Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Стокгольмі побудують «дерев'яне місто»

  • 28.06.2023, 13:50
  • 835

Компанія-забудовник Atrium Ljungberg планує побудувати найбільше у світі «дерев'яне місто» до 2025 року у столиці Швеції Стокгольмі

Фото CNN
Фото CNN

У Stockholm Wood City буде 7000 офісних приміщень і 2000 будинків на південному сході міста, а також «жваве міське середовище з поєднанням робочих місць, житла, ресторанів і магазинів». Розташоване воно на площі 250 000 квадратних метрів, розробник назвав його «найбільшим відомим у світі будівельним проєктом з дерева».

Деякі експерти занепокоєні щодо пожежної небезпеки, яку створюють дерев’яні будівлі, прихильники стверджують, що технічна деревина горить відносно повільно та передбачувано, що робить її безпечнішою, ніж багато звичайних сталевих конструкцій.

Деревина також є «поглиначем вуглецю», тобто вуглекислий газ, видалений деревами з повітря, зберігається у матеріалі, а не повертається в атмосферу.

Відомо, що дерев’яні будівлі мають кращу якість повітря в приміщеннях і можуть бути побудовані зі значно нижчими викидами вуглецю, ніж ті, що виготовлені зі звичайних матеріалів.

Перші будівлі в Stockholm Wood City, який проєктують архітектурні фірми White Arkitekter і Henning Larsen, мають завершити у 2027 році.


Джерело: CNN