Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Судини не стерплять нехтування

Від захворювання системи кровообігу щороку помирає майже 500 тисяч українців

За даними МОЗ, за кількістю серцево-судинних хвороб Україна посідає перше місце в Європі.

Еластичність і прохідність судин забезпечує функціону­вання захисного бар’єра нашого організму, що перешкоджає виник­ненню захворювань серцево-судин­ної системи. Які ж симптоми сигналі­зують про те, що із судинами не все гаразд? Передусім це зниження пра­цездатності — перший сигнал про те, що зі судинами негаразди і їм по­трібна допомога. Якщо раніше ви ви­конували ту чи іншу роботу спокійно, а тепер при такому ж навантаженні з’являється задуха, серцебиття, це означає, що час звернутися до лікаря. Знижується еластичність судин, і вже у молодому віці з’являється вегето-судинна дистонія. Згодом виникає гіпертонічна хвороба: артерії не регу­люють обмін речовин у клітинах, по­рушується їхня пропускна здатність, а також проникність капілярів, що вира­жається у змінах артеріального тис­ку. За неправильного харчування або вживання великої кількості жирної їжі на стінках судин з’являються холесте­ринові бляшки, внаслідок чого просвіт судини значно зменшується і кров не може нормально циркулювати. Рівень холестерину у крові — це показник, на який найчастіше починаємо звертати увагу лише тоді, коли вже з’явилися серйозні проблеми зі здоров’ям.

Загалом холестерин — органічний природний жир — необхідний людині хімічний компонент. Варто зауважити, що холестерин допомагає залозам людини виробляти такі важливі гор­мони, як естроген і прогестерон (у жінок) і тестостерон — чоловічий гор­мон. Потрібен холестерин для роботи мозку і підтримки імунітету. Ззовні, з продуктами, ми отримуємо лише 1/5 всього холестерину. Основна ж його частина синтезується нашими органами — наднирниками, нирками, залозами статевої системи. Для нор­мальної роботи судин передусім слід поліпшити роботу печінки, бо фунда­ментом для утворення бляшок є змі­нена токсинами стінка судини. У крові холестерин пересувається не само­стійно, а у зв’язці з ліпопротеїдами. Звідси виділяють ХЛВЩ-холестерин (ліпопротеїди високої щільності) — корисний холестерин. І ХЛНЩ-холестерин (ліпопротеїди низької щільності) — «поганий». Він накопи­чується на стінках судин, робить кров більш в’язкою, що призводить до «за­смічення» судин бляшками. Кардіо­лог ЛОКЛ Олег Лещук наголошує: «Показники холестерину можуть ко­ливатися залежно від віку і стану орга­нізму. Якщо у людини немає факторів ризику (гіпертензія, ожиріння, курін­ня, цукровий діабет, вік і т.ін.) або вже діагностованого кардіоваскулярного захворювання, то норма загального холестерину — до 5 ммоль/л, холесте­рину, ліпопротеїнів низької щільності (ХЛНЩ) — до 3, ХЛВЩ: у чоловіків — більш 1 і у жінок — більш 1,2 ммоль/л, тригліцериди — до 1,7 ммоль/л. Але як тільки з’являється ще який-небудь фактор, то норми будуть значно мен­шими. Я хотів би особливо підкресли­ти, що норма холестерину для кожної людини індивідуальна, залежно від факторів спадковості, способу життя та інших показників. Тож всі ці чинники потрібно розглядати своєчасно і комп­лексно — як співвідношення хорошого (високої густини) і поганого (низької щільності) холестерину, так і рівень глюкози, і кров’яний тиск, і всі раніше згадані чинники ризику. Тому навіть якщо показники холестерину у межах норми, слід довірити спеціалістові оці­нити ситуацію та індивідуально визна­чити ризик захворювання».

Перевірити рівень холестерину можна у поліклініці, здавши аналіз крові.

Два важливі чинники впливають на рівень холестерину: спадковість і спо­сіб життя. Якщо ваші родичі стражда­ють від атеросклерозу, тримайте свій холестерин на контролі. Збій обміну холестерину в організмі може стати­ся і в результаті деяких захворювань наднирників і печінки.

Медики стверджують: основний принцип здорового способу життя — це збалансоване харчування. Це не означає мучити себе різноманітними дієтами, а правильно харчуватися. «Фахівці-дієтологи розробили мето­дики правильного харчування, — го­ворить О. Лещук, — тож людина, яка піклується про власне здоров’я, по­винна знати, що фрукти, горіхи, соло­дощі теж бувають різними: корисними і не дуже. Є певні особливості навіть і в кулінарній обробці продуктів». Слід уникати молочних та тваринних жи­рів, але є й корисні жири. Корисний риб’ячий жир. Ми радимо вживати жирну рибу, особливо морську. Лосо­ся, скумбрію, форель або оселедець (не надто солоний!) потрібно вживати регулярно, кілька разів на тиждень", — зазначає наш співрозмовник. Ще одним видом цінних жирів є моно­ненасичені жири — оливкова олія, рапсова олія. Не рекомендується вживати жирні продукти тваринного походження. Людям з проблемами надмірної ваги все ж не потрібно за­хоплюватися вживанням фруктів — у них є багато цукру і калорій, але ово­чів доцільно вживати в достатній кіль­кості.

Не менш важлива і фізична актив­ність. В ідеалі — щодня. Чи бодай три-чотири рази на тиждень потрібно ви­ділити час на аеробні вправи. «Якщо людина обирає тренажерний зал, то важливо дотримуватися дозованого навантаження. Годинна прогулянка також піде тільки на користь здоров’ю. Заняття спортом покращують не лише настрій та самопочуття, а й стан судин серця», — наголошує кардіолог Олег Лещук.

Дослідження показують, що у лю­дей, для яких фізична активність — час­тина життя, рівень загального холес­терину завжди в нормі. Якщо у вас є проблеми з серцем, судинами або інші хронічні захворювання, узгодьте обсяг і види фізичних навантажень з лікарем!