Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Захват «нижче пояса»

Цим нардеп із президентської фракції, педагог за освітою, принизив не стільки прем’єра – Україну.

Бог з ними, з глузливими кпинами, кінопародіями, анекдотами, фотожабами, якими вибухнуло суспільство у відповідь на непристойну поведінку “слуги народу” з “патріотичної фракції, члена проєвропейської коаліції Олега Барни. Якось та й переживемо. Однак побутовими хіхоньками-хаханьками ганебний інцидент у Верховній Раді не обмежиться. Борцівський захват “нижче пояса”, що його, наче сексуальний маніяк, застосував щодо глави українського уряду Арсенія Яценюка колишній вчитель фізики із Тернопільщини, завдав болючого удару тривалої дії по репутації нашої держави у світі. Приголомшені українці. Вкотре розчарований Захід, який плекає надію, що при владі на берегах Дніпра - адекватні люди. Відео цієї ганьби найбільш активно транслюють наші найбільші вороги по той бік хутора Михайлівського. Для них це — подарунок. Здається, для того, щоб показати, якою “неадекватною” є “київська хунта”, їм якраз не вистачало відеоролика за участі “западенця” Барни...

11 грудня спливав рік роботи Кабінету Міністрів України. Глава уряду Арсеній Яценюк прийшов до парламенту, попросив три години, щоб прозвітувати про зроблене і упущене. Говорив про зменшений на 6 мільярдів грн. зовнішній борг, збільшення на 40 відсотків доходів у державній скарбниці, стабілізацію цінової ситуації, вчасну виплату зарплат бюджетникам, пенсій, соціальних допомог, хай невеличкий (0,7%), але ріст ВВП. А також про розбудову Збройних сил, зменшення енергозалежності від Росії, про початки децентралізації, виконання безвізових завдань, податкові зміни, інші реформи. До цього, загалом мажорного “рапорту”, у народних депутатів назбиралося чимало питань. Дехто пропонував прем’єрові піти у відставку (цього вимагали і кілька сотень протестувальників під стінами ВР). Звична політична рутина. Але те, що сталося потім, не змогли би придумати найрадикальніші противники глави уряду і його команди. Хіба що пацієнти психлікарні...

47-річний член фракції “Блок Петра Порошенка” Олег Барна підійшов до трибуни з букетом квітів, перев’язаних траурною стрічкою, вручив цей “віник” прем’єрові, а потім узявся силою витягувати його з місця, де той виступав. Не вдалося це зробити боковим обхватом, тож запхав руку у те місце, куди нормальні чоловіки іншим чоловікам руки не пхають. Присівши, спробував підняти Яценюка. Спантеличений глава уряду вчепився за край трибуни. Ошелешені таким “кіно”, до свого лідера побігли народні депутати з фракції “Народного фронту” - визволили главу уряду з “обіймів” представника “дружньої” фракції, добряче нам’яли хулігану боки. Журналісти бачили, як із сесійної зали Барна вибігав, прикривши роз’юшене обличчя носовичком...

Добре, що Арсеній Яценюк, який колись розповідав, що “тягає штангу”, не піддався на дику провокацію і не кинувся давати здачу — ото був би цирк на чиюсь потіху!

У парламенті давно забули, що таке звичайна людська етика. Вияви дикунства з боку політиків спостерігаємо давно. Здавалося, що після того, як у законодавчий орган прийшли люди, що пов’язують себе з Майданом, хамству у сесійній залі не буде місця. Наївний, хто вірує у це! За рік роботи теперішнього парламенту ми вже не раз бачили таке, від чого у представників цивілізованого світу очі на лоба лізуть. У коридорах ВР член “Самопомочі” Єгор Соболєв гамселив кулаками і ногами члена фракції “Батьківщина” Вадима Івченка (чи навпаки) — через спір щодо земельних питань. Після “милої” розмови із членом “Народного фронту” Андрієм Тетеруком у “нокдауні” побувала соратниця Юлії Тимошенко Олександра Кужель — каже, що опонент вдарив її по голові пляшкою з-під мінералки. У стилі Брюса Лі на засіданні парламентського комітету по боротьбі з корупцією повівся позафракційний Володимир Парасюк, який ногою завдав удару в голову генералу СБУ Василеві Пісному. А тепер ось “водевіль” від Барни...

