Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Олена МОЗГОВА: «Україні перемога на «Євробаченні--2013» не потрібна»

Так прокоментувала перспективи нашої країни на міжнародному конкурсі член журі, попри свою симпатію до переможниці нацвідбору Злати Огнєвіч

Україну на найпрестижнішому міжнародному пісенному конкурсі “Євробачення”, яке в 2013 році відбудеться у Швеції, представлятиме зозуля вітчизняної естради, голосиста Злата Огнєвіч з піснею Gravity («Тяжіння»). Вона була визнана переможницею національного відбору одноголосно. Максимальну кількість балів — по 20 — їй віддали журі й телеглядачі. Огнєвіч стала кращою і на думку медіа-експертів.

«Цьогорічний КОНКУРС був найвідкритішим і найпрозорішим. Адже саме цього року вирішили зробити нововведення — “Вибір медіаекспертів”, — повідомив після нацвідбору голова журі, генеральний директор Національної компанії України Єгор Бенкендорф. — Крім традиційного голосування журі й телеглядачів, до вибору переможця долучили засоби масової інформації, щоб перевірити, чи збігатимуться думки медійників з офіційними результатами. Представники ЗМІ обрали свого переможця, ним стала Злата Огнєвіч. Радий, що думки глядачів, журі й медіа збіглися. Це означає, що вибір зроблено правильний. Сподіваюся, до перемоги на «Дитячому Євробаченні-2012» додасться ще й перемога на «Євробаченні-2013».

Після оголошення результатів голосування Злата Огнєвіч не стримувала емоцій. «Вдячна усім, хто мене підтримав, — сказала переможниця нацвідбору. — Вдячна своїй команді, адже вокаліст — це лише вершина айсберга. Над створенням конкурсної пісні працювало багато людей. Особливе звучання допомогли створити чудові бек-вокалісти, музику написав Михайло Некрасов. Це — наша спільна перемога. Також артистичний уклін від мене Першому Національному за те, що національний відбір був проведений раніше. Це дасть нам змогу якнайкраще підготуватися до виступу у Швеції. Обіцяю, зроблю все, аби гідно представити Україну на “Євробаченні”. Підготую чимало сюрпризів».

Друге місце за підсумками голосування глядачів та членів журі нацвідбору виборола Даша Медова. У трійку лідерів потрапив також молодий виконавець Едуард Романюта, який уже декілька років поспіль змагається за право представляти Україну на міжнародному конкурсі “Євробачення”. Голосування представників мас-медіа щодо другого і третього місць відрізнялись. Другу сходинку ЗМІ віддали Тетяні Ширко, а третю — Олені Корнєєвій.

Загалом у національному відборі взяли участь двадцять виконавців, серед яких такі відомі імена, як Аліна Гросу, дует “ДіО.фільми” та діти легендарного українського артиста Назарія Яремчука — Марія та Дмитро. А ось народна артистка України Оксана Пекун, яка відкривала конкурс, зняла свій виступ з голосування, оскільки є обличчям Національної телекомпанії України.

Нагадаємо, минулого року Україну на пісенному конкурсі “Євробачення” представляла Гайтана з піснею Be My Guest (“Будь моїм гостем”). Вона посіла п’ятнадцяте місце, набравши 65 балів.

Півфінали “Євробачення-2013” заплановані на 14 травня і 16 травня, а фінал — на 18 травня 2013 року. Через економічні проблеми кандидатури своїх виконавців зняли Боснія і Герцеговина, Чехія, Люксембург, Ліхтенштейн, Греція, Кіпр, Словаччина, Польща і Португалія. Туреччина не буде представлена у конкурсі через незгоду з правилами голосування. Наразі свою участь у конкурсі підтвердили 39 країн.

КОМЕНТАР ДЛЯ "вз"

Олена МОЗГОВА,продюсер, член журі національного відбору на “Євробачення-2013”

Щороку український національний відбір на “Євробачення” відбувається зі скандалами, кулуарними чутками. Цьогоріч все пройшло значно спокійніше. Хоча до мене телефонували напередодні нацвідбору з різними чутками. Одні переконували, що все проплачено у сторону Злати Огнєвіч, інші — у сторону Марії Яремчук, за якою стоять солідні люди. Ще одні запевняли, що знають на сто відсотків, що все наперед домовлено за Аліну Гросу. Настільки звикла до цих постійних балачок, що не звертаю на них уваги. Думки членів журі та глядачів збіглись на сто відсотків. До того ж система голосування глядачів була побудована так, аби анулювати будь-яку можливість махінацій — з одного номера можна було відправити лише одне смс. Злата Огнєвіч отримала максимальну кількість балів від журі та глядачів. Вона — безперечний лідер голосування, і це заслужено. Злата — сильна яскрава виконавиця. Думаю, в жодної людини не викличе сумнівів, що все відбувалось прозоро і справедливо. Огнєвіч — професійна співачка. За яку б пісню не взялась, заспіває її на високому рівні. У Злати — бездоганний вокал. Для “Євробачення” вона підібрала непросту композицію. Але ця пісня розкриває її вокальні можливості. Якщо є що показувати, не потрібно приховувати цього. І, безперечно, Злата Огнєвіч — надзвичайно красива дівчина, це — ще один плюс для артиста.

З кожним роком нацвідбори стають все більш потужними. Цьогоріч бачили чимало сильних вокалістів та яскравих номерів. Звичайно, як і щороку, були виконавці, яких допустили до фіналу лише заради шоу. Адже на п’яти головних кандидатах програму не побудуєш. Окрім Злати Огнєвіч, сподобалися виступи Тетяни Ширко, Даші Медової.

Якщо говорити про те, чи здобуде Огнєвіч перемогу на “Євробаченні-2013”, то, швидше за все, — ні. Адже Україні ця перемога не потрібна. Прийняти «Євробачення-2014» у разі перемоги Злати вона все одно не зможе. Але у п’ятірку лідерів, думаю, потрапимо. Хоча щодо конкурсу “Євробачення” важко щось прогнозувати.

Схожі новини