Передплата 2024 «Добрий господар»

Пограбування по-італійськи

В Європі діють зловмисники, які викрадають велосипеди гонщиків

Не встиг відгриміти чемпіонат світу з велошосе в Італії, як одна за одною з’являються звістки про пограбування команд велогонщиків. Якщо в нашій країні мало кого здивуєш крадіжкою велосипеда, то інша справа — країни Європейського Союзу. Там і депутати на роботу їздять на велосипеді. Виявляється, охочих поцупити двоколісного друга і там вистачає. Спортсмени позбуваються своїх двоколісних просто по дорозі або біля готелів, де зупиняються на ночівлю.

Останньою жертвою зловмисників стала французька команда Europcar. У ніч з четверга на п’ятницю грабіжники зламали фургон із двоколісними, що стояв на готельній парковці, і поцупили звідти 18 велосипедів вартістю 10 тисяч євро кожен. Кількома днями до того данських велосипедистів пограбували прямо на шосе. Злочинці викрали одразу 30 велосипедів і 50 комплектів коліс з фургона команди ввечері наступного дня після чоловічої гонки. Велика частина вкраденого устаткування належала юніорам данської команди, які купують інвентар на власні гроші. «Ми вжили всіх можливих запобіжних заходів. Ми підігнали машину прямо до задніх дверей фургона. Там стояли камери, а в готелі був нічний швейцар. Але, як це вже було у випадку з подібними крадіжками у світі велоспорту, вони зроблять все, щоб дістати те, що хочуть», — заявили у Союзі велосипедистів Данії.

Цей випадок крадіжки став вже третім на світовій першості в Італії. Раніше, перед груповою гонкою чемпіонату, жертвами злодіїв стали дві російські велокоманди: «Русвело» позбулася двох велосипедів, «Катюша» — 14. Серед вкраденого — три основні та запасні велосипеди гонщиків російської чоловічої команди і команди «Катюша» Олександра Колобнєва, Юрія Трофимова та Сергія Чернецького. Пограбування відбулося у місті Прато неподалік Флоренції. Злодії були підготовленими. За інформацією поліції, вони «справилися» за 10-15 хвилин. Загальна вартість вкраденого оцінюється у майже 200 тисяч євро. Найгірше те, що зловмисники поцупили як основні велосипеди, так і запасні. Тож перед стартом італійського етапу чемпіонату світу з велошосе російська команда опинилася «без зброї».

Але не лише в Італії крадуть двоколісні. У Бельгії у люксембурзької команди RadioShack-Leopard, яка брала участь у велобагатоденці «Три дні Західної Фландрії», в ніч на 2 березня було вкрадено велосипеди. Невідомі діяли вночі і поцупили вісім велосипедів марки Trek, багато коліс і ящик для інструментів. В усіх цих випадках зловмисники діяли за однією схемою: вночі спокійно під’їжджають до фургона, ламають двері і крадуть велосипеди та устаткування. Траплялися крадіжки і в інших європейських країнах. У лютому в команди Garmin у Франції під час гонки «Тур Середземномор’я» було викрадено 16 велосипедів. Тоді велогонщикам навіть довелося знятися з перегонів. Загалом протягом цього року від грабіжників постраждали вже 7 команд. Крім збірної Данії, двох російських команд та французької команди, які постраждали в Італії, у серпні обікрали азербайджанську команду із Баку. В середньому кожного разу вартість вкраденого становить не менше 150 тисяч євро.

Рік тому зловмисники вкрали велосипед британського олімпійського чемпіона. Філіпп Хайндс у Лондоні виграв «золото» у командних змаганнях на велотреку. Грабіжники скористалися відсутністю чемпіона і проникли в його дім. Крім велосипеда, Хайндс позбувся ще й свого автомобіля. Втім, опісля машину британського чемпіона знайшли обгорілою за містом. Схоже, грабіжники приходили в дім Хайндса лише по велосипед. Минулого року доволі пікантний епізод трапився з іншим британцем — 4-разовим олімпійським чемпіоном і тріумфатором Тур де Франс-2012 Бредлі Віґґінсом. У британського велогонщика поцупили шорти. Ця прикрість трапилася із Віґґінсом, коли він перебував у готелі Foxhills у графстві Суррей, де розташована спортивна база британських велогонщиків. Спортсмен відлучився, щоб прийняти душ і посидіти кілька хвилин в сауні. В цей час злодій пробрався в чоловічу роздягальню і поцупив шорти Віґґінса. Спортсмен тоді гадав, що хтось із колег міг просто переплутати його одяг зі своїм. Коли шорти так і не знайшлися, розчарований Віґґінс написав на своїй сторінці у Twitter: «Здається, якийсь надто пристрасний фанат поцупив мій найбільш цінний сувенір лондонської Олімпіади. Це лише велосипедна екіпіровка. Але я не очікував, що в п’ятизірковому готелі бувають злодії».

Схожі новини