Передплата 2024 ВЗ

Щоб «підказку» від Петра Сипняка отримати

17 грудня у Палаці мистецтв музею «Дрогобиччина» в Дрогобичі відкривається виставка живопису «Коловорот»

Петро Сипняк. Фото: Тетяна ДАНІЛОВА.
Петро Сипняк. Фото: Тетяна ДАНІЛОВА.

Автор картин, які тут експонуватимуться, відомий майстер, один із найбільш плідних творців сучасного українського малярства, член Клубу українських митців, Народний художник України Петро Сипняк.

Як це не дивно, але як зазначає інформаційний відділ музею «Дрогобиччина», чия фондова збірка налічує близько 55 тис. одиниць збереження, йдеться про першу виставку Петра Сипняка в Дрогобичі. У відвідувачів, які прийдуть до Палацу мистецтв у місті Котермака, щоб подивитись на картини цієї напрочуд обдарованої Богом людини, буде нагода не тільки побачити світ її очима, а й відчути, якщо вони тільки наділені цим даром, те, що відчуває та передає через своє серце сам художник. Інколи цього достатньо для того, щоб розпочати свій шлях до пізнання багатьох важливих у своєму житті речей, про існування яких до отриманої від митця «підказки» навіть не підозрювали.

Львів'янин Петро Сипняк — учасник престижних виставок та пленерів на майже всіх континентах. Його твори, крім України, успішно експонувались у Франції та Болгарії, Бельгії, Німеччині, Словаччині, Чехії, Греції, Китаї, Нідерландах, Польщі та США. У Дрогобичі на огляд поціновувачам його таланту запропонують різні за тематикою картини. Скільки всього буде виставлено робіт? Як нам було сказано, лише «Чумацький шлях», одна із найбільш улюблених тем митця, буде представлена більш ніж тридцятьма картинами. Сам художник любить і частенько уособлює себе в творчості з чумаками. Певною мірою це й про його життєве кредо свідчить: завжди віддає перевагу нехай і повільному, але добре вивіреному руху. Кінцева мета — не самоціль. Свій шлях у творчості Петро Сипняк торує гідно. Йому, як сам же визнає, дуже близький образ вола. Як символ стійкості, витривалості та мужності, цей образ багато в чому уособлює сьогоднішні виклики, які випали на долю українців. Повільно, стікаючи кров’ю, але з вірою у кінцеву перемогу та торжество справедливості несе свій доленосний хрест український народ.
Петро Сипняк — не якийсь там художник-ніженька. Не сибарит. Правдивий патріот та волонтер. Не стомлюючись, малює картини для благодійних аукціонів на підтримку ЗСУ. Організатор та активний учасник багатьох мистецьких патріотичних акцій та проєктів. Спільно з колегами-однодумцями купляє автомобілі та обладнання для потреб українських захисників.

Схожі новини