Передплата 2024 «Добра кухня»

"Самопоміч" виходить з коаліції

  • 18.02.2016, 14:25
  • 1 947

Фракція готова голосувати за ті законопроекти, які вважатиме важливими і потрібними для держави.

Про це заявив лідер партії Олег Березюк під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Самопоміч" ухвалила визнати неможливим подальше перебування в союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту в парламенті, та припинити участь в парламентській коаліції", - сказав Березюк.

За його словами, партія ініціюватиме створення платформи для об’єднання експертних та громадських середовищ з метою узгодження спільних позицій щодо Конституції України, реформ та розробки плану дій для досягнення цих цілей.

Також фракція ініціюватиме зміни до Закону України "Про вибори" з метою проведення наступних парламентських виборів на основі відкритих виборчих списків.

Крім того, "Самопоміч" закликала депутатів фракції Блоку Петра Порошенка та "Народного фронту", які вважають для себе неприйнятною участь "в організації цементування влади клептократії та олігархії", вийти зі своїх фракцій.

Повний текст, який зачитав Березюк, такий:

"16 лютого 2016 року український народ став свідком відвертої змови між вищим керівництвом держави, з однієї сторони, та олігархами і підконтрольними їм силами в парламенті, з іншої. Відбулася спроба остаточного цементування влади клептократії та олігархії в Україні. Став очевидним владний союз, до якого увійшли частина фракції Блоку Петра Порошенка, «Народний фронт» та уламки Партії регіонів, підконтрольні низці олігархів. Такі дії делегітимізували уряд України, є замахом на державний устрій країни та остаточно розвалили парламентську коаліцію «Європейська Україна».

Особливо цинічно, що такий союз оформився напередодні річниці розстрілу патріотів на Майдані та трагічних подій під Дебальцевим.

Враховуючи це, Провід партії Об’єднання «Самопоміч» ухвалив:

- визнати неможливим подальше перебування Об’єднання «Самопоміч» в союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту в парламенті та припинити участь в парламентській коаліції;

- ініціювати створення платформи для об’єднання експертних та громадських середовищ на національному та регіональному рівнях з метою узгодження спільних позицій щодо Конституції України, економічного розвитку та зростання добробуту людей, реформ в ключових галузях та розробки плану дій для досягнення цих цілей.

- фракції Об’єднання «Самопоміч» ініціювати зміни до Закону України «Про вибори» з метою проведення наступних парламентських виборів на основі відкритих виборчих списків;

Декларуємо готовність підтримувати ті законопроекти нової коаліції та Президента України, які будуть сприяти обороноздатності країни, європейській інтеграції та зростанню добробуту людей.

Звертаємось до тих депутатів-членів фракції Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту», які вважають для себе неприйнятною участь в організації цементування влади клептократії та олігархії, вийти зі своїх фракцій, чітко задекларувати свою позицію та спільно координувати дії для захисту парламентаризму в Україні".

"Самопоміч" прокоментувала свій вихід з коаліції

"Самопоміч" з коаліції пішла, бо не може більше терпіти корупції. Але за рішення, які вважатиме правильними, готова голосувати разом з новою коаліцією.

Про це у коментарі 24 Каналу розповів голова комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції, нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв.

"Коаліція давно насправді зруйнувалася. Це почалося під час призначення генеральним прокурором Віктора Шокіна, коли ми були категорично, а наші тодішні партнери по коаліції європейська Україна знайшли собі голоси в Опоблока і проголосували за. Таких рішень було багато: Конституція, бюджет, голова СБУ. Там, де ми казали ні, вони казали: ну добре ми домовилися з регіоналами і різними їхніми уламками", — сказав політик.

«Останньої краплею — це насправді було величезне відро помиїв, які вилили на всю країну, на все суспільство, став фарс, коли фактично президентська сила разом з прем’єрською за підтримки тих самих уламків партії регіонів і олігархічних депутатів зберегли уряд Арсенія Яценюка, імітуючи, що хочуть розібратися», — додав він.

Соболєв наголосив, що його фракції набридло, що влада прикривається ними.

"Оскільки уряд давно переможений корупцією, ми не раз про це говорили, пропонували уряду як зупинити це. Для нас є неприйнятним бути фіговим листочком, яким вони прикривають свої крадіжки", — сказав він.

"Ми не готові миритися з дерибаном. Тому ми будемо мобілізовувати людей, інтелектуальні сили країни, для того, щоб проектувати і проводити потрібні Україні рішення, в тому числі і через вулицю", — сказав нардеп.

Він додав, що "Самопоміч" готова у певних випадках голосувати разом з новою коаліцією.

"Якщо уряд чи коаліція запропонує рішення, яке збігається з нашим баченням, як укріплювати обороноздатність, або наближати державу до Європейського Союзу, то ми звісно віддамо всі голоси", — пояснив він.

Схожі новини