Передплата 2024 ВЗ

Бій двадцятиліття

Головний промоутер бою Кличко-Повєткін російський олігарх Андрій Рябінський вважає, що поєдинок стане найкращим за останні 20 років

Найближчим часом чемпіон світу в суперважкій вазі за версіями IBF, WBA, WBО, IBO і журналу «The Ring Magazine» Володимир Кличко розпочне підготовку до бою із регулярним чемпіоном за версією WBA Олександром Повєткіним. Тим часом «Російський Витязь» уже встиг повернутися із Киргизстану, де протягом трьох тижнів наполегливо тренувався. Разом із наближенням дати проведення поєдинку росте і ажіотаж довкола цієї спортивної події.

Поєдинок між Володимиром Кличком та росіянином Олександром Повєткіним покаже в США телеканал НВО, причому в прямій трансляції. Зазначимо, що востаннє телеканал НВО транслював поєдинок Володимира Кличка у липні 2011 року — це був бій проти Девіда Хея. А Повєткін не з’являвся на цьому телеканалі ще з січня 2008 року — з часів поєдинку проти Едді Чемберса. Вочевидь, це дало привід росіянам в 2,5 раза підняти ціну трансляції для українських каналів. За телеправа компанія менеджера Повєткіна «Хрюнов продакшн» зажадала 500 тисяч євро. Останні роки бої братів Кличків транслює «Інтер», що обходиться телеканалу в 200 тисяч доларів за бій. Очевидно, росіяни вважають цей бій особливим, і це певною мірою виправдано: обоє — олімпійські чемпіони все ж таки. В Німеччині багато хто навіть прирівнює поєдинок Кличко-Повєткін із легендарним боєм Мохамеда Алі та Джо Фрейзера. На думку головного менеджера Кличків Бернда Бенте, затьмарити це протистояння міг би тільки бій самих братів між собою, але цього ніколи не відбудеться. Вражає також кількість заявок на цей поєдинок, які надходять із різник куточків світу. Нагадаємо, раніше російські організатори заявляли, що арена московського СК «Олімпійський», де має відбутися поєдинок, зможе вмістити до 30 тисяч глядачів. Судячи з усього, абсолютний чемпіон світу в суперважкій вазі Володимир Кличко не залишиться без підтримки і своїх співвітчизників. Очікується, що 5 жовтня в Москві висадиться значний український десант шанувальників боксерського таланту Кличка-молодшого. «Ми вже отримали понад 5700 заявок на поїздку в Москву. Я приємно здивований таким ажіотажем. В минулому році на вересневий бій Віталія Кличка з Мануелем Чарром у Москву приїхали близько тисячі українців», — розповів президент офіційного фан-клубу братів Кличків Сергій Алексєєв. Ймовірно, у жовтні ця цифра буде набагато більшою.

Втім, РОСІЙСЬКА СТОРОНА ще не визначилася з ціновою політикою. І доки Повєткін проливав поти в Киргизстані, Володимир Кличко насолоджувався відпусткою. Одного разу на Ібіці навіть натрапив на «хулігана» Дерека Чисору, який одразу поспішив «похвалитися» своєю сутичкою із Володимиром в соціальних мережах. Втім, сам Кличко-молодший невдовзі пояснив, що розмахує кулаками тільки в ринзі. Нагадаємо, раніше Чисора вже відзначався хуліганськими діями щодо братів. Півтора року тому на зважуванні перед поєдинком з Віталієм він несподівано дав ляпаса українцеві, а потім на ринзі ще плюнув в обличчя Володимирові. Але «випадок» із Чисорою зовсім не завадив молодшому Кличкові продовжити своє турне. Минулого тижня він встиг побувати в Києві і в Санкт-Петербурзі. Раніше Володимир разом зі своєю подругою Хейден Панеттьєрі побували на показі мод у Мілані, відвідали дворик Джульєтти у Вероні, побували в Хорватії, а також чемпіон відвідав Венецію. Разом з тим, Володимирові підкорилося ще одне спортивне досягнення. Як чемпіон світу серед боксерів-професіоналів у суперважкій ваговій категорії за чотирма престижними версіями українець не віддає свої пояси більше семи років. За цим показником українець вийшов на друге місце після легендарного американського боксера 30-50-х років Джо Луїса, який не розлучався з титулом 11 років, 8 місяців і 8 днів. Такого не досягали ані Джо Фрейзер, ані Майк Тайсон, ані Леннокс Льюїс, ані Евандер Холіфілд, ані Мохаммед Алі.

В той ЖЕ ЧАС у таборі Повєткіна відбулося чимало змін. Сам «Російський Витязь» встиг вдруге одружитися. Цього разу його супутницею життя стала 24-річна екс-модель Євгенія Меркулова. Також перед вильотом на збори до Киргизії Олександр Повєткін припинив співпрацю з менеджером Володимиром Хрюновим. «Володимир більше не має до мене ніякого відношення, всі переговори я веду безпосередньо з Андрієм Рябінським. Він забезпечуватиме підготовку і формуватиме тренерський штаб. Володимир занадто багато говорив і мало робив, тому з ним давно час було закінчити співпрацю. Зараз нас нічого не пов’язує», — сказав Повєткін. Змінився в «Російського Витязя» і основний тренер. До поєдинку проти Володимира Кличка Олександра Повєткіна готуватиме російський фахівець Олександр Зімін, який раніше тренував Миколу Валуєва. Сам Валуєв теж долучиться до підготовки. Йому відведено роль консультанта Повєткіна. В тренерський штаб російського боксера також може увійти і його колишній наставник Костя Цзю. На початку липня російський промоутер Андрій Рябінський заявив, що Повєткіна до бою з Кличком-молодшим готуватиме американець Фреді Роуч, відомий по роботі з Майком Тайсоном і Менні Пакіао. Проте від співпраці з Роучем довелося відмовитися, оскільки сторонам не вдалося домовитися про місце проведення тренувань. А ще команда регулярного чемпіона WBA в суперважкій вазі Олександра Повєткіна запропонувала поляку Маріушу Ваху стати спаринг-партнером росіянина в ході підготовки до бою з Володимиром Кличком. Нагадаємо, що Вах, чий зріст 202 см, в листопаді минулого року програв Володимиру одноголосним суддівським рішенням. У допінг-пробах, узятих після бою, у Маріуша були виявлені сліди заборонених препаратів, і його дискваліфікували на вісім місяців.

