Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мовчання ягнят» Джоді Фостер

Вона шокувала усіх, коли офіційно заявила про те, що лесбіянка... Знаменита акторка 19 листопада святкує свій черговий день народження. Джоді виповнився 51 рік

Джоді Фостер отримала почесний приз імені Сесіля Б. Демілля за внесок в індустрію розваг. Піднявшись на сцену по статуетку, вона подякувала своєму кращому другу Мелу Гібсону, а колишню кохану Сідні Бернард назвала прекрасним батьком для їхніх дітей. Фостер додала, що ще «тисячу літ тому» зізналася у нетрадиційній сексуальній орієнтації своїм близьким друзям і родичам.

Знаменита акторка 19 листопада відсвяткує черговий день народження — 51 рік, але, попри вік, виглядає неймовірно молодою і щасливою. Хто б їй дав ці роки, дивлячись на свіже обличчя, сяючі очі і струнку — 86,5-61-85 — фігуру. Важко повірити, що колись страждала від депресії і ненавиділа власне відображення в дзеркалі... Красива жінка не повинна бути занадто розумною. Занадто розумна не повинна бути жінкою. Надто талановита завжди почувається самотньою, бо хто наважиться з нею бути поруч? Тільки божевільний... Так Джоді думала у юності. Тому й відмовлялася бути красивою.

У повсякденному житті ніхто б не впізнав у цій дівчині зірку. Коли розчісувала волосся, не дивилася ніколи у дзеркало. Не користувалася косметикою. Носила окуляри з товстими лінзами. Багато їла — їжа дарувала розраду та ілюзію спокою. Їй потрібний був спокій, тому що юна Фостер страждала від панічних атак.

Перший напад стався в той день, коли вона отримала черговий лист від Джона Ворнока Хінклі-молодшого, свого проклятого шанувальника. Спочатку він надсилав захоплені компліменти з приводу фільму «Таксист», і їй було приємно читати про шквал почуттів, які вона викликала у цьому хлопцеві. Хто міг знати, що цей хлопець полюбив не її, а неповнолітню повію, яку зіграла у «Таксисті», до нестями? Тоді Фостер було лише чотирнадцять, вона навчалася у коледжі для обдарованих дітей і могла дати фору будь-якому знавцеві класичної французької літератури. Джоді щойно пережила таємне палке кохання до Роберта Де Ніро, свого партнера у фільмі.

Хінклі переслідував її. Романтичний юнак, якого собі малювала, перетворився на зацикленого маніяка, який невідступно слідував по п’ятах. Листи, дзвінки, погрози... Так тривало кілька років. «Знаєш, що я зроблю з тобою, коли ти підростеш?.. Стану твоїм першим чоловіком. Якщо ти не збережеш свою цноту, вб’ю тебе... Розріжу тебе на шматочки... і з’їм...».

У шоковому стані Фостер падала на ліжко, роздираючи обличчя обкусаними нігтями. Хвилі паніки накочувалися на неї, дівчина боялася збожеволіти. Але зовні це ніяк не виявлялося: її гарні блакитні очі залишалися крижаними, прекрасна актриса, вона вміла приховувати справжні почуття. Напади паніки Джоді переживала мовчки: якби про це дізналися психологи, їй би заборонили зніматися. Її гонорар був суттєвою допомогою сім’ї — матері і трьом старшим дітям.

Божевільний шанувальник приходив і в університет. Джоді намагалася виглядати якомога гірше, щоб стати непривабливою для свого переслідувача.

Кошмарний Ромео не дочекався своєї наляканої Джульєтти. В один з весняних днів, коли у безумців геть «зносить дах», він вистрелив у президента Рональда Рейгана, але схибив і вцілив у його прес-секретаря. У листі, знайденому на столі маніяка, було написано: «Я здійснив це заради Джоді Фостер. Я люблю тебе, Джоді, я прийду за тобою».

Джоді Фостер позбулася божевільного залицяльника, але страх, здавалося, вкоренився у її підсвідомість назавжди. Минав рік за роком, а Джоді продовжувала жити і виглядати так, ніби хотіла стати менш помітною.

Вона сама не знала, чому погодилася на «Мовчання ягнят». Сценарій здавався черговим кривавим «ужастиком», а Джоді надавала перевагу елітарному кіно. Та ще й агент підлив «олії у вогонь», змусивши її розлютитися. «Могла б одягнутися сексуальніше, — сказав він перед зустріччю з продюсерами. — Хто захоче тебе з’їсти в такому вигляді? Треба, щоб вони побачили, що ти — ласий шматочок».

