Передплата 2024 «Добрий господар»

Із соснових шишок готують ліки і… повидло

На цьому промислі можна заробити так само добре, як на будові

Емілія і її спільний з батьками «урожай». Фото Петра ВЕСНИ.
Емілія і її спільний з батьками «урожай». Фото Петра ВЕСНИ.

Дощі зупинили роботу на городах, але селяни та їхні діти вдома не сидять. Ось як, скажімо, маленька Емілія зі села Волиці на Тернопільщині. Разом з батьками, іншими односельцями вона ходить у соснове урочище, що неподалік їхньої хати, і збирає там молоді шишки.

Цей «натурпродукт» охоче зараз приймають заготівельники лікарських трав. За кілограм сировини платять 60 грн. Сім'я із двох дорослих осіб за день може нарвати 10−12 кг шишок. При нинішньому безгрошів'ї для людей у глибинці цей промисел — неабияка підмога для сімейного бюджету. Порівняйте — 600−700 грн платять за день підсобнику на будівельних роботах…

Із молодих плодів хвойних дерев фармакологи виготовляють мікстури, які іноді краще від пігулок допомагають при хворобах органів дихання. «Це панацея від усіх недуг!» — запевнив кореспондента «Високого Замку» батько дівчинки, за фахом — лісник.

Емілії влітку виповниться п’ять рочків, а вона така ж завзята до роботи, як і всі домашні. Маленька господинька! З власної волі ходить «на роботу» зранку і після обіду. Може назбирати пів кілограма шишок — не зважає на те, що вони колючі. За свою працю отримує від батьків належну плату. Купує за виручені кошти печиво, цукерки.

Із соснових шишок гурмани роблять ще й вітамінне повидло. Батько Емілії у кінці квітня спробує і сам приготувати такий делікатес — чекає, щоб шишки трохи підросли.

Схожі новини