Передплата 2024 «Добрий господар»

День спорту — у день першої Олімпіади сучасності

Вона розпочалася в Афінах 6 квітня 1896 року 6 квітня в усьому світі учетверте відзначать Міжнародний день спорту заради розвитку та миру.

Рішення про таке свято було прийнято 2013 року Генеральною асамблеєю ООН. В історії світового спорту 6 квітня є дуже важливою датою: саме того дня 1896 року на Мармуровому стадіоні в Афінах урочисто відкрилися перші літні Олімпійські ігри сучасності.

Олімпіади проводилися на землі Древньої Еллади ще три тисячі років тому. Найпопулярнішими були Ігри, що проходили в Олімпії, поблизу храму на честь верховного бога Зевса. Наприкінці ХІХ століття французький педагог, барон П’єр де Кубертен, запропонував відродити Олімпійські ігри. 23 червня 1894 року в Парижі цю пропозицію прийняли, а 6 квітня 1896 року перші Олімпійські ігри сучасності розпочалися.

На ці змагання прибули 245 спортсменів з 14 країн світу (Австралія, Австрія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Данія, Італія, Німеччина, США, Угорщина, Франція, Чилі, Швейцарія, Швеція). На старт вийшли тільки чоловіки. Програма Ігор включала 9 видів спорту (греко-римська боротьба, важка атлетика, велоспорт, гімнастика, кульова стрільба, легка атлетика, плавання, теніс і фехтування), в яких було розіграно 43 комплекти нагород. Найбільше медалей здобули спортсмени Греції — 46 (10 золотих, по 18 срібних і бронзових).

Першим олімпійським чемпіоном сучасності став американський стрибун потрійним Джеймс Коннолі, який переміг з результатом 13 м 71 см. Героєм Ігор став також француз Поль Массон, який здобув три золоті медалі у велоспорті. Угорець Альфред Гайош переміг у плаванні на 100 і 1200 метрів (у морі, на відкритій воді, за штормової погоди). Австралієць Едвін Флек був найшвидшим бігуном на 800 та 1500 метрів, а британець Джон Боланд здобув два «золота» на тенісному корті. Німець Карл Шуман переміг відразу в двох видах спорту: спочатку в боротьбі, а згодом здобув ще три «золота» в гімнастичних змаганнях.

А національним героєм Греції став переможець у марафонському бігу Спиридон Луїс.

Національним героєм Греції став Спиридон Луїс, який на першій Олімпіаді сучасності переміг у марафонському забігу.
Національним героєм Греції став Спиридон Луїс, який на першій Олімпіаді сучасності переміг у марафонському забігу.

Той день став кульмінацією Ігор. Греки очікували, що у марафоні переможе місцевий бігун: принесе звістку про перемогу, як це зробив 490 року до нашої ери грецький воїн Філіпід, який повідомив про перемогу над перським царем Дарієм… Через майже три години бігу першим на доріжку стадіону вбіг чорний від пилу молодий пастух Луїс із селища поблизу Афін. Нагородити переможця спустився з трибуни король Греції. До золотої медалі на Спиридона посипалися ще різноманітні нагороди, в тому числі безкоштовні послуги перукаря до кінця життя.

Схожі новини