Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Депутати Європарламенту закликали відкрити реєстр декларацій

  • 08.09.2023, 10:27
  • 481

Депутати Європейського парламенту закликали президента України Володимира Зеленського повернути ухвалений 5 вересня закон про електронне декларування (№ 9534) до Верховної Ради з вимогою негайно відкрити реєстр декларацій

Про це повідомив депутат Європарламенту Міхаель Ґалер, який в Х (раніше Twitter) опублікував текст звернення.

У зверненні також міститься заклик до Зеленського накласти вето на ухвалений того ж дня законопроєкт № 9587-д. До цього закону було ухвалено правку, якою передбачено, що за неправду в декларації на суму до 1 млн 300 тис. грн порушнику загрожує лише штраф у розмірі 17 тис. грн, після сплати якого він не вважатиметься таким, що притягувався до відповідальності і надалі зможе бути призначений на відповідальні посади в державних органах, що зараз заборонено.

Петиція з аналогічним закликом до Зеленського від українців набрала 25 тисяч необхідних голосів за рекордні кілька годин. Президент перед цим заявив, що ухвалить рішення щодо підписання закону після консультацій.

Національне агентство з питань запобігання корупції також звернулось до президента з проханням накласти вето на ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 9587-Д.