Передплата 2024 «Добрий господар»

Підклали свиней. Мертвих

Держпродспоживслужба виключила їх загибель від африканської чуми. Причина – у неякісних кормах

Мешканцям Яворівського району Львівщини підклали свиню. У лісі між селами Суховоля, Рудне і Солуки якийсь нелюд викинув близько двох десятків туш мертвих свиней. Рештки невідомий зловмисник викинув минулими вихідними на узбіччі лісосмуги. Небезпечну знахідку виявили лісничі.

Інакше, ніж свинським, такий вчи­нок не назвеш. Адже якщо навіть сви­ні просто здохли, то їх щонайменше треба було закопати в землю. Не кажу­чи про те, щоб повідомити Держспо­живслужбу, аби перевірили, чи не було це якесь захворювання. А якщо це знову спалах африканської чуми свиней? На­гадаємо, подібний спалах торік зафік­сували у в селі Кавському Стрийського району. Тоді там утилізували 72,5 тися­чі свиней.

Заступник директора департа­менту агропромислового розвитку ЛОДА Людмила Гончаренко заспоко­їла «ВЗ» — спалаху африканської чуми свиней на Львівщині немає. За її слова­ми, Держпродспоживслужба відібрала проби туш і встановила, що інфекційні захворювання виключені. Проводяться заходи з утилізації туш. Того, хто вики­нув туші, наразі не виявили. Натомість про інцидент повідомили сільську раду, управління екології.

«Часом буває таке, що й селяни вики­дають трупи тварин, і фермери, — каже Людмила Гончаренко. — Можливо, ці тварини захворіли, господарі нікому не сказали, а ветеринарна служба не вгле­діла. Хоча ветеринарна служба здійснює нагляд за усіма господарствами, вони всі перебувають там на обліку».

Речниця Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська по­відомила «ВЗ», що факт зафіксовано, правоохоронці вживають заходів, аби встановити, хто викинув туші. Триває перевірка. Кримінальну справу наразі не порушено. Хоча, за інформацією екс­пертів «ВЗ», встановити зловмисників уже майже неможливо — викинули туші у лісі, можливо, й люди з іншого району.

У райуправлінні Львівської облас­ної Держпродспоживслужби «ВЗ» по­відомили, що спеціальні дослідження туш не проводили. Згідно із приписами, з’ясували тільки головне — виключили гострі інфекційні захворювання та аф­риканську чуму. Далі слідчі дії повинна проводити поліція, яка має встановити власника тварин. Самі туші вже відпра­вили на Жовківський ветсанзавод, де їх мають утилізувати.

Досвідчений ветеринар Олег До­линський розповів «ВЗ», що якщо свині були здорові, жодний господар просто так грошей не буде викидати. Значить, вони були хворі. Крім африканської і класичної чуми, інфекційних хвороб свиней може бути багато — бруцельоз, лептоспіроз та інші. Також причина мо­гла бути банальна — глисти. Свині могли гинути від глистів протягом двох-трьох днів, їх могли потім зібрати й викину­ти усіх одразу. Також могли бути причи­ною неякісні корми. Власник свиней у разі їх загибелі мав вивезти їх на ското­могильник. Він має бути на кожній адмі­ністративно підпорядкованій території. Скотомогильник має бути віддалений від населеного пункту і від водних ар­терій. Захоронювати мають на глибину, аби над трупами ще було півтора метра землі. Кидати туші на відкритому місці може бути дуже небезпечно для людей. Щури, миші, якщо це інфекційна хворо­ба, будуть розносити її й приносити в оселю до людей. Якщо є глисти, то со­баки і коти будуть приносити їх додому, із тими собаками й котами будуть бави­тися діти й інфікуватися. При розкладан­ні виділяється дуже небезпечна трупна отрута, сморід.

Коли верстався номер…

То від чого все ж таки загинули сви­ні? Усі крапки над «і» розставив пер­ший заступник начальника Головно­го управління Держспоживслужби у Львівській області Ростислав Воло­шин.

«Найголовніше, що ми виключили ін­фекційне захворювання, зокрема аф­риканську чуму, — сказав Ростислав Волошин. — Про те, що знайдено вики­нуті туші, довідалися через соцмережі. Зранку у понеділок, 4 лютого, на місце події виїхали наші спеціалісти, відібрали проби, і ввечері ми вже мали результат, що африканської чуми немає. Розтин туш встановив запалення шлунково-кишкового тракту. Тобто це могли спри­чинити неправильна годівля і неякісні корми. Звідки ці свині — важко сказати, бо вони не були тавровані і без бирок. Тобто ідентифікації не було. У цьому ра­йоні свиногосподарств немає».

Схожі новини