Передплата 2024 «Добрий господар»

Були у лютому за кордоном? Тоді ми йдемо до вас!

Як епідемія коронавірусу позначилася на роботі правоохоронців

З початком запровадження посилених карантинних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусу робота правоохоронців значно змінилася. Крім звичайних обов'язків (ловити злочинців, забезпечувати громадський порядок тощо) працівникам Нацполіції додалися нові, раніше не притаманні функції: перевіряти дотримання карантину.

Тут є різні напрями, зокрема, патрулювання у громадських місцях (спільно із Нацгвардією), перевірка, чи носять мешканці маски, чи не влаштовують пікніки тощо. Також несення служби на дванадцятьох блок-постах, організованих на межах Львівщини, де перевіряють усіх, хто в’їжджає і виїжджає. Ще один «шмат» роботи — контроль за дотриманням самоізоляції українців, які повернулися останнім часом з-за кордону. Таку перевірку проводять і за допомогою телефонного обдзвону.

Знайома, яка повернулася з Австрії першого лютого, розповіла, що до неї зателефонував працівник Галицького відділу Нацполіції і розпитував, як вона почувається. Жінка здивувалася, адже була вона за кордоном задовго до оголошення карантину.

«Під час карантину Нацполіція працює у посиленому варіанті несення служби — по 12 годин, — розповіла „ВЗ“ речниця Г У Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська. — Зокрема, проводяться перевірки, чи дотримуються громадяни, які повернулися з-за кордону, режиму добровільної самоізоляції. По приїзді, на кордоні, вони залишали свої дані, з ними проводили роз’яснювальну роботу, вони підписували зобов’язання про добровільну самоізоляцію. Зокрема, і телефонують їм, і розпитують про самопочуття. Зв’язуємося абсолютно з усіма, хто надавав свої дані».

Чи зменшилася під час карантину кількість пограбувань та крадіжок? Як повідомив заступник голови Нацполіції України Максим Цуцкірідзе, у період карантину кількість розбоїв зменшилася по країні на 35%. Аналізували статистику за трьома позиціями: крадіжки, грабежі та розбої. У жодному з регіонів немає зростання за цими видами злочину, навпаки кількість знижується, стверджує заступник голови Нацполіції. У період з 11 березня по 4 квітня цього року по країні було скоєно 16 тис. 926 крадіжок. Торік — 25 тис. 988 крадіжок. Тобто цього року на 34,9% крадіжок менше. Торік за цей же період було 149 розбоїв, цього року — 97 (зниження на 34,9%).

Проаналізувавши статистику Нацполіції Львівщини, бачимо, що за три останні тижні кількість грабежів зменшилася, а кількість кражідок майже не змінилася. У докарантинний період (23 — 29 березня) встановлено осіб, причетних до скоєння 6 грабежів. З початком карантину грабежі пішли на спад: у період з 30 березня до 5 квітня — 4 грабежі, у період від 6 квітня по 13 квітня — 3 грабежі і один розбійний напад. Відповідно кількість крадіжок у ці три тижні: 56, 70 і 54. Натомість наркоторговці із запровадженням карантину активізувалися: якщо від 23 до 29 березня задокументовано 27 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, то у період 6−13 квітня — 35.

Чи загрожує домашній карантин сім’ям, де раніше було зафіксовано домашнє насильство? На Львівщині, як стверджують у Нацполіції, під час карантину кількість випадків домашнього насильства не збільшилася. Правоохоронці відвідують такі конфліктні родини, проводять з ними роз’яснювальну роботу.

Начальник Г У Нацполіції у Львівській області, полковник поліції Василь Віконський розповів на брифінгу, що від початку запровадження карантинних обмежень (від 30 березня) на Львівщині правоохоронці склали понад 450 адмінпротоколів за порушення правил карантину. Зокрема, за порушення самоізоляції — 13 протоколів, на підприємців (керівників та працівників) — 84 протоколи, на порушників заборони перебувати у парках та інших громадських місцях — 91, у прибережних зонах — 43, за перебування у громадських місцях без масок — 74 протоколи, на перевізників -19, на посадових осіб — 7 протоколів (керівники ринків та один продавець). Протоколи передані на розгляд судів.

Дрогобицький районний суд наклав перший штраф у розмірі 17 тисяч грн. на порушника режиму самоізоляції. 39-річний місцевий мешканець Іван Д. після повернення з-за кордону зобов'язався витримати 14-денний режим добровільної самоізоляції, але вже на другий день порушив його.

Схожі новини