Передплата 2024 «Добра кухня»

Генеральне прибирання. Корисні рецепти детоксикації організму

Очищення організму від шлаків і токсинів – модний тренд у харчуванні

Чому тема очищення організму від шлаків стала такою попу­лярною останнім часом, адже більшість медиків впевнені, що організм сам справляється з агресивним впливом ззовні? Та за останні сто років людина створила стільки отрут і токсинів, що почали з’являтися сумніви — а чи зможе наш організм з ними впоратися? У вихлопних газах автомобілів, фарбах і по­ліролях є отрута діоксин, який виводиться з організму 8 років. Фталати з пластику він нейтралізує значно швидше — за добу, але ми з ними взаємодіємо постійно.

Токсини є і в продуктах харчування — в магазинах вкрай мало фруктів і овочів, вирощених без хімічних добрив. Додайте до цього канцероге­ни і трансжири, які утворюються при смаженні продуктів, штуч­ні харчові добавки… Але не все так страшно. Природа наділи­ла людство власною системою детоксикації. Основне наван­таження припадає на печінку — вона за допомогою різних фер­ментів нейтралізує токсини, що потрапили у неї з кров’ю. По­тім вони виводяться з організму через нирки, кишківник, леге­ні і шкіру. Проблеми можуть ви­никнути лише тоді, коли якийсь із органів не справляється з на­вантаженням.

Найпростіший спосіб дізна­тися, чи є проблема, — здати аналіз крові. Насторожити ма­ють алергія, астма, хронічні за­хворювання шлунково-кишко­вого тракту і дерматози — все це може бути спричинено надмір­ним вмістом токсинів.

Прихильники «чисток» пе­реконані: шкідливі речовини просто необхідно виводити з організму за допомогою голо­дування, клізм і промивань. Офі­ційна медицина проти подібних екстремальних методів — особливо якщо ці процедури прово­дити вдома. Лікарі впевнені, що клізми «вимивають» з товстої кишки корисну мікрофлору, яка бере участь в остаточному роз­щепленні їжі. А популярна про­цедура гідроколонотерапія, коли в кишківник під тиском подають теплу воду, навіть може спричи­нити інтоксикацію, оскільки те­пла вода швидко всмоктуєть­ся і переносить у кров токсини з кишківника.

Всі ці очисні процедури кра­ще замінити достатнім спо­живанням рідини (1,5−2,0 л на добу), овочів і фруктів (не мен­ше 400 г на день, з них 2/3 сири­ми). Та й займатися очищенням лише кишківника — нерозумно, адже токсини «живуть» не лише в ньому, а й у крові, і в жировій тканині.

За допомогою різних ко­роткострокових дієт, особливо якщо людина отримує на день менше 1000 ккал, «очистити» організм теж навряд чи вдасть­ся. Швидше, результат буде прямо протилежним, оскіль­ки більшість токсинів затриму­ється в жировій клітковині. Коли людина починає різко худнути, з жирових клітин вони потрапля­ють у кров, і органам детоксика­ції доводиться посилено працю­вати, виробляючи «утилізацію відходів», і вони цілком можуть дати збій. Саме тому не варто «скидати» більше 1,5 кг на тиж­день, якщо хочете схуднути і по­збутися шкідливих речовин без додаткового навантаження.

Детокс-програми сьогодні пропонують багато SPA-курортів і клінік. Вони проводяться під ретельним наглядом лікаря піс­ля всебічного обстеження. Мі­німальний термін для отриман­ня результату — 7 днів. Основа всіх програм — лікувальне харчу­вання. Використовуються різні види масажу, СПА-процедури, лазня. Навіть за тиждень пацієн­ти худнуть — йде зайва рідина, а організм позбувається токсинів. Ідеальна детокс-програма має тривати 14−21 день.

Але найпростіший і очевид­ний спосіб утримувати свій орга­нізм «у чистоті» — не засмічувати його, адже чисто не там, де при­бирають, а там, де не смітять.

Їжте більше продуктів, бага­тих на клітковину, вітаміни, ан­тиоксиданти, омега-3 — і, на­впаки, зменшіть споживання простих вуглеводів, трансжирів і жирів тваринного походження. Це і є найкраща «очисна» дієта.

Детокс-смузі з селерою

50 г стебла селери + 1 — для прикрашання, 2 великі зелені яблука, 100 г свіжого або розмороженого шпинату, 20 г лимонного соку.

Очистіть від серцевини яблуко. У селери зріжте жор­сткі волокна. Шпинат вимий­те і обсушіть. Відкладіть 1 сте­бло селери. Решту інґредієнтів збийте в блендері. Додайте воду, щоб отримати правильну консистенцію. Перелийте смузі у високі склянки. Стебло селери розріжте вздовж навпіл і встав­те в келихи замість трубочки (ним зручно розмішувати вміст склянки). Такий вітамінний кок­тейль може стати повноцінною заміною сніданку або легкої ве­чері. Щоб додати йому ситності — додайте у склянку трохи меле­них горіхів.

Детокс-коктейль

80 г помідорів, 80 г болгар­ського перцю, 40 г очищеної груші, 40 мл соку лимона, 160 мл води без газу, 40 г стебла селери, 10 г свіжої м’яти, 10 мл соку лайма. Для прикра­шання: 10 г м’яти, 10 мл соку лайма, 10 г стебла селери.

На помідорах зробіть но­жем надріз хрест-навхрест. Піс­ля цього помістіть їх у каструлю з гарячою водою на 30 секунд, перекладіть у холодну воду на 1 хв. Очистіть помідори від шкір­ки. Виріжте серцевину у болгар­ського перцю, грушу очистіть від шкірки. Складіть всі компоненти для коктейлю у чашу блендера і збийте на однорідну консистен­цію. Стебло селери для прикра­шання наріжте тонкими слайса­ми. Отриманий напій налийте у склянку або в тарілку. Зверху прикрасьте свіжою м’ятою, по­лийте на м’яту сік лайма, поруч покладіть кілька слайсів селери.

Детокс-чай

200 мл молока, 20 г меду, 2 г насіння кмину, 2 г насіння кропу, 2 г куркуми, 2 г натертого кардамону, 2 г коріандру, 2 г імбиру.

Підігрійте молоко, додайте насіння всіх спецій і трав, мед і млоїть на малому вогні 2−3 хв, не доводячи до кипіння. Дайте напою настоятися 5−7 хв.

Схожі новини