Передплата 2024 ВЗ

Несправедливість: тисяча доларів і за університет, і за коледж...

Про деякі особливості вступної кампанії 2015 року

В освіті повіяло молодістю. З0-річна симпатична жінка у круглих окулярах, схожа на студентку-відмінницю, з туристичним рюкзаком за плечима, з якого виглядала пляшечка мінеральної води, легко піднялася на сцену до президії. Це була перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

Вона вперше прибула до Львова як посадова особа, щоб взяти участь у регіональній нараді-семінарі з питань вступної кампанії 2015 року, яка відбулася у Львівській політехніці. Інна Романівна зазначила, що це перша вступна кампанія після прийняття багатостраждального нового Закону про вищу освіту. Самі ВНЗ можуть визначати перелік конкурсних предметів (три або чотири на вибір абітурієнта), необхідних для отримання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти. Говорила Інна Совсун і про новий порядок отримання ВНЗ державного замовлення.

20 відсотків його буде своєрідним бонусом для тих вищих навчальних закладів, у яких за підсумками попередньої вступної кампанії був вищий прохідний бал абітурієнтів.

Заступник директора Департаменту вищої освіти Микола Фоменко застеріг від помилок і порушень вступної кампанії 2014 року. Чимало приймальних комісій вели свою роботу непрозоро, були закриті для абітурієнтів та їхніх батьків. Грубим порушенням, прирівняним до хабара, вважалося і буде вважатися отримання плати за навчання від юридичних і фізичних осіб до оприлюднення наказу про зарахування на місця державного замовлення.

Як зазначив Микола Фоменко, протягом 2014 року міністерство внутрішніх справ порушило 97 кримінальних справ щодо випадків хабарництва у ВНЗ, зокрема і при вступі. “Стандартний хабар” — 1 тисяча доларів. Микола Фоменко висловив здивування, що однакова такса при вступі і до університету, і до коледжу. Або університети опустилися до рівня коледжу, або коледжі піднялися до рівня університетів...

На думку Інни Совсун, найбільше труднощів у абітурієнтів та їхніх батьків викличе непростий механізм обрахування конкурсного прохідного балу.

Відповідальний секретар приймальної комісії Львівської політехніки Олег Давидчак підтвердив, що для абітурієнтів і батьків це буде як вища математика. Якщо раніше конкурсний бал за сумою усіх сертифікатів у різних ВНЗ був практично однаковий, то тепер він може бути різним.

Кожен ВНЗ сам визначає алгоритм, коефіцієнти формули обрахування конкурсного бала. Скажімо, на ту саму спеціальність в університеті імені Івана Франка він може становити 190 балів, а у Львівській політехніці, для прикладу, — 180. Це означає, що вступникові буде значно важче завчасно прорахувати свої шанси вступити до того чи іншого ВНЗ. Олег Давидчак радить абітурієнтам і батькам не чекати 1 липня, коли почнеться прийом заяв і буде аврал, а завчасно приходити у приймальні комісії, на Дні відкритих дверей, щоб отримати кваліфіковані роз’яснення.

Схожі новини