Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На ранніх стадіях – жодних симптомів…

Аби вчасно виявити рак передміхурової залози, лікарі закликають чоловіків здавати аналіз крові на ПСА – простат-специфічний антиген. Це безкоштовно!

У листопаді в багатьох країнах світу триває акція «вусопад». Чоловіки перестають голитися та відрощують вуса, — щоб привернути увагу суспільства до проблеми раку простати, захворюваність на який кожного року зростає. Україна — не виняток. «Раніше протягом року виявляли кількадесят випадків. Тепер — не менш півтисячі», — каже генеральний директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігор Ковальчук.

За останні 10 років рак передміхурової залози у структурі захворюваності на онкопатології серед чолові­ків перемістився з 5-ого на 2-е місце і поступається лише раку легенів. За смертністю від онко­захворювань серед представ­ників сильної статі також посі­дає 2-е місце.

На ранніх стадіях рак проста­ти має безсимптомний перебіг. Не турбує ані біль, ані диском­форт під час сечовипускання. Розпізнати проблему можна лише за результатами аналі­зу на ПСА (простат-специфіч­ний антиген). Чоловікам, яким уже виповнилося 50 років, зда­вати його профілактично треба один раз на рік. За словами он­колога-уролога-хірурга Сер­гія Ковальчука, аналіз в ідеалі здається натще, а якщо це не­можливо — потрібно бодай 3−4 години перед його здачею утри­матися від їжі, особливо жирної, оскільки вона може викривлю­вати показники. Результати бу­дуть готовими за 1−2 дні, і якщо вони не покажуть норми, паці­єнта скерують на дообстежен­ня, зокрема КТ та МРТ. Зда­ти аналіз на ПСА в онкоцентрі можна безкоштовно за адресою вул. Гашека, 2-а, поліклінічне відділення (звертатися в 11 ка­бінет). У приватних лабораторі­ях за нього доведеться виклас­ти 155−160 гривень.

Особливо пильними треба бути тим, у кого у найближчих родичів (батька, брата, дядька, дідуся) діагностували цю пато­логію. «Пік захворюваності при­падає на 60−70 років, але рак простати нерідко діагностують у 50-річних чоловіків та навіть мо­лодших. Не варто чекати появи симптомів, бо якщо з’являться, це означає, що хвороба пере­йшла у пізню стадію», — застері­гає Ігор Ковальчук.

«Європейські колеги підраху­вали: лікування раку передміху­рової залози на І-ІІ стадії обхо­диться у 15 тисяч євро, на ІІІ-IV — у 150 тисяч. На ранніх стаді­ях пацієнту проводять робо­тизовану радикальну простатектомію (високоефективний новітній делікатний метод вида­лення ураженої раком проста­ти. Авт.). На пізніх доводиться вдаватися до „важкої артилерії“ — гормональної, хіміо- та про­меневої терапії. Таке лікування — надзвичайно дороге, трива­ле і дозволяє продовжити життя хворому лише на рік чи макси­мум два», — зауважує завідувач онкоурологічного відділення онкоцентру Юрій Дійчук.

Акція «Дні профілактики он­козахворювань статевої сфери у чоловіків Львівської області» проводиться вже вдесяте. Торік протягом двох тижнів (поки три­вала акція), аналіз на простат-специфічний антиген здало по­над дві тисячі чоловіків. Рак діагностували у 59 осіб. У трьох — на ранніх стадіях, що дозво­лило їм провести роботизовану радикальну простатектомію. 87 хворих скерували на дообсте­ження та лікування.

Акція триватиме до кін­ця листопада, але й пізніше можна буде звернутися у по­ліклінічне відділення онко­центру та безкоштовно здати аналіз на ПСА.

Схожі новини