Передплата 2024 «Добра кухня»

Око висохло, як пустеля Сахара…

У групі ризику розвитку сухого кератокон’юнктивіту – не лише офісні працівники, а й студентська молодь, яка годинами «залипає» у смартфонах

80−90% інформації про навколишній світ людина отримує завдяки зору. Природно, з віком його гострота знижується, а постійно «залипаючи» у ґаджетах, проводячи багато часу перед монітором комп’ютера і екраном телевізора (пристроїв, без яких більшість із нас не уявляє свого життя), пришвидшуємо процес старіння очей та робимо їх вразливими до захворювань.

Якщо вас турбують сухість, по­червоніння, відчуття подразнен­ня очей, часті сльозотечі або інші дискомфортні стани, які посилюються під кінець робочого дня, це може бути наслідком нестачі сну, сухого повітря у приміщенні чи інтенсивних зорових на­вантажень. Також так можуть проявля­тися захворювання очей, у т. ч. сухий кератокон’юнктивіт, або, як його ще на­зивають, «хвороба «сухого ока».

За словами експерта МОЗ України за напрямом «Офтальмологія» Окса­ни Вітовської, за цієї недуги порушуєть­ся стабільність слізної плівки (вона або швидко випаровується, або передчасно руйнується), запалюється поверхня ока, що й викликає відчуття дискомфорту і знижує гостроту зору. За статистикою, з цією проблемою протягом життя стика­ється від 14% до 35% населення. Раніше вважалося, що найчастіше від цієї недуги потерпають жінки віком понад 50 років, але дослідження, проведені у Китаї та Японії, показали, що у групі ризику — сту­дентська молодь, яка багато часу прово­дить перед комп’ютером і не випускає з рук смартфонів та планшетів.

Чому око «втрачає воду»?

— не дуже часто кліпаємо очима, коли працюємо за комп’ютером;

— внаслідок гормональних порушень, аутоімунних ревматичних захворювань;

— через запалення країв повік (блефа­рит) та інших запальних процесів в орга­нізмі;

— на тлі системного прийому або міс­цевого застосування деяких медикамен­тів;

— при тривалому носінні контактних лінз;

— внаслідок травми ока.

Ймовірно, це — хвороба «сухого ока», якщо:

— є відчуття стороннього тіла в оці;

— очі — червоні, подразнені;

— турбує сльозотеча;

— з'явилася боязнь світла;

— періодично «затуманює» зір;

— очі стали чутливими до вітру й холо­ду.

Увага! Схожі симптоми мають та­кож інші захворювання ока, наприклад, кон’юнктивіт, уже згаданий блефарит чи епісклерит (запалення сполучної ткани­ни між склерою і кон’юнктивою), тому при появі вищеперелічених ознак необ­хідно звернутися до лікаря.

Як зберегти зір на довгі роки?*

— Киньте курити! Шкідливі речовини, що містяться у цигарці, та продукти горін­ня вражають не тільки легені, а й негатив­но впливають на здоров’я очей, зокрема підвищують внутрішньоочний тиск.

— Працюючи за комп’ютером, по­дбайте про правильне розташування мо­нітора, аби не створювати додаткового навантаження на зір.

— Влаштовуйте перепочинок очам. Якщо ваша робота пов’язана з тривалим перебуванням за комп’ютером або чи­танням, хоча б раз на годину робіть пе­рерву на кілька хвилин.

— Захищайте очі від потрапляння на них прямих сонячних променів. Носіть якісні сонцезахисні окуляри — не економ­те на своєму здоров’ї, купуючи дешеві, які не лише не захистять очі, а й навпаки, зашкодять їм.

— Контролюйте рівень кров’яного тис­ку. Багато захворювань очей безпосе­редньо пов’язані з артеріальною гіпер­тензією.

— Якомога частіше їжте чорниці, зе­лень, овочі (особливо налягайте на морк­ву) та фрукти.

— Стежте за вагою тіла.

— Під час використання зварювально­го апарату або при виконанні іншої не­безпечної роботи одягайте спеціальні захисні окуляри, які захистять рогівку ока від ушкоджень.

— Багато гуляйте на свіжому повітрі — очам також потрібен кисень.

— У разі появи будь-яких ознак захво­рювання очей не відкладайте візит до лі­каря-офтальмолога!

*Інформацію надала прес-служба Департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Будь пильні! Однією із найбільш під­ступних офтальмологічних патологій є глаукома. На початкових стадіях вона ніяк не проявляється, але з часом, непомітно прогресуючи, призводить до незворотної втрати зору. Хвороба розвивається вна­слідок підвищення внутрішньоочного тис­ку. Якщо вам уже виповнилося 40 років — автоматично потрапляєте у групу ризику. В Україні близько 15% сліпих осіб втрати­ли зір саме через глаукому…

Схожі новини