Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Майдані запалили свічки на знак пам'яті про Нємцова

  • 27.02.2016, 18:14
  • 2 177

У Києві на Майдані відбувається акція пам’яті Бориса Нємцова.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Активісти виклали зі свічок слово "Борись".

У Києві у роковини вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова кілька десятків активістів пікетували посольство Росії.

У суботу увечері на майдані Незалежності у Києві відбудеться акція пам’яті Нємцова на знак солідарності з російськими активістами. У ній візьмуть участь російські та українські політики, правозахисники, громадські активісти.

«Ми протестуємо проти політичних переслідувань у Росії, шануємо пам’ять Бориса Нємцова, сумуємо разом з його рідними і близькими, висловлюємо підтримку російським політв’язням і солідарність з тими, хто зазнає переслідувань, але продовжує боротися», — мовиться у повідомленні спільноти «Євромайдан SOS» у Facebook.

Президент України Петро Порошенко висловив подяку учасникам маршу пам'яті Боріса Нємцова, які розгорнули банер на підтримку Надії Савченко та виконали гімн України. Про це Порошенко написав у Facebook.

"Дякую всім небайдужим у Москві за солідарність з нашою Надією Савченко! Це прояв гідності. Так само 2 роки тому ми, українці, виходили на наші акції протесту. Ми також пам’ятаємо Бориса Нємцова. Відкритий, сміливий, рішучий. З блискучим почуттям гумору та щирою любов’ю до України", — написав президент, виклавши відеозапис із виконанням гімну України мітингувальниками.

День пам’яті Нємцова в Росії: є заарештовані і оштрафовані

У російському Кємєрово після "маршу Нємцова" трьох осіб заарештовано на 10 діб.

Про це пише ОВД-Інфо.

"Як мінімум троє з семи затриманих на неузгодженій акції пам'яті Бориса Нємцова заарештовані на десять діб. Суд відправив під арешт Антона Жукова, Павла Муравйова та Максима Лаврентьєва, який не брав участі в заході, а вів відеозйомку", - зазначається у повідомленні.

Окрім того Жуков і Муравйов оштрафовані на 10 тисяч рублів.

"За якими саме статтями їх звинувачують, не повідомляється. Про решту чотирьох затриманих також інформації поки немає", - повідомляє видання.

Москва: у ході пам’яті про Нємцова йде колона на підтримку Савченко

У Москві під час ходи пам’яті про російського опозиціонера Бориса Нємцова йде колона у підтримку українського штурмана Надії Савченко.

За повідомленням адвоката Савченко Марка Фейгіна, колона зібралася на початку Страсного бульвару, звідкиразом з учасниками маршу рушила до проспекту Сахарова.

«Рушили! Слава Україні», — написав Фейгін у Facebook.

Учасники акції у Москві заспівали гімн України.

Участь у ході взяли і сестра Надії Савченко — Віра.

Надію Савченко звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство групи сепаратистів та незаконному перетині російського кордону. Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі журналістів Надію вже було примусово сепаратистами переправлено до Росії.

Москва: у ході пам’яті про Нємцова беруть участь 14 тисяч людей

У Москві у ході у пам’ять про російського опозиціонера Бориса Нємцова беруть участь вже понад 14 тисяч людей.

Про це повідомляється у Twitter мобільного лічильника MobCounter2015.

Раніше повідомлялося, що на акцію прийшли близько 8 тисяч людей.

Учасники маршу пройшли від московського Страсного бульвару до проспекту Сахарова. Потім вони перейшли на Великий Москворецький міст, де Нємцова застрелили.

Повідомляється, що у російському Новосибірську попри заборону влади пройшли кілька окремих акцій пам’яті. У Томську понад 100 людей взяли участь у пікеті.

У Воронежі невідомі закидали учасників мітингу пам’яті Нємцова зеленкою, яйцями і борошном.

Жалобні заходи проходять і в інших російських містах — Петербурзі, Нижньому Новгороді, Новосибірську, Ростові-на-Дону.

У Москві розпочалася хода у пам’ять про Нємцова

На Бульварному кільці Москви збираються учасники ходи у пам’ять про російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Узгоджене з владою хода пройде від Страсного бульвару до проспекту Сахарова. Оголошено до 50 тисяч учасників. Люди збираються і на Великому Москворецькому мосту, де застрелили Нємцова.

Жалобні заходи проходять і в інших російських містах — Петербурзі, Нижньому Новгороді, Новосибірську, Ростові-на-Дону.

Вранці 27 лкюбутого посол США у Росії Джон Теффт поклав квіти до місця загибелі Нємцова. «Ми тут сьогодні, щоб вшанувати його пам’ять, цінності, які він відстоював, і висловити надію, що у майбутньому багато, про що він мріяв, здійсниться у Росії», — сказав Теффт.

Бориса Нємцова вбили у ніч на 28 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту біля Кремля. Російська опозиція припускає, що до замовлення вбивства може бути причетний голова Чечні Рамзан Кадиров; той відкидає такі звинувачення.

1

Схожі новини