Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Футбольний Євро-2024: мусимо взяти шість очок

Дві перемоги — тільки такий результат задовольнить національну збірну України за підсумками жовтневої «спарки» у відборі на чемпіонат Європи

Другий день тренувального збору в чеській Празі збірна України розпочала із фітнесу. Фото УАФ
Другий день тренувального збору в чеській Празі збірна України розпочала із фітнесу. Фото УАФ

Це завдання підопічним Сергія Реброва цілком до снаги, адже граємо не з Англією та Італією, як у вересні, а з Північною Македонією і Мальтою. Утім, шапкозакидацьких настроїв у таборі «синьо-жовтих» бути не повинно! Будь-яка недооцінка суперників може мати неприємні наслідки… Зрештою, перші матчі українців проти жовтневих опонентів продемонстрували це дуже добре.

Пригадаймо, як важ­ко було «синьо-жовтим» у Скоп'є. Після першо­го тайму північні македонці ви­гравали з рахунком 2:0, і якось зовсім не вірилося у футболь­не диво, яке ми побачили після перерви — у вигляді трьох заби­тих українцями голів… Довело­ся нашим хлопцям помучитися й у матчі зі слабенькою, здава­лося би, Мальтою. М’яч уперто не хотів іти у ворота мальтійців, і переможний гол господарі поля забили тільки з пенальті…

Як і збірна України, збірна Пів­нічної Македонії ще не втрати­ла шанси на перше-друге місця у групі (бодай теоретичні), тож у чеській Празі, де відбудеть­ся суботній поєдинок, гості ма­ють боротися за три очка. А від­так, північні македонці, яким також треба забивати, начебто не мали би «паркувати» біля сво­го штрафного майданчика за­хисний «автобус»… Якщо супер­ники не лише оборонятимуться, а й атакуватимуть, то «синьо-жовті» матимуть більше вільного простору. Теоретично, наші кре­ативні півзахисники (зокрема, Зінченко, Судаков і Буяльський) мали би цей простір використа­ти, виводячи до воріт суперни­ків Довбика й Мудрика… Звісно, шкода, що не зіграють травмо­вані Циганков і Ярмоленко, без цих хавбеків атакувальна ланка української збірної буде не такою грізною. Утім, з Північною Маке­донією мусимо впоратися навіть дещо послабленим складом.

Головна інтрига другого мат­чу жовтневої «спарки», проти Мальти, — чи не буде традицій­ного для «синьо-жовтих» спаду? На жаль, другі матчі у «спарках» збірна України зазвичай прово­дить значно слабше, ніж пер­ші (англійці з італійцями не да­дуть збрехати). Напевно, на Мальті Ребров муситиме вда­тися до певної ротації, замінив­ши футболістів «основи», які не встигнуть повністю відновити­ся після гри з Північною Маке­донією. Загалом, багато зале­жатиме від результату першого матчу: якщо переможемо північ­них македонців, то й з мальтій­цями впораємося, навіть експе­риментальним складом.

Крім збірної України, у жов­тневих матчах відбору в Групі С можемо сміливо вболівати за збірну Англії. Нам зовсім не тре­ба, аби у Лондоні вона програла Італії: у такому випадку «синьо-жовті» муситимуть в останньому турі не лише вперше у своїй іс­торії перемогти Італію, а й зро­бити це з різницею у два м’ячі (або з рахунком 3:2, 4:3 тощо). За всієї поваги до нашої збір­ної, це малореальний сцена­рій… Утім, щонайменше внічию Англія, навіть якщо їй уже «нічо­го не треба», зіграти повинна. Зрештою, виграла ж Англія на полі Італії, то чого має програти на рідному «Вемблі»?

Футбол. Відбір на Євро-2024

Група С

І В Н П М О

1. Англія 5 4 1 0 16−2 13

2. Італія 4 2 1 1 6−4 7

3. УКРАЇНА 5 2 1 2 6−7 7

4. П. Македонія 5 2 1 2 7−12 7

5. Мальта 5 0 0 5 1−11 0

14 жовтня: УКРАЇНА — Північна Македонія (16.00), Італія — Мальта.

17 жовтня: Мальта — УКРАЇНА (21.45), Англія — Італія.

17 листопада: Англія — Мальта, Італія — Північна Македонія.

20 листопада: Північна Македонія — Англія, УКРАЇНА — Італія (21.45).

Схожі новини