Передплата 2024 «Добрий господар»

Люди запаслись гречкою, а подорожчають імпортні товари

Продавці запевняють, що дефіциту продуктів харчування не буде

У перші дні після оголошення карантину одні українці кинулись скуповувати крупи, сіль та борошно. Інші вирішили робити запаси італійських макаронів, оливкової олії та кави. Після повідомлення про те, що продуктові магазини працюватимуть і під час карантину, люди трохи заспокоїлись. «ВЗ» вирішив з’ясувати, з якими продуктами все ж можуть виникнути перебої, а якими нема сенсу запасатись.

«Спочатку люди гребли усе, особливо гречку, цукор, сіль. Це трохи смішно, бо навіщо людині, яка, наскільки я знаю, живе сама, аж п’ять пачок солі? Одна пані за­йшла до нас, то хвалилась, що купила в АТБ по акції аж вісім па­кетів молока. Мовляв, кину в мо­розилку, не зіпсується. Але це не логічно, бо молоко все одно буде. Корови ж не перестануть доїтись, бо карантин. І гречка ні­куди не зникне. Хіба що гуртови­ки спеціально будуть притриму­вати, щоб накрутити ціну, — каже власниця продуктової крамни­ці пані Наталія. — Моя знайома має крамничку з італійськими товарами, то вони розпродують запаси, бо уже два тижні є пе­ребої з новим товаром. Якщо за­криють частину пунктів пропуску з Польщею, то і польських то­варів стане менше. А в нас, на­приклад, польські сири, сосис­ки, кава дуже добре продаються. І це не побутова хімія, яку мож­на завезти з запасом, там термін придатності великий».

Утім, підприємиця каже, на­віть без польських товарів її біз­несу наразі ніщо не загрожує: коли люди вдома, продуктів їм потрібно більше. Каже, пробле­ми можуть виникнути, якщо б закрили на карантин «Шувар» — тоді більшість дрібних магазинів справді матиме проблеми. «Те­пер треба молитись, щоб ніх­то з працівників „Шувару“ не за­хворів на той китайський вірус. Бо тоді у нас справді буде про­дуктова криза», — каже жінка. А ще вона сподівається, що дея­кі товари з терміном придатності менш як три тижні можуть поде­шевшати на «Шуварі» та в «Ме­тро», бо на них не буде попиту.

Наразі найбільший у західно­му регіоні гуртовий ринок пра­цює у звичному режимі. Хіба що більшість продавців — у масках та рукавичах. «У перші дні після оголошення карантину помітно зріс попит на „стратегічний“ на­бір товарів: крупи, олія, цукор, борошно. З понеділка ситуа­ція більш-менш стабілізувалась, — каже керівник департамен­ту „Маркетинг-Аналітика“ оптового ринку „Шувар“ Те­тяна Гетьман. — Проблем з дефіцитом продуктів харчування не мало б бути. Єдиний нюанс: через закриття кордонів можуть виникнути перебої з поставка­ми імпортних товарів. Крім того, треба розуміти, як поводити­меться курс гривні. Якщо він буде на більш-менш стабільному рівні, то, відповідно, і ціни три­матимуться. Якщо ж курс грив­ні падатиме, то ціни на імпорт­ні продукти підуть вгору. Але ми без проблем можемо замінити їх вітчизняною продукцією. Так, у нас немає власних екзотичних фруктів. Але ті ж банани можна замінити яблуками — їх пропози­ція досить велика на ринку, об­сяги у сховищах також достатні, ціни впродовж сезону стабільні. Може зменшитись пропозиція риби, адже 80% риби — імпортна. Тому тут ціни залежатимуть від того, наскільки регулярно про­пускатимуть вантажі на кордоні, а також від курсу гривні».

Утім, у прес-службі Державної митної служби запевняють, що поставки товарів в Україну відбу­ватимуться без перебоїв. «Вста­новлені обмеження не стосу­ються здійснення міжнародних вантажних перевезень. Здорова економіка, стабільне постачання сировини і критичного імпорту, виконання експортних контрак­тів допомагають забезпечувати виконання соціальних функцій як державним апаратом, так і свідо­мим бізнесом, — повідомляють у Державній митній службі. — Екі­пажі суден, автомобілів, літаків зможуть заходити на територію України, але будуть піддаватись медичному огляду. Працювати­муть всі великі пункти пропуску, в тому числі основні аеропорти, порти, наземні пункти пропуску. Обмеження будуть стосуватись певних місцевих пунктів про­пуску, піших переходів, малоза­вантажених залізничних пере­ходів».

Схожі новини