Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скульптури Венеру та Марса реставрують польські фахівці

За кошти Фундації культурної спадщини

Фото Фундації культурної спадщини
Фото Фундації культурної спадщини

У центральній частині Львова польські фахівці реставрують скульптури на фасадах будинків, які є пам’ятками архітектури: Венеру та Марса — на вулиці Театральній, 10, та архангела Михаїла на вулиці Друкарській, 11. Венеру та Марса обгородили риштуванням і розпочинати відновлення.

Друге життя львівським скульптурам дають реставратори польської Фундації культурної спадщини. Ця фундація виділяє бюджет на реставрацію, суму не розголошують. Окрім Венери, Марса та архангела Михаїла, за польські гроші на Личаківському цвинтарі реставрують гробівці родини Кляйн та родини Махек, а також надгробки на могилах Константина Чилінського, Євстахія Мянчинського, Юліана Шаєра, родини Івановичів та Петра Сушкевича.

У львівській Ратуші «ВЗ» пояснили, що нагробки та гробівці на цьому цвинтарі ремонтують шістнадцятий сезон поспіль, на це виділяють кошти Міністерства культури Польщі. Серед принципів, за якими обирають гробівці та нагробки для реставрації — мистецька цінність, понищений стан. Також це мають бути нагробки відомих людей, як поляків, так і львів'ян. Зазвичай це люди, які жили та працювали у Львові, зробили свій внесок у розвиток.

«Це чергові фігури у міському просторі Львова, які цього року піддадуться консерваційним роботам, — каже реставраторка Анна Штимельська-Карчевська. — Попри війну, ми продовжуємо наші зусилля, щоб відновити красу нашої спільної спадщини. Пам’ятники, які ми відновимо є свідками жорстоких подій: у день встановлення будівельних риштувань відбувся похорон Героїв, які загинули на сході України. Проект передбачає очищення та консервацію поверхні каменю, який пошкоджений впливом несприятливих погодних умов. Роботи виконує команда польсько-українських консерваторів — Бартош Марковський, Кароліна Талуч, Кшиштоф Юркова та Радослав Тушньо разом із Сергієм Якуніним, Олегом Капустякі та Орестом Дзиндрою».

Радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини, екс-керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповіла для «ВЗ», що скульптури Венери та Марса обіцяють відновити за місяць-півтори, а балкон з колонами, де вони стоять — наступного року. Суть відновлення цих скульптур — звільнити їх від старих і вкрай понищених реставраційних нашарувань попередніх авторів. Ці нашарування виглядають непривабливо.

«Венера виглядає потрісканою, неоднорідною, бо вкрита різними шарами від попередніх реставрацій, — каже Лілія Онищенко. — Скульптури Марса та Венери мають багато цементних „доповнень“, які потрібно зняти і добре відновити скульптури».

Скульптура архангела Михаїла, каже Лілія Онищенко, має цікаву історію порятунку. Кілька років тому мешканець будинку на Друкарській, 11, приніс в управління охорони історичного середовища мерії частину скульптурної композиції - голову змія, яку поборов Михаїл. «Голову віддали реставраторам, — каже. — Будуть збирати композицію. Аби була цілісною».

Схожі новини