Передплата 2024 «Добра кухня»

Готували не просто борщ, а білий борщ...

«У казанку вже варяться свинячі реберця, м’ясний шпондер, порізаний на часточки і обсмажений, корінь петрушки, картопля, квасоля, морква», — вводить мне у курс справи Леся Ліщинська, представник трапезної Музею ідей

Справжнє свято смаку подарував львів’янам останній день Форуму галицької кухні. Біля Музею ідей гостей тішили свіженьким галицьким борщем.

Готували не просто борщ, а білий борщ! Чули про такий? А для наших бабусь, кажуть організатори, то була звична страва... «Ми довго думали, що такого галицького можна приготувати. Поляки сказали, нас об’єднує борщ. На тому і зійшлись», — розповідає Олесь Дзиндра, директор Музею ідей, головний куратор приготування борщу.

Відтиснувши кубики сала з часником на часникодавці, пан Олесь береться нарізати помідори у власному соку. Тоді до нього приєднується Кшиштоф Антонішак, польський ресторатор і журналіст. Він є власником ресторації бойківської і лемківської кухні в Бещадах, веде гастрономічні програми на телебаченні, досліджує (крім бойківської і лемківської) галицьку кухню. Пан Кшиштоф нарізає капусту. Коли картопля і капуста вже готові, пан Олесь додає до казана ледь відварений буряк, помідори, смажену цибулю, сушені петрушку і кріп, заправляє сметаною. Родзинкою галицького борщу є сало з часником, яке додається для підсилення смаку, кольору і запаху, є його останнім штрихом.

Крім борщу, у подвір’ї Музею ідей варили мачку (на курячому м’ясі), запікали порося на вогні, смажили картоплю, шашлик зі свинини, м’ясні і кров’яні ковбаски. Подаватимуть мачку з яворівським пирогом (з картоплею і гречкою). Поки вся ця смакота доварювалася, відомий тернопільський ресторатор, власник мережі закладів громадського харчування “Самогонна ресторація” Михайло Гросуляк пригощав всіх охочих самогоном з салом, сиром і печеною картоплею. Ковтнула «чудо-води» з пластикової склянки і я, закусивши пресмачнющим сиром, тоді стала в чергу і за борщем. І таки його продегустувала. Нічого, вдався.

За словами голови оргкомітету форуму Марка Зархіна, наступний кулінарний форум відбудеться у Польщі, в Новому Сончі у галицькому скансені. «Ми домовились, що форум проходитиме один рік в Україні, наступний — в Польщі, почергово. Може, до нас долучиться і Словаччина», — сказав відомий львівський ресторатор, організатор форуму Марк Зархін.

Під час гала-вечері в Італійському подвір’ї столи вгиналися від страв. Шеф-кухар Оксана Задорожна, яка створила все те диво, і хвилинки не мала на відпочинок: то контролює, як офіціанти виносять страви, то сама несе нову страву на столи. «На столі традиційний галицький борщ на квашеному буряку, домашній сир зі сметаною і цибулькою, налисники з м’ясом, кишка домашня», — перелічує пані Оксана назви страв... Рецептів не роздає. «Це все набуте тяжкою працею», — пояснює шеф-кухар.

Під кінець оголосили імена послів галицької кухні. Це горде звання тепер носить письменник Юрій Винничук та польський науковець, популяризатор традиційних галицьких напоїв Томаш Козловський.

Під час гала-вечері столи вгиналися від смакоти.

Схожі новини