Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Коктейль Молотова» – у творчу майстерню головного архітектора Львова

У такий спосіб чиновника залякують чи шантажують? 

Близько четвертої години ранку 10 березня двоє молодиків у капюшонах підпалили творчу майстерню головного архітектора Львова Юліана Чаплінського (вул. Лисенка, 21). Спрацювали охоронна і пожежна сигналізації. На виклик прибула слідчо-оперативна група. Свідками злочину стали сусіди будинку. Люди розповіли, що невідомі чоловіки розбили вікна і закинули у приміщення «коктейлі Молотова». Виникла пожежа. Сильно пошкоджений перший поверх, всередині приміщення згоріли цінні макети, меблі, книжки... За попередніми підрахунками власника, збитки становитимуть кілька десятків тисяч доларів. Хто і чому здійснив напад на приватну майстерню чиновника? Журналіст “ВЗ” розпитала про це у пана Чаплінського.

«Хто є замовником підпалу, на жаль, судити не можу, - каже головний архітектор міста. - Не можу догодити всім забудовникам, які хочуть будувати не за правилами українського законодавства». “Тобто причина підпалу — незаконні забудови?” - питаю. “Очевидно, що причина криється у цій царині”. “Можливо, вам погрожували, надсилали “есемески” чи приходили з ультиматумом?” - допитуюсь. “Ні. Нічого такого не було”, - каже архітектор. “Можете сказати, про яке конкретно будівництво йдеться?”. “Будівництв у Львові є багато. Документів, яких я не підписував, так само є багато. Причини цього різні: порушення будівельного законодавства, надщільна забудова, недостатня кількість паркомісць, немає дозволу мешканців тощо. Дивною є позиція такого пресингу на мою посаду. Є інші структури, які більше відповідають за дозволи на будівництво. Зокрема, інспекція Архбудконтролю, державна експертиза”, - розмірковує пан Чаплінський.

За словами посадовця, цього року Львів б’є рекорди за кількістю документів, які надходять до управління архітектури. “Тому говорити, хто міг би на мене образитися, і називати когось поіменно — некоректно. Це десятки людей. Для цього є правоохоронні органи. На місці події слідчо-оперативна група виявила декілька банок з невідомою сумішшю, а під вікнами — металевий предмет, яким розбивали скло...”

“У Львові останнім часом спостерігається справжній будівельний бум. Йде боротьба за кожен клаптик землі. Невже вільних ділянок для будівництва уже не залишилося?” - запитую. “Є багато охочих будувати на ділянках, які не призначені для житла, - пояснює архітектор. - Наприклад, на землях санітарного чи сільськогосподарського призначення. Ми стримуємо їх... Хитрують зазвичай дрібні злодійкуваті будівельники. Площа для будівництва у Львові обмежена, але є вільні земельні ділянки, скажімо, території колишніх підприємств, на яких можна будувати. Зрозуміло, що їх потрібно звільнити, це непростий процес, але він реальний”. Пан Чаплінський зауважив, будівельний бум у Львові пов’язаний із тим, що люди, які не хочуть “світити” свої реальні прибутки у деклараціях, вкладають кошти у квартири. Інвестують у львівське житло мешканці Києва, Дніпропетровська, Харкова, біженці з зони АТО... Є попит, потрібна пропозиція!

“Чи вам пропонували хабарі, аби ви закрили очі на такі незаконні оборудки?”. “Тонкі натяки, що ми віддячимо, були, - каже пан Чаплінський. - Дехто пише в Інтернеті, що я сам підпалив свою майстерню. Такого маразму я ще не чув”. “Можливо, хтось мітить на вашу посаду, залякує вас?”. “Окремі люди у Спілці архітекторів заявляли, що треба було їх спитати, перш ніж мене призначати. Хочу запитати: чи є охочі зайняти посаду головного архітектора Львова у такий складний економічний час, у час війни?”.

Чиновник написав заяву до поліції і каже, що йти з посади не збирається. “Це була б слабка позиція. Міський голова уповноважив мене впорядкувати роботу управління, - каже Юліан Чаплінський. - Тому буду продовжувати працювати”. У прес-службі ГУ Національної поліції у Львівській області повідомили, що наразі експерти з’ясовують, чи був причиною пожежі навмисний підпал. Кримінального провадження правоохоронці наразі не відкрили.