Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МОЗ звітує, що видав "Доступних ліків" на 235 млн та змусив українців ходити до лікаря

  • 05.10.2017, 12:11
  • 797

За півроку дії програми "Доступні ліки" українці отримали препаратів на суму понад 235 млн грн.

Про це звітує Міністерство охорони здоров'я.

Ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою пацієнтам видали по 6,5 млн рецептів.

Станом на початок жовтня 2017 року кількість аптек-учасниць програми — 6 564. Це кожна третя аптека в Україні.

"Доступні ліки" охоплюють 198 торгових найменувань препаратів.

"Від початку дії програми, споживання життєво необхідних лікарських засобів, з доведеною ефективністю, рекомендованих ВООЗ, зросло майже вдвічі.

Попит на ліки, які відшкодовуються на 100% взагалі виріс на 83%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року", — зазначають у МОЗі.

Відомство звітує, що ціна на лікарські засоби зменшилася на 30%, в деяких випадках на 50%.

"Рік тому фонд Пацієнти України проводив дослідження "БЕЗкоштовна медицина". Його результати були невтішними: 48,8% пацієнтів відмовляються від лікування через брак коштів, 68,7% пацієнтів займаються самолікуванням не звертаючись до лікаря.

Програма реімбурсації в усьому світі є найефективнішим способом забезпечити ліками пацієнтів.

В Україні "Доступні ліки" працює вже більше півроку і допомагає пацієнтам отримати безкоштовні ліки в аптеках і покращити їхнє здоров'я. Також вона допомагає знизити кількість випадків самолікування, адже пацієнти мають спершу відвідати сімейного лікаря, який випише рецепт на дієві і безпечні препарати", — пояснює виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

На поточний рік на програму "Доступні ліки" передбачено 700 млн грн. На 2018 рік Кабмін передбачив в проекті бюджету 1 млрд грн.

МОЗ планує до кінця року додати до переліку лікарських засобів ще 2-3 нозології.

Схожі новини