Утім, ВСЯ ЦЯ СЕРЙОЗНІСТЬ приготувань російської команди ще не означає, що поєдинок точно відбудеться. Хоча в контракті бою зазначено, що, коли боксери не зійдуться в ринзі 5 жовтня, то бій не скасують, а перенесуть. Небезпідставно Володимир Кличко закликає Повєткіна менше слухати своє оточення, адже це вже втретє боксери намагатимуться визначити сильнішого на ринзі. Дві попередні спроби закінчувалися демаршем «Російського Витязя». Восени 2008 року тоді обов’язковий претендент на титул IBF у надважкій вазі Олександр Повєткін отримав травму, через яку його двобій проти чемпіона IBF і WBO Володимира Кличка довелося перенести. Одного осіннього ранку, в ході пробіжки в лісі, спіткнувшись об корінь дерева, Повєткін надірвав зв’язки на лівій нозі. Ця травма не дозволила йому відновити тренування до кінця листопада, через що він не зміг підготуватися до двобою проти Кличка до призначеної дати — 13 грудня. Вдруге бій між Володимиром Кличком і Повєткіним мав відбутися 11 вересня 2010 року в німецькому Франкфурті-на-Майні. Проте ні російський боксер, ані його представники не з’явилися на офіційну прес-конференцію. За це Повєткін був позбавлений статусу претендента. Пізніше керівництво Міжнародної боксерської федерації (IBF) понизило російського боксера у своєму рейтингу і він перестав входити до десятки кращих боксерів IBF. Команда Повєткіна ж пояснила відмову від бою з Кличком тим, що була не згодна з умовами «рабського» контракту, який пропонував українець. Хоча пізніше тодішній тренер російського боксера Тедді Атлас зізнався, що просто не хотів підпускати Повєткіна під кулаки Володимира, бо це б закінчилося нокаутом. Декому й сьогодні видається дивним, як може бути так, що і Кличко, і Повєткін володіють поясом за версією WBА? У липні 2011 року Володимир переміг Девіда Хея, який на той час був чемпіоном за версією WBА. Відповідно до правил Всесвітньої боксерської асоціації, якщо боксер здобув пояс цієї версії і водночас володіє іншими поясами, то йому присвоюють титул «суперчемпіона», а пояс звичайного або ж «регулярного» залишається вакантним. Таким чином, перемігши в серпні того ж року Руслана Чагаєва, який посідав 1-шу сходинку в WBА, Олександр Повєткін і став чемпіоном. От і виникла ситуація, коли під чемпіоном є ще один чемпіон. Але так триватиме тільки до 5 жовтня.

Очевидно, цей бій матиме резонанс не тільки в спорті, а й в політиці. Якщо про це мало говорять, то це ще не означає, що політичного підтексту не існує. Він з’явився одразу після оголошення результатів торгів за право організовувати бій. Ще до початку аукціону було відомо, що команда Кличка чітко стоїть на позиції розподілу гонорару в співвідношенні 75% проти 25% на користь Володимира. Менеджер Повєткіна В. Хрюнов заявляв, що такі торги неможливо виграти. Але 23 квітня стало відомо, що саме росіяни організовуватимуть поєдинок. За таке право вони виклали захмарні 23 233 330 доларів. Запропоновані командою Кличка 7 мільйонів — неспівмірні із цією сумою. Сам Кличко від цього отримає 17 мільйонів! В таборі Володимира, очевидно, думали, що вони в черговий раз спокійно виграють торги, адже з моменту здобуття чемпіонських титулів всі бої за участю Кличків організовувала саме їхня команда. Але цього разу їм протистояли об’єднані приватні та державні бізнес-структури Російської Федерації. На самих торгах стало відомо, що таку суму запропонували спільно приватна компанія російського олігарха Андрія Рябінського і державна «Роснафта». Сьогодні Андрій Рябінський, який обіймає посаду Віце-президента Федерації професійного боксу Росії, виступає головним промоутером бою. Тепер вже колишній менеджер Повєткіна Хрюнов не втомлюється дякувати за організацію цього поєдинку Рябінському і Ігорю Сєчіну. Останнього, до речі, називають другою за впливовістю людиною в Росії. Так-от саме вони не пожаліли викласти 23 мільйони доларів, щоб привести великий бокс в Москву. Рябінський зізнається, що для них не принципові суми, навіть не принциповий прибуток від цього бою, їм важливо, що це відбудеться в Росії. Це ж чудова нагода для владного піару. Крім цього, Хрюнов зізнався, що сам Володимир Путін був зацікавлений в організації цього поєдинку.

Схожі новини