Передплата 2024 «Добра кухня»

«Зоряні війни» по-одеськи

Поки хакер збирає підписи за відставку губернатора, «темний імператор» влаштував винос заступнику Саакашвілі

З легкої руки депутата Барни скоро, крім хронік політичних бійок, ще й «виносні» хроніки складатимуть. Перший послідовник «арсенієносного» нардепа в Одеській міській раді об’явився. Та ще й який — з імператорськими замашками! Це у свідоцтві про народження — просто Дмитро Фісінчук. За паспортом - Палпатін (із «Зоряних війн» в українській політиці не лише Вейдери, Чубакки і Йоди розплодилися). А працює... імператором. І це не жарт: саме таку посаду Фісінчук офіційно вказує у документах. Слава Барни не давала Палпатіну спокою. Взяв мерський імператор (Палпатін пройшов до міськради під прапором партії екс-регіонала, а нині — мера Одеси Геннадія Труханова) букет квітів і давай «темну» у сесійній залі Одеської мерії влаштовувати. Жертвою обрав опозиційного депутата (він же — віце-губернатор) Олександра Боровика.

Це був перший робочий день Олександра Боровика у міськраді. Хоч виборчком зареєстрував його обраним депутатом ще у листопаді минулого року (Боровик не поспішав із заявою, чекаючи закінчення судової тяганини щодо мерських виборів, які у команді Боровика назвали підтасованими на користь Труханова), поріг сесійної зали він до останнього не переступав. Каже, не хотів своєю присутністю легітимізувати «сфальшоване мерство» Труханова. Чому ж все-таки прийшов? Як пояснив Боровик, передумав, бо не хоче підводити 75 тисяч виборців, які довірили йому представництво своїх інтересів у міськраді.

Що думає про Труханова і Ко та їхню «госпідарність», Боровик озвучив з трибуни. «Мерські» депутати спробували заглушити його виступ шумихою у залі. Коли ж і це не допомогло, перед Боровиком виріс імператор. Всучив опозиціонеру квіти і, затиснувши його у злих обій­мах, виніс із сесійної зали у вестибюль. Після палпатінського випаду Боровик запевнив, що звернеться до поліції. «Вони показали своє обличчя, - заявив він, коментуючи реакцію «труханівців» на свій виступ з трибуни. - Я говорив про те, що у нашому місті за останні 20 років, спочатку шляхом убивств, потім політичними маніпуляціями, фальсифікаціями виборів була взята економічна влада, коли у країни, у городян відібрали кращі землі, забрали кращі підприємства. Потім і політичну владу взяв рекет. Вони не вміють поводитися по-іншому. Коли панікують, роблять те, що вони зробили».

Пізніше, в ефірі телеканалу «112» Олександр Боровик зробив заяву про те, що за імператорське неподобство в Одеській міськраді повинно вибачитися і керівництво президентської політсили — від Петра Порошенка до нардепа Олексія Гончаренка, який очолює Одеську обласну організацію «Солідарності». На що Гончаренко відреагував закидом, що це Боровику треба вибачитися за те, що не знає партійної приналежності Палпатіна. Той, мовляв, ніякого стосунку до «Солідарності» не має. Ось тільки тут нардеп Гончаренко змовчав про цікаву деталь: Палпатін хоч і є членом трухановської партії, проте залишається людиною нардепа Дмитра Голубова. Навіть його помічником офіційно значиться. Того самого Голубова (більш відомий як «хрещений батько хакерської мафії», як його охрестили після нашумілої не стільки в Україні, стільки у США справи щодо зламування американських банківських систем і викачування 11 мільйонів доларів), якого тісно пов’язують з уже згаданим керманичем «Солідарності» на Одещині, колишнім регіоналом (хоча, кажуть, регіонали колишніми не бувають) Гончаренком. І хоч як Гончаренко відхрещує­ться від цього, факти самі за себе говорять.

Отож Труханов у протистоянні з командою Саакашвілі має союзників в особі одеських «порошенківців». І не лише у міськраді. Нардеп Голубов у масованій кампанії проти губернатора — за штабного. То словесними канонадами «корупціонерів Саакашвілі» обстрілював, а тепер ось збір підписів за відставку Міхо організував. Вже й «підписні» намети в Одесі понаставляли.

Чим ближче до парламентських перевиборів, тим сумнівнішими видаються прогнози про залучення партії Саакашвілі до задуму Банкової під назвою «Як у наступному парламенті «свою» більшість забезпечити». Дружити «за» не вийшло, тож взялися дружити «проти»?

Думки з приводу

Михайло СААКАШВІЛІ, голова Одеської ОДА

Це той випадок, коли мер поводиться як пахан, а його підручна міськрада - як звичайні бандити. Вони викинули із зали людину, яка сказала правду, про яку знають усі одесити, щоб продовжити міжсобойчик і договірняк.

Андрій ЮСОВ, громадський активіст

Головні умови успішного виконання «захвату Барни» - виносити треба політика, якого не любить народ (оскільки Боровик посів друге місце на виборах мера, це не так). Та й виконувати прийом треба під час промови, а не після її завершення. Палпатіну за виконання «двійка». І букет дешевий якийсь. Місцеві кримінальні еліти на чолі з мером Геннадієм Трухановим публічно показують, що влада губернатора Михайла Саакашвілі на них не поширюється, що вони його не бояться і публічно готові принижувати його людей. Труханов тут повівся як справжній жлоб. Впливової опозиції у міській раді немає, і нічого, окрім виступу, Саша Боровик і зробити не може. Тож розумний мер принаймні грав би у демократію і припинив клоунаду Палпатіна. Але садист насолоджувався...

Схожі новини