Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Немає ані термометра, ані дезінфектора, ані... масок

Моніторингові групи мерії взялися прискіпливіше перевіряти салони краси, манікюрні студії, кафе, ресторани... Штрафують на 34 тисячі гривень

Цього тижня, коли у Львові та області фіксували пік хворих на коронавірус, моніторингові групи мерії прискіпливіше почали «шмонати» заклади, де може «замешкати» небезпечний вірус — салони краси, косметологічні кабінети, заклади громадського харчування тощо. Якщо раніше у кожному районі міста працювала одна група карантинних інспекторів, то тепер — дві.

Власниця манікюрної студії по­жалілася журналістці «ВЗ»: оштрафу­вали на 30 тисяч гривень, бо не поба­чили термометра. Виявилося, там також не було дезінфекторів, журналу температур­ного скринінгу, а співробітники працюва­ли без… масок та рукавичок. Заступниця міського голови Львова з питань жит­лово-комунального господарства Ірина Маруняк такий стан справ у манікюрному салоні назвала неприпустимим. Із 25 трав­ня по 24 червня інспектори перевірили по­над 4 тисячі закладів міста Лева, складено 36 протоколів, попереджено 470 підприєм­ців, закрито сім закладів. Феміда дала до­бро на штраф трьом закладам.

Заступник міського голови Львова з питань безпеки міста Львова Сергій Ба­бак закликав небайдужих здавати поруш­ників карантину: потрібно телефонувати за номером 102. Також можна звернутися зі скаргою на салон чи кафе за телефоном «гарячої лінії» Львова — 15−80. Скаргу опра­цюють і особисто відзвітують про виріше­ну проблему.

На виклики виїжджатиме оператив­на бригада поліції, яка складатиме акти й притягуватиме порушників до відповідаль­ності. «Ціна питання» — від 34 до 170 тисяч гривень (для власників салонів, кафе, ма­газинів). «Прошу всіх мешканців Львова, які бачать порушення правил карантину, не мовчати. Повідомляйте про відсутність маски, більшу кількість пасажирів ніж сидя­чих місць у транспорті, недотримання від­стані між відвідувачами в закладах громад­ського харчування, відсутність контролю в торгових центрах, продавців без масок на ринку, ненакриті продукти», — закликав пан Бабак.

«У Львові та області зростає захворюва­ність на Covid-2019, — продовжив розмову Сергій Бабак. — Зокрема, зростає кількість людей, які потрапляють у лікарні, та людей, які отримують тяжку форму захворюван­ня. Будемо збільшувати кількість рейдів, аби ліпше охоплювати все місто. До скла­ду моніторингових груп обов’язково вхо­дять представники Держпродспоживслуж­би та представники поліції — це погоджено з Г У Нацполіції Львівської області».

Очільниця міського штабу з проти­дії коронавірусу Галина Слічна наголо­сила, що моніторингові групи у Львові про­довжують працювати у посиленому режимі та перевіряти міський транспорт і суб’єкти господарювання на дотримання карантин­них заходів. «З 12 червня ми запровадили дещо інший режим роботи цих моніторин­гових груп — вони працюють у дві зміни: з 9 до 16 год. та з 16 до 22 год., — каже пані Слічна. — Контролюють суб’єкти госпо­дарювання та дотримання карантинних норм. Це стосується продуктових, про­довольчих та непродовольчих ринків, ве­ликих супермаркетів… При вході в супер­маркет має стояти людина, яка здійснює термометрію, мають бути забезпечені де­зінфікувальні засоби, одноразові рукавич­ки. Проте ми не впевнені, що на терито­рії супермаркету є людина, що контролює відвідувачів. Керівники мають нести пер­сональну відповідальність за організацію роботи під час карантину. Мешканці по­винні слідкувати за дотриманням цих пра­вил».

Схожі новини