Передплата 2024 «Добрий господар»

Відпрацював зміну – отримай півлітра молока!

У новому Трудовому кодексі залишаться радянські атавізми.

У найближчі дні українці можуть отримати оновлений документ, який регулюватиме їхні відносини з роботодавцем. Парламент готується розглянути у другому читанні проект нового Трудового кодексу. У Федерації роботодавців України підрахували: з нового у документі — не більше 10%. Все інше переписане з діючого радянського Кодексу законів про працю України 45-річної давності. “Багато говорилося, що новий Трудовий кодекс зажене українців у рабство. Назвав би його “соціалістичним”, бо надає працівникам спірні з точки зору корисності соціальні гарантії”, — каже директор Департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовой (на фото).

- Передбачалося, що за ту саму роботу, яку працівник виконує у нічний час (з 23.00 до 6.00), отримуватиме не на 20%, як це є зараз, а мінімум на 30% більшу оплату.

- Мінімальні гарантії збільшувати не будуть — у цьому плані все залишиться як є. А от щорічна оплачувана відпустка буде на чотири дні довшою — не 24 календарні дні, а 28. З одного боку, держава прагне забезпечити виконання норм Європейської соціальної хартії, і це добре. З іншого, законотворці забули, що країна з ринковою економікою не зобов’язує роботодавця оплачувати таку кількість відпусток.

- І багато українці відпочивають?

- Давайте підрахуємо. Відпустки подовженої тривалості (військовим, педагогам, науковцям, неповносправним, особам до 18 років — від 30 до 56 календарних днів), відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці (до 35 днів), за особливий характер праці (до 35 днів), за роботу в умовах ненормованого робочого часу (до семи днів), за стаж роботи (до чотирьох днів), творча відпустка, заохочувальні відпустки, відпустки у зв’язку з навчанням у загальноосвітніх (до 23 днів), професійно-технічних (до 35 днів) і вищих (до 30 днів) навчальних закладах, відпустки на профспілкове навчання (до шести днів), соціа­льні відпустки, у зв’язку з вагітністю та пологами (126 днів), чоловікам у зв’язку з народженням дитини (до 14 днів), для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у зв’язку з усиновленням дитини (56 днів) та працівникам зі сімейними обов’язками, які мають дітей (до 17 днів). Погоджуюсь: соціальні відпустки і основна, оплачувана — не тема для обговорення. Мусять бути і крапка. А от інші повинні бути предметом домовленостей роботодавця і працівника. На жаль, новий кодекс зберігає примус обов’язково врегульовувати такі відпустки.

- Чи буде збільшено розмір вихідної допомоги працівнику у зв’язку зі скороченням?

- Пропонувалося визначити розмір вихідної допомоги залежно від стажу. Якщо працівник безперервно працював у цього роботодавця до трьох років, йому мали нарахувати виплати у розмірі однієї середньомісячної заробітної плати. Якщо до десяти — у розмірі двомісячної середньої заробітної плати, а якщо більше десяти — то тримісячної. Однак буде діяти та норма, що діє зараз: вихідна допомога буде виплачуватися у розмірі, визначеному колективним договором, але не меншому, ніж одна середньомісячна заробітна плата.

- Чи буде можливість укладати строкові трудові договори?

- Так, якщо у працівника виникне таке бажання. Сьогодні це неможливо зробити — для укладення строкових договорів потрібні об’єктивні обставини. Наполягали (Федерація роботодавців України. — Авт.), щоб роботодавець міг домовлятися з працівником, щоб це був двосторонній процес. Це би додало нашій країні інвестиційної привабливості, в Україні з’явилося би більше нових легальних робочих місць з гідними зарплатами та умовами праці, бо інвестори не хочуть заходити на український ринок на умовах безстрокової діяльності.

- Роботодавці зможуть звільняти профспілкових працівників?

- Зараз профспілкового працівника фактично неможливо звільнити протягом року з моменту закінчення його повноважень — навіть якщо він, приміром, випиває на робочому місці. Проект нового Трудового кодексу передбачає звільнення працівників за винні дії — неважливо, чи це профспілковий активіст, чи звичайний працівник.

- Проект Кодексу законів про працю передбачав, що роботодавець і надалі зможе брати працівника на роботу на випробувальний термін до трьох місяців. Але якщо спеціальність — робоча, оцінити кваліфікацію нового працівника змушений буде за місяць.

- Випробувальний термін як був до трьох місяців, так і залишиться. Для держслужбовців — до шести місяців (це питання регулюється Законом “Про держслужбу”).

- А як щодо залучення працівників до понаднормової роботи?

- Свідомо не чіпали цієї статті, бо на цій темі багато спекулюють, лякають людей, що їм доведеться працювати по 12 годин на добу, вночі, без вихідних. Але і зараз є люди, які працюють по 12 і навіть 24 години (наприклад, якщо це якесь чергування).

