Передплата 2024 «Добрий господар»

Гора Попелиха могла би стати міні-Буковелем

За переказами, колись тут виготовляли поташ для виробництва скла, мила, фарб

Ось так своєрідно мечищівські краєзнавці позначили найвищу точку Тернопільщини – гору Попелиху. Фото з альбому Василя Сидоровича
Ось так своєрідно мечищівські краєзнавці позначили найвищу точку Тернопільщини – гору Попелиху. Фото з альбому Василя Сидоровича

Десь за кілометр від крайньої хати Мечищева розташована найвища точка Надзбруччя — гора Попелиха. Сільська влада пишається цим рекордом і встановила тут пам’ятний знак у вигляді стилізованої вежі із написом, що вершина має 443 метри. За переказами старожилів, у давнину тут була сторожова вежа, з якої довколишня місцевість проглядалася на кількадесят кілометрів.

— Дані ці точні, Попелиха справді є найви­щою точкою у Тернопільській області, — роз­повів кореспондентові «Високого Замку» староста села Мечищева Василь Сидо­рович. — Я був тут із фахівцями, які виробля­ють плани на землю під час її приватизації. Для визначення координат та інших показ­ників у них є супутникове обладнання. Коли проводили інвентаризацію земель, своїм приладом вони виміряли і висоту гори. Дані повністю збіглися з офіційними.

А чому саме Попелиха? На цю тему розмов­ляємо з колишнім учителем історії Мечищів­ської СШ — 76-річним Богданом Климком.

— Є дві версії цієї назви, — каже краєзна­вець. — За однією, тут спалювали ліс на по­піл, а з нього робили поташ, який у давнину застосовували для виробництва скла, мила, фарб. З його допомогою також вичиняли шкіри, вибілювали тканини. За іншою версі­єю, на Попелисі корчували та спалювали ліс і розширяли собі поле, щоб на вільних ділян­ках займатися землеробством. А отриманим попелом підживляли цю землю.

До мальовничої Попелихи постійно хо­дить місцева молодь. Також у найвищій точці Тернопільщини із задоволенням зупиняють­ся любителі екзотики, пластуни, свої зма­гання проводять учасники патріотичних ор­ганізацій. Сільська влада хоче розвинути тут зелений туризм.

— За кількасот метрів від Попелихи є ве­ликий добротний будинок, господарські бу­дівлі, ставок, — каже мечищівський старо­ста. — Там можна було би створити центр для невеличкого гірського курорту — своєрідний мечищівський Буковель. Неподалік несклад­но облаштувати траси, якими можна було б на лижах спускатися у сам Мечищів, у Зеле­нів Івано-Франківської області і у село Мали­нівку на Рогатинщині.

Схожі новини