Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Чернівцях зацвіла магнолія (фото)

Дехто вважає, що це гарний знак!

Фото Маріанни АНТОНЮК
Фото Маріанни АНТОНЮК

25 вересня жителі Чернівців були приємно вражені осіннім цвітінням магнолій. Весна — посеред осені! Розквітлі дерева додали весняного настрою, а дехто вважає це хорошим знаком — до перемоги. Відома чернівецька волонтерка та громадська діячка Маріанна Антонюк сфотографувала ніжно рожеві бутони магнолії, які розквітли на території заводу «Артон». «ВЗ» жінка сказала, що завод «Артон» — не єдине місце, де восени раптово розквітли магнолії, наче переплутали пори року. «Бутони, які ось-ось розпустяться є і в інших локаціях міста», — каже пані Маріанна.

Щоправда, ні в ботанічному саду, ні в розкішному дворику знаменитого Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича магнолії не цвітуть.

Цвітіння магнолій двічі на рік — не поодиноке явище для Чернівців. Таке було у 2017 році. Науковці пов’язують це аномальне явище з різкими перепадами температурного режиму, коли денна спека різко змінюється нічним похолоданням.‎ Друге цвітіння дерев може також спровокувати тривалий період засухи, після якого випадають сильні дощі.

«Деякі дерева цвітуть повторно досить часто. Восени можуть знову зацвітати яблуні та груші, — каже доктор біологічних наук, професор Ілля Чорней. — Це стається тоді, коли спека різко змінюється похолоданням. Або вдень досить тепло, а вночі температура знижується до 10−12 градусів. Тоді дерева ніби прокидаються від сплячки і знову зацвітають. Та повторне цвітіння їх виснажує. І наступного року квітів буде значно менше».

Схожі новини