Передплата 2024 ВЗ

Дітям – фантастику, дорослим – історію

В Україні оголосили кращі літературні новинки року

ВВС Україна обрала найкращі літературні твори українською мовою. «Книгою року ВВС 2014» названо роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія». У номінації «Дитяча книга року ВВС 2014» перемогла книга «Дракони, вперед!» Каті Штанко. ВВС Україна також назвала «Книгу десятиліття ВВС» — звання отримав Сергій Жадан за роман «Ворошиловград». Кожен з трьох переможців виборов винагороду 1 000 у гривневому еквіваленті.

Найбільшою несподіванкою серед цьогорічних переможців літературної премії ВВС стала дебютна книга Катерини Штанко «Дракони, вперед!». Катя відома у літературних колах перш за все як ілюстратор, але це не завадило їй написати цікавезну казку про українських драконів та почати нову книгу — про київську школу чарівників. “Книга Каті Штанко завоювала не лише приз, а й серця всіх дітей і дорослих, які її прочитали, — розповів директор культурної програми ЄБРР з комунікацій Джонатан Чарльз. — Тепер ми знаємо, що кожен собака може виявитися драконом, і навіть звичайнісінька дитина здатна на великі речі».

«Книга року ВВС в Україні є єдиним книжковим конкурсом, об’єктивності якого я довіряю, — каже Катерина Штанко. — Я з дитинства товаришую з драконами. Була дуже нерішучою дівчинкою, мене часто дражнили і ображали, тому я вигадала собі захисника — дракона. Минули роки, і мені захотілося написати історію про звичайного київського школяра. Він спокійний, захоплюється ботанікою. Коли вони з батьками вирушають у Крим на відпочинок, під час прогулянки Нікітським ботанічним садом хлопчик потрапляє у ту частину саду, де ростуть казкові рослини. Там він здобуває насіння драконячого дерева, із якого виростає дракон. Ця книга — про відповідальність. Для мене було важливо підкреслити мить відповідальності цього хлопця — йому наче це все не до снаги, але він таки впорався».

«Роман Софії Андрухович привабив суддів ретельно змальованим портретом часів імператора Франца-Йосифа і глибокою психологією наративу, — прокоментувала головний редактор ВВС Україна Ніна Кур’ята. — Цей твір є ще одним нагадуванням про те, що кохання часом має руйнівний вплив, а також про те, що жодна імперія не є вічною».

«Фелікс Австрія» латиною означає «щаслива Австрія» — пояснює Софія Андрухович. — Це частина цитати, якою характеризували Австро-Угорську імперію: «Всі воюють, і тільки ти, щаслива Австріє, укладаєш шлюби». Це такий стереотип, міф про «бабцю Австрію», характерний і для Галичини. На Галичині співіснувало багато народностей: євреї, поляки, українці, німці, вірмени. З одного боку, це був полікультурний край, багатий і строкатий. З іншого — життя на австро-угорській Галичині було сповнене утисків, переслідувань представниками одних народностей представників інших. Ця «щаслива Австрія» була сплавом любові-ненависті... Стосунки моїх героїнь можна розглядати як алегорію міжнаціональних стосунків: те, що видається любов’ю і відданістю, насправді є формою залежності, насильства, гноблення».

Роман Сергія Жадана “Ворошиловград”, що став літературним доробком десятиліття, вже отримував нагороду “Книги року ВВС” у 2010 році. Голова Європейського департаменту BBC World Service Артем Лісс пояснив вибір журі так: «Книга Сергія Жадана, яку в результаті обговорення обрали “Книгою десятиліття ВВС”, має дуже цінну властивість з часом набувати нових значень, коли ви перечитуєте її у світі, який змінився. Журі обрало її не через актуальність, тоді й тепер, не через політкоректність і не через те, про що йдеться в новинах. Книга отримала цю нагороду завдяки своїм видатним художнім якостям».