Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому вимкнули 5 канал: у мережі говорять про майбутнє телеканалу FreeДом

  • 15.10.2023, 17:05
  • 853

Головний редактор «FreeДом» Олексій Мацука під час конференції National Media Talk заявив, що державний телеканал має на меті «акумулювати протестні настрої у росії та виконати ту роль, яку свого часу відіграв „5 канал“ у Помаранчевій революції»

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

«Коли почнеться майдан у росії, „FreeДом“ буде „5 каналом“ для росіян», — цитує Мацуку видання «Детектор медіа».

У соцмережах на цю заяву провладного медіаменеджера зауважили, що можливо, саме через це «5 канал» і вимкнули від цифрового ефірного мовлення.

Також глядачі мають сумніви, що «FreeДом», на який виділяють кошти із державного бюджету, зможе якось спричинити антипутінську революцію на московії.

«Після чого з’явилася така мета? Ви вже десь її досягли? Може, це ви в Україні „здійснили“ майдан?», — пише, наприклад, Людмила Тягла.

«ЯКИМ чином зараз український телеканал має шанси стати „майданівським“ для всієї росії? Може, мовить на усю нєоб'ятную і бабця з Нижнього Тагіла, може, якось це приймати? Але тут не в курсі навіть я, не те що бабця з Тагіла. Може, по формі цей канал настільки „ватний“ і свій, що сєкта путіна не відчує підміни? Може, по змісту цей канал „заліпатєльний“? Може, його керманичі не в курсі, що у холодній війні перемогло взагалі РАДІО? А у Другій світовій — британське „солдатське радіо“ німецькою мовою? Може, вже Україна відновила/запустила передавачі на середніх і коротких хвилях? Якщо на ці запитання немає відповідей, то нахіба цей бенкет?», — пише Олег Головатенко.

«Іномовлення — це коли для громадян Європи йде трансляція на їх мовах. Для того, щоб вони розуміли, чому їх податки йдуть на допомогу Україні, і підтримували свої уряди в цьому. А цю шарашку треба розігнати», — пише Сергій Стеценко.

«Боже, який жах. Жах за наші податки… Тобто ми не українське просуваємо, а боремось із вітряками…», — пише Євгенія Вірлич.

«У рф майдани неможливі, краще б він почитав українську літературу і зрозумів, що в рф можливі бунти та погроми, а бюджету „FreeДом“ не те що, на революцію не вистачить, вони навіть далеко не стояли поруч з проектами „Радіо Свобода“. Завданням „FreeДом“ мала би бути українізація тих, хто має зв’язки з Україною, наприклад, зросійщені мешканці України під окупацією та асимільовані українці в РФ», — пише Богдан Ворон.

Як відомо, 4 квітня 2022 року, менш, ніж через півтора місяці після повномасштабного вторгнення росії в Україну, без жодних правових підстав вимкнули цифрове ефірне мовлення трьох українських інформаційних телевізійних каналів — «5 канал», «Прямий» та «Еспресо».

Жодних законів, підзаконних нормативних актів, листів, наказів, документів чи рішення суду, на підставі яких відбулося таке вимкнення, органи державної влади не оприлюднювали і до відома телеканалів не доводили.

Наразі «5 канал» позивається до Кабінету Міністрів, Держслужби спецзв’язку та Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, щоби визнати їхню бездіяльність протиправною. Однак судові засідання в Київському окружному адміністративному суді постійно переносяться.

Натомість бюджети для каналів «Дом» та «FreeДом» давно стали темою для скандалів, як і ефективність їхнього мовлення. Обома каналами опікується ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України», якою з січня 2020 року керує Юлія Островська, колишня директорка із виробництва студії «Квартал 95».

Схожі новини