А згадайте, як у “помаранчеві” часи, після засідання РНБО, тодішній мер Києва Леонід Черновецький отримав копняка від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Були ще “чоловічі” розмови Луценка і його екс-прес-секретаря Костянтина Стогнія, нардепа від Партії регіонів Нестора Шуфрича і його однофракційника Сергія Льовочкіна. І прочая, і прочая. Хоч бери і бойовик пиши...

Як на мене, неадекватну поведінку Олега Барни стимулював згадуваний Юрій Луценко, голова фракції БПП. Він давно не проминає нагоди вщипнути Яценюка. Як правило, робить це некоректно, не парламентськими методами. З благословення Луценка, нинішнього прем’єра називають “кроликом Сєнею”. Саме у день атаки Барни на Яценюка на сторінці екс-глави МВС у Faсеbook з’явилася карикатура на цю тему: кролик у камізельці - з червоними очима і годинником. Натяк більш ніж зрозумілий: твій час пішов! Але хіба не можна це сказати прямо в очі — на засіданні коаліції, у розмові з президентом чи віч-на-віч. Без всякої там дитячої творчості. Не пасують ці забави політикові національного масштабу, яким вважає себе Луценко.

Очевидно, саме на це вказав своєму соратникові президент Петро Порошенко. Спочатку Луценко не побачив великого криміналу у поведінці Барни, сказав, що з фракції того не виключатимуть. Але згодом (вочевидь, після дзвінка з канцелярії на Банковій) різко змінив думку. І однофракційники показали Барні на двері. А Луценко змушений був просити пробачення у “кролика Сєні”, себто Арсенія Яценюка. Втім, вибачення ці виглядали незграбними (що й підтверджує його коментар з цього приводу).

Якщо б вітчизняні політики знали, що таке політична етика, у перші ж хвилини після інциденту Олег Барна — Арсеній Яценюк на стіл президента мала би лягти заява про відставку від голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни, молодшого брата парламентського хулігана. Але надзбручанський губернатор цього не зробив. Навіть не висловився з цього приводу. Брат за брата не відповідає?

Олег Барна — доволі суперечлива постать. З одного боку, брав участь у студентському голодуванні, відомому як “Революція на граніті”, ініціював страйки на захист освітян, яким недоплачували належні їм надбавки. Учасник Євромайдану, де був поранений, доброволець в антитерористичній операції на сході. А з іншого боку — гіперскандальний “двічіголова” сільради у рідному Чортківському районі на Тернопільщині. Війт, який брав участь у земельних махінаціях, бив голову районної держадміністрації, заступника керівника району, секретаря своєї сільради. У рідному селі депутати відправляли Барну у відставку.

“Прославився” Барна-старший і тим, що у січні цього року “на повному серйозі” пропонував узаконити саркастичну пісеньку зі словами “Путін — х...йло”... А також тим, що в одній із телестудій зчепився з колишнім головою Тернопільської ОДА Юрієм Чижмарем.

Питання в одному — як людину з такою “строкатою” біографією і широким списком “подвигів” запросила під свої прапори партія президента, гаслом якої було “Жити по-новому”? Тож відповідальність за величезні іміджеві втрати, яких зазнала Україна внаслідок недавнього ексцесу у парламенті, у першу чергу повинні нести “патрони” Барни.

Думки з приводу

Юрій ЛУЦЕНКО, голова фракції “Блок Петра Порошенка”

Вчинок депутата Барни - неприпустимий і морально, і політично. Це також сильний удар по репутації України. Після розмови з прем’єром і головою ВР я наполіг на виключенні Барни з фракції. Це рішення було прийнято.

Я приніс вибачення А. Яценюку. А також запевнив колег, що БПП є партнером НФ і не має інших планів, як працювати разом.

Принагідно відповів ображеним на мій фейсбучний пост з кроликом: політики зобов’язані мати почуття гумору.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

Я стоячи аплодую Верховній Раді і особисто депутату Олегу Барні (БПП) за “правильне” створення іміджу України у світі. Його фото і відео із сесійної зали демонструють світові телеканали. Можна скільки завгодно витрачати зусиль на піар країни, знімати чудові ролики - але коли член коаліції робить такі вчинки, вже більше нічого робити не потрібно. Все вже зроблено! Який контраст з недавнім виступом з цієї ж трибуни Джо Байдена!

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини