Передплата 2024 «Добрий господар»

Цілюща липа. Рецепти від "Високого Замку"

Напої з квіток зміцнюють імунітет, нормалізують роботу кишківника, знімають набряки

Дерева, рясно прикрашеного золотистими квітами з дивовижними ніжно- солодкими пахощами, неможливо не помітити. Це липа — окраса міських парків та алей, росте також у лісах та обабіч доріг. Ефективний природний антисептик довкілля, робить повітря чистішим, поглинає пил і шкідливі домішки. Навіть нетривала прогулянка липовою алеєю тихим літнім вечором напоїть благодатним спокоєм, покращить настрій.

Із липою пов’язано безліч народних прикмет і забобо­нів. Вірили, що вона може від­вернути прокляття — бере їх на себе, тому має на стовбурі чи­мало потворних наростів, які містять у собі все лихе з чужих прокльонів та обмов. З її дере­вини робили обереги і амулети. Виготовляють віники для лазні, які цінували більше, ніж березо­ві. А з м’якої липової деревини робили ложки, миски, качалки, веретена та інше хатнє начиння.

Лікувальні та корисні власти­вості липи відомі давно. Напої з липового цвіту зміцнюють іму­нітет, захищають від простуд­них захворювань, приводять у тонус організм, є хорошим від­харкувальним, потогінним і се­чогінним засобом, знімають набряки, полегшують біль, нор­малізують роботу кишківника і шлунка. Запобігають виникнен­ню склеротичних бляшок.

Липовий чай — напій, який добре втамовує спрагу влітку і приємно зігріває взимку.

Позитивно впливає на жіно­чий організм: оскільки у суцвіт­тях є речовини (фітоестрогени), близькі до жіночих статевих гор­монів, то горнятко запашного чаю стане справжнім порятун­ком від болю під час критичних днів, сприяючи нормалізації по­рушеного менструального ци­клу, та під час клімаксу.

Але не слід пити липовий чай замість звичайного чаю, бо у ве­ликих дозах липовий напій пере­вантажує серце та нервову сис­тему. Якщо занадто тонізувати ним організм, може підвищити­ся тиск та дошкулятиме безсо­ння. Достатньо пити одну чаш­ку липового чаю на добу, час від часу роблячи перерву на кілька днів.

Покваптеся, квітує липа лише десять-п"ятнадцять днів, і треба вловити момент, щоб зібрати цвіт вчасно, — коли більшість квіток вже розкри­лися, у сонячну суху погоду, бо вологе після дощу липове суцвіття під час сушіння тем­нішає і втрачає цілющі влас­тивості. Не варто ламати гіл­ки — наступного року ви знову прийдете до цієї липи по квіти! Тому бережіть дерево, акурат­но зривайте, а краще — зрізай­те ножицями суцвіття разом із крильчатками.

Сушити зібране суцвіття слід 2−3 дні на папері або на міш­ковині, розклавши квітки тон­ким шаром. Для зберігання пе­рекладіть у скляну чи керамічну тару (пластикова не годиться), або до паперових чи полотня­них пакетів. Зберігайте у темно­му сухому місці.

Липовий цвіт використову­ють у кулінарії, лікувальному та дієтичному харчуванні. Лис­тя липи можна додавати у різні салати або ж у тісто. Крім того, липовий цвіт активно засто­совують у лікepо-гоpiлчанoму виробництві. З цвіту виходить смачне і корисне варення.

Сироп

1 л води, 1 кг цукру, 2 лимони, 4 склянки квіток липи без листя.

Квіти зірвати у сонячний день і розсипати на білому па­пері або тканині. Закип’ятити воду з цукром, вичавити сік ли­монів. Квіти і сік лимонів дода­ти у сироп. Перемішати, накри­ти кришкою і залишити на два дні. Перемішувати раз на день. Через два дні сироп відціди­ти через марлю. Закип’ятити і розлити у підготовлені бан­ки. Закрити, перевернути дого­ри дном. Для надійності можна пастеризувати.

Бальзам

Жменя липового цвіту, 4 гілочки звіробою, 2 листки мати-й- мачухи, 10−15 листків малини, 5 листків вишні, 8−10 листків смородини, 4 листки подорожника, 3−4 гілочки м’яти, 1 л горілки.

Трави та листя промити і об­сушити. Покласти в скляну бан­ку і залити горілкою. Накрити банку марлею і залишити в тем­ному місці на 2 тижні. Через за­значений час настій процідити через подвійну марлю, перели­ти у пляшки і поставити в холо­дильник ще на 2 тижні. Вжива­ти не більше 30 мл бальзаму на день. Можна додавати по 1 ст. ложці у чай чи каву для поліп­шення смаку.

Схожі новини