Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

36 «квадратів», кондиціонер і тапочки, як у СПА

Журналістка «ВЗ» побувала у платній камері Львівського СІЗО. Місяць «сидіння» в ній – 4000 гривень

У місті Лева відкрили першу платну камеру у слідчому ізоляторі («Бригідках»). Двомісна камера — як номер у непоганому готелі. За комфорт потрібно викласти з гаманця 1000 гривень на добу, за місяць — 4000. Першим інспектором платної камери став міністр юстиції України Денис Малюська, який сфотографувався на ліжку. Також Малюська скуштував у камері кашу й борщ, каже, усе засмакувало… А згодом двері VIP-апартаментів у СІЗО відкрили журналістам.

Оскільки це режимний об’єкт, у СІЗО пускають по двоє. При вхо­ді записують дані у спеціальний журнал, перевіряють паспорт (документ забирають і віддають на виході із закла­ду), а ще дивляться, чи є захисні мас­ки. Хто не має рукавиць, тому їх вида­ють. Керівництво СІЗО дає інструктаж: у жодному разі не фотографувати двер­ні замки й захисний дріт, а ходити лише там, де дозволяє персонал. Кожні две­рі СІЗО відчиняла спеціальна варта, де­які з дверей — на так званому електро­нному замку.

Платна камера вражає просторістю (площа — 36 метрів квадратних), вишу­каним ремонтом, добротними меблями. До ремонту в цій камері перебували 12 тимчасово утримуваних осіб. Умови за­лишали бажати кращого — обідрані стіни темно-зеленого кольору, жахливий туа­лет і незручні ліжка… На ремонт камери витратили 70 тисяч гривень. Біля ліжок — м’які крісла, тумбочка з газетами, сте­лаж з книжками. Звертаю увагу на див­ний як для СІЗО аксесуар — упаковані білі капці та халат, ніби у СПА-готелі. На сті­ні висять невеличка картина та ікона. А ще тут є кулер з водою, плазмовий теле­візор, кондиціонер, холодильник, туалет. У кухонному блоці платної камери — чай­ник, мультиварка, набір посуду (плас­тик хорошої якості), мікрохвильова піч… Впадає у вічі добротна плитка у рожевих тонах.

Як розповів заступник начальни­ка Львівського СІЗО Сергій Кузьмич, платна камера передбачена для лю­дей, які перебувають під слідством. Вони звертаються із заявою до адміністрації, що хочуть перебувати в камері з підви­щеним комфортом, після цього ухвалю­ють рішення. Охочих там поселитися не бракує. Щоправда, наразі платна каме­ра порожня.

Керівник Західного міжрегіональ­ного управління Міністерства юсти­ції (м. Львів) Юрій Добош пояснив, що двох «клієнтів» платної камери обирати­муть, зокрема, залежно від злочинів, у яких підозрюються. У платній камері є ві­деонагляд. Якщо виникне конфлікт, його винуватцю загрожує утримання у карцері (такі правила в усіх камерах СІЗО).

«У цій камері є усі вигоди для прожи­вання, площа тут у рази більша, ніж у зви­чайній, — наголосив Добош. — Скільки тут можна перебувати, залежить від кон­кретної ситуації підслідної особи. Ідея платних камер у тому, щоб люди, які ще не визнані винними й потрапили в СІЗО, мали нормальні умови для перебуван­ня. Колись за кращі умови перебування у слідчому ізоляторі люди платили „ви­нагороду“. Зараз маємо шанс викоріни­ти хабарництво: гроші за перебування у кращій камері надходитимуть офіційно, у спецфонд СІЗО. Ці кошти витратять або на відкриття нових платних камер, або на покращення умов інших камер, які є без­коштовними».

Схожі новини