- Стаття 3 передбачає заборону дискримінації у сфері праці. Роботодавець не матиме права відмовити людині у прийомі на роботі тільки тому, що перед ним — чоловік середнього віку, а він шукав симпатичну молоду дівчину, що людина підтримує ту політичну силу, яка йому не подобається, спові­дує якусь релігію, а роботодавець позиціонує себе як невіруючий, що у потенційного працівника — п’ятеро дітей, він — ВІЛ-інфікований або не приховує, що є геєм. Новий Трудовий кодекс забороняє будь-яку дискримінацію у трудових відносинах — за кольором шкіри, расою, етнічною, соціальною, статевою приналежністю, політичними, релігійними та іншими переконаннями, віком, станом здоров’я, інвалідністю, підозрами чи наявністю захворювання на ВІЛ/СНІД, майновим і сімейним станом, сексуальною орієнтацією. І що важливо — вимоги дискримінаційного характеру не можна буде публікувати вже на етапі оголошення вакансії. Тобто якщо працедавець зазначить, що шукає працівника віком до 50 років, його вже можна притягнути до відповідальності.

- Не треба чекати, коли схвалять новий Трудовий кодекс. У законі чітко прописано, що роботодавець не може ставити підлеглому незручні запитання. Але всі їх ставлять. Коли запитую у працівника, чи має він дітей або чи не має він інвалідності, то я це роблю не тому, що мене цікавить його особисте життя. Запитую, щоб знати, які гарантії змушений буду йому надати. Скажімо, людину з неповносправністю можу звільнити, тільки якщо вона напише заяву за власним бажанням або у випадку ліквідації підприємства. Та й то в останньому випадку змушений буду допомогти їй з пошуком нової роботи. Те саме стосується одиноких матерів, що мають дітей до трьох років, татів, бабусь і дідусів, які займаються вихованням дитини. Неможливо їх звільнити — навіть якщо вони не справляються зі своїми професійними обов’язками.

- Але боротися з дискримінацією треба, бо таке явище в Україні, на жаль, не є рідкісним, зокрема з боку роботодавців.

- Новий Трудовий кодекс передбачає, що дискримінацією слід вважати будь-який натяк на нерівність між тією чи іншою особою. Тобто навіть уявне ставлення до особи може вважатися дискримінацією. От ви, наприклад, можете заявити, що я на вас “не так” подивився, що ви мені, “впали в око”, і тільки через це я взяв вас на роботу, хоча насправді ви підходили мені як працівник.

Новий кодекс законів про працю передбачає: якщо акти однакової юридичної сили трактуються неоднозначно (одна норма суперечить іншій), то суд буде приймати рішення на користь працівника. На роботодавця поширюється презумпція вини. Змушений буде доводити, що нікого не ображав і не принижував. А мало би бути навпаки: працівник, який вважає, що зазнав дискримінації, має право звернутися до суду та вимагати відшкодування моральної і матеріальної шкоди. Але повинен надати факти, які би підтверджували, що зазнав дискримінації.

- В Україні можуть запровадити сієсту?

- Хтось ляпнув дурню про сієсту, і всі її повторюють. Розпорядок роботи визначається внутрішніми актами роботодавця. Теоретично роботодавець може домовитися з профспілками про запровадження сієсти. Але ви би хотіли піти з роботи на чотири години, після чого повернутися і працювати до пізньої ночі? Думаю, ви би прокляли і роботодавця, і профспілки, які би таке запропонували.

- Чимало українців уже не хочуть працювати з 9.00 до 18.00. Їх більше приваблює гнучкий графік і навіть дистанційна робота.

- Зазвичай тривалість робочого дня становить вісім годин (40 годин на тиждень). Але є різні професії, різні види зайнятості, які передбачають можливість внесення змін у цей стандартний графік. Наприклад, керівництво фірми вирішило розвозити своїх працівників на роботу і з роботи додому. Найняло водія, який працює чотири години зранку і чотири години ввечері. Журналістам комфортніше працювати вдома або на виїзді. Новий кодекс нарешті впорядкує відносини роботодавця із такими працівниками. Трудові відносини починаються з моменту укладення трудової угоди, і тепер вона буде обов’язковою для всіх. Намагалися залишити норму, що трудовий договір може бути або письмовим, або усним, але Денисова (голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. — Авт.) і Папієв (нардеп від “Опозиційного блоку”. — Авт.) наполягли, що мусить бути тільки письмовим.

- Чи залишилися у документі радянські атавізми?

- Так, і доволі багато. Наприклад, норма про забезпечення працівників, які працюють на шкідливих виробництвах, молоком і підсоленою водою. У жодному сучасному Кодексі законів про працю такої дурні не знайдете. Такі вимоги повинні визначатися підзаконними актами (Міністерства праці чи Міністерства охорони здоров’я) і домовленостями на рівні галузевих угод, а не бути прописаними у Трудовому кодексі.

Один із пережитків радянського минулого, якого ніяк не можемо позбутися, — звільнення на вимогу профспілок. Трудовий договір можна розірвати тільки за погодженням профспілок. Але не може бути такого, щоб у когось було право вето на звільнення. Є закон, який регулює відносини працівника з роботодавцем. Якщо працівника звільняють незаконно, він може повідомити про це роботодавця, і якщо той правильно не відреагує — подати до суду. Зараз роботодавець повинен погоджувати свої дії з профспілками по 24 позиціях.

- Як гадаєте, проект нового Трудового кодексу ухвалять до кінця червня?

- Швидше за все, перенесуть на осінь. Але там почнеться активний бюджетний процес, тож це питання може виявитися не на часі.

Фото expert.ua та news.dtkt.ua.