Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Злати не «золото», а «бронза»

Третє місце українки Огнєвіч на «Євробаченні» – прекрасний результат! Перемогла Данія, другий – Азербайджан

Відгримів фінал Міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2013», який цьогоріч відбувався у шведському місті Мальмьо. Як і пророкували букмекерські контори, перше місце із 281 балом впевнено виборола данська співачка Емелі де Форест. А ось щодо другої позиції букмекери помилились. Україну випередив Азербайджан із ліричним виконавцем Фаридом Мамедовим, якому Європа подарувала 234 бали. Українська голосиста красуня Злата Огнєвіч, яка впродовж усього голосування трималась на лідерських позиціях, у підсумку все-таки не змогла випередити співаків із Данії та Азербайджану, і з 214 балами отримала бронзу «Євробачення-2013».

У же 58-ме «Євробачення» потішило шанувальників яскравими номерами, де основну роль учасники приділяли вокальному наповненню. Вирішальна боротьба поміж 26 фіналістами конкурсу була напрочуд запеклою. Фінал ряснів яскравими постановками, де ліричні виступи поєднувались з танцювальними хітами. Тож кожен меломан міг знайти свою композицію. Веселі пісні Греції, Фінляндії та Білорусії гармоніювали із ліричними Ісландії, Нідерландів та Естонії. Румунія потішила оперним співом. Молдова — сильним номером із яскравими спецефектами. Натомість Грузія вирішила цьогоріч відмовитись від сценічних постановок і підкорити глядача потужним вокальним виступом. Були серед учасників «Євробачення-2013» і справжні велети світової сцени. Велику Британію представляла зірка 1980-х Боні Тайлер. Із Німеччини приїхав відомий гурт «Каскада».

Чим ближче наближався фінал пісенного конкурсу, тим гарячішою ставала загальна атмосфера на Malmо Arena. Данська виконавиця Емелі де Форест, яка вийшла на сцену під номером 18, з першими нотами своєї романтичної балади Only teardrops зібрала шквал глядацьких аплодисментів. Її виступ наче відразу був спроектований на виступ переможниці — вогні і серпантини наповнили сцену Мальмо. Вперше за історію «Євробачення» Емелі викликали на сцену для нагородження ще до остаточного завершення голосування, що дещо зіпсувало хвилюючі моменти завершення конкурсу.

Не менш прихильно зустріли вихід на сцену української зірочки Злати Огнєвіч та її супутника — 2,35-метрового велетня Ігоря Вовковинського. Композицію українки Gravity зал співав в унісон із виконавицею. Заповітну 12-тку Златі поставили Молдова, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Хорватія. Десяткою Україну нагородили Ізраїль, Сербія, Іспанія, Болгарія, Мальта, Естонія, Кіпр і Литва. «Євробачення» наче лакмусовий папірець демонструє прихильність однієї країни до іншої. Якщо ще два-три роки тому із сусідньою Росією Україна стабільно обмінювалась найвищими балами, то цьогоріч прохолода у відносинах суттєво вплинула і на результати голосування. Українці оцінили виступ росіянки Діни Гарипової тільки чотирма балами. Натомість росіяни дали Златі лише один бал...

Український коментатор «Євробачення» Тимур Мирошниченко зазначив, що другу сходинку Азербайджану Україна теж частково може зараховувати в свій актив. Адже уже впродовж кількох років конкурсні номери азербайджанцям готує українська команда режисерів та хореографів.

Третю сходинку Злата Огнєвіч сприйняла з позитивом, --підкресливши, що Данія та Азербайджан були гідними конкурентами. Огнєвіч також наголосила, що її улюблена цифра — три. Адже саме з третьої спроби вона потрапила на «Євробачення», третю сходинку і здобула. «Цифра три — справді моє щасливе число, — зазначила Злата «ВЗ». — Номери готелів, гримерок і навіть номер квартири, де зараз живу, — скрізь зустрічаються трійки. Дізналася, що людям з цим числом необхідно всього добиватися особистою працею і не шукати легких шляхів до реалізації своїх мрій. Це про мене».

Коментарі для «ВЗ»

РУСЛАНА, переможниця «Євробачення-2004»

Вітаю Злату, вона — молодець! Вважаю Огнєвіч однією з найсильніших молодих вокалістів України. Її голос заворожує мелодійністю та потужністю водночас. Моє знайомство із Златою розпочалось кілька років тому. Я їхала у машині і почула по радіо чудову композицію. Не знала, хто її виконує. Але дуже зацікавилась потужністю вокалу. Попросила свого менеджера зателефонувати на цю радіостанцію і запитати, хто ж цей загадковий виконавець. Нам повідомили, що це молода співачка Злата Огнєвіч. Відтоді уважно слідкую за її творчістю. Вболівала за Злату на нац-відборі у 2011 році. Її пісня “Кукушка” є однією з моїх улюблених. Переконана, що з цією композицією Україна мала всі шанси вибороти першість на “Євробаченні”. Цьогорічна конкурсна пісня Огнєвіч “Gravity” теж доволі сильна. Щиро вболівала за Злату. Планувала їхати у Мальмьо, аби підтримати її. Але у двадцятих числах травня маю концерти в Азії. Не встигла би підготуватись. Тому вболівала за Україну біля екрана телевізора.

ДЖАМАЛА, співачка

«Євробачення» не підпорядковане ніяким законам. Прогнози, ставки букмекерів практично ніколи не виправдовуються. Незрозуміло, чим цього року були вражені шанувальники конкурсу, минулого року вони були натхненні Euphoria... Злата — хороша співачка. Вболівала за неї. Тішить, що її пісня сподобалась європейським слухачам.

Олена МОЗГОВА, продюсер, член журі національного відбору на “Євробачення-2013”

Злата Огнєвіч — професійна співачка, і це вона довела усій Європі. За яку б пісню не взялась, заспіває її на високому рівні. У Злати — бездоганний вокал. Для “Євробачення” вона підібрала непросту композицію. Але ця пісня розкриває її вокальні можливості. Якщо є що показувати, не потрібно приховувати цього. І, безперечно, Злата Огнєвіч — надзвичайно красива дівчина, це — ще один плюс для артиста. Тримали за неї кулаки, і вона гідно представила Україну на “Євробаченні-2013”. Злата Огнєвіч отримала максимальну кількість балів від журі та глядачів на національному відборі. Вона була безперечним лідером голосування, і це заслужено.

Наталка КАРПА, співачка

Вболівала за Злату. Вважаю її справжнім діамантиком України. У неї є все — розкішний вокал, красива зовнішність, витонченість, шарм! Вірила в неї. Злата гідно представила Україну в Європі!

Щодо мене, я ніколи особливо не хотіла брати участь у «Євробаченні». Радше своїх підопічних волію там бачити.

Схожі новини