Джоді, як і раніше, не приділяла уваги власній зовнішності — це справа гримерів, стилістів картин, де вона знімається, а в житті є справи важливіші, ніж дивитися у дзеркало. Коли у тебе диплом з відзнакою Єльського університету, якось не хочеться виглядати кінозіркою 24 години на добу — так пояснювала собі самій. Доросла Фостер вважала, що розумну людину не можуть цікавити ці дитячі іграшки — косметика, сексуальний одяг... Вона з трьох років знімалася у рекламі і кіно, то хто може вказувати їй, як виглядати на зустрічі з продюсерами?! Вона на зло вбрала старі джинси і кофту — ще з університетських часів, коли була набагато повнішою. Тепер, коли сильно схудла, все на ній теліпалось. Нуль косметики, волосся без блиску...

Майбутній партнер, якого їй представили на тій зустрічі, був набагато старшим. Джоді стало соромно за свій недбалий прикид і мишачий хвостик на потилиці.

Ентоні Хопкінсу на той час було п’ятдесят. Небагатослівний. Вони легко порозумілися. Джоді сиділа у студії, гризла нігті, відчуваючи, як підкочує хронічний відчай: для чого, який сенс у нескінченній суєті? У психотерапії такий стан називається «страх страху» — черговий напад паніки наближався. Тільки Хопкінс вмів її «повернути до життя». Починав говорити дотепно таким рівним тоном, що гримери і костюмерки дивувалися, не розуміючи, жартує він чи говорить серйозно? Тільки Фостер розуміла і заходилася від сміху.

Потім вона здогадалася, у чому причина особливої спорідненості їхніх душ. Хопкінс, як і вона сама, приховував глибоко в душі рану. Колись актор був закінченим алкоголіком, якому світили або психлікарня, або кладовище. Боротьба зі собою і власними демонами закінчилася перемогою: він рішуче і назавжди кинув пити, його кар’єра пішла вгору, Хопкінс став одним з найшанованіших акторів у Голлівуді... Дружба з Хопкінсом допомогла Фостер подолати страх. Нова Джоді Фостер виглядає чудово. Вона не просто гарна — вона гармонійна, як людина, яка зуміла зробити співзвучними свій внутрішній світ і зовнішність.

Регулярні сеанси психотерапії допомагають нести тягар краси і популярності легко і невимушено. Чимале місце в щоденному догляді за собою займає фітнес. У фітнес-програму Фостер, крім силових тренувань, входять карате, йога, пілатес, степ-аеробіка, кікбоксинг. Сильне тіло — це те, що потрібне кожній жінці. Джоді бігає щоранку Голлівудськими пагорбами, віджимається від підлоги і надає перевагу роздільному харчуванню. Це те, що про неї відомо, — а відомо небагато. Джоді Фостер, як і раніше, вміє зберігати мовчання.

Про особисте життя Джоді Фостер багато говорили і раніше, але тепер, коли її жіноча краса розквітла, почали говорити з подвоєною силою. Хоча про що говорити? Ніхто нічого не знав. Приписували романи то з одним партнером, то з іншим. Потім мусувалися плітки про спадковий потяг до своєї статі. Кажуть, мама акторки довгі роки після розлучення з чоловіком ділила дах і ліжко зі своєю подругою, яка допомагала їй виховувати дітей.

Аж потім — як грім серед ясного неба — звістка про вагітність Фостер. Від кого? Висували версії: а може, з банку сперми?

Їй було майже 40, коли народився її другий син. І знову — батько невідомий. При цьому Фостер зовсім не виглядала самотньою і обділеною любов’ю. Її краса немовби законсервувалася відтоді, як вона досягла піку досконалої форми: чітко окреслений овал обличчя, свіжа шкіра...

Лише 13 січня 2013-го на 70-й церемонії вручення «Золотих глобусів» вона зробила офіційну заяву: «Я б тут ніколи не стояла, якби не кохання всього мого життя... моя колишня коханка і вірна подруга по життю — Сідні Бернард. Я так пишаюся нашою сучасною сім’єю, нашими дивовижними синами Чарлі і Кітом!».

«Я насолоджуюся своїм віком, — каже Джоді Фостер. — Ні за які гроші не хотіла б повернутися до своїх 20-ти — у вік страху. Повірте, жінки у 50 років набагато цікавіші, ніж у 20, бо прожили довше і набули впевненості в собі. У цьому віці вже не треба хвилюватися, класна ти чи ні. Бути такою, яка ти є, — колосальна перевага»...