, але на роботі спілкувалася українською і підозри не викликала.

Фото прес-служби УСБУ у Львівській області