Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Агресивна амброзія

Злісний карантинний бур’ян, дуже алергійна. В Україні трапляються три її види, найбільш злісна з них — амброзія полинолиста. Що ж це за рослина, через яку люди змушені покидати рідні місця? Як опинилася вона в Україні?

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Вперше її було помічено на території нинішньої Дніпропе­тровської області. На початку XX століття недалеко від станції Ку­дашівка амброзію висіяв німець­кий колоніст агроном Крикер як лікарську рослину, що використо­вувалася в народній медицині як тонізуючий, протигарячковий та протиспазматичний засіб. А на те, що у себе на батьківщині амброзія полинолиста є злісним бур’яном, уваги не звернув. А вона поводи­лася вкрай агресивно. Розмно­жуючись самосівом, пригнічувала місцеву рослинність, завойовую­чи нові території, особливо з по­рушеним рослинним покривом.

У чому ж полягає таємниця надзвичайної живучості амброзії, яка забезпечила їй переможний хід по всіх континентах? Насам­перед у високому життєвому по­тенціалі. Куди б не потрапило її насіння, з нього виростають нор­мальні рослини. На 1−2 м росте до 100 особин, окремі з них сягають висоти 2,5 м. Одна рослина здат­на утворювати 88 тис. насінин, які проростають з глибини не більше 8 см за температури + 60°С і збе­рігають життєздатність у ґрунті до 40 років. Не страшна амброзії й посуха, оскільки її коріння сягає 4 м. Конкурентів також не боїться: її суцільні зарості заглушують усі навколишні рослини. Через гірке й шорстке листя амброзію не по­їдають тварини.

Як захиститися від амброзії

Зазвичай амброзія цвіте на­прикінці липня — на початку серп­ня. Але через глобальне потеплін­ня процес почався раніше. Ця рослина неймовірно підступна і, за даними деяких фахівців, від алергії на амброзію страждає ко­жен 5-й житель України. Впізнати алергію просто — людину мучить нежить, кашель, свербіж у носо­вих пазухах і дряпання в горлі.

Симптоми алергії на амброзію — оральна алергія. Іноді люди під час вживання в їжу сирих фруктів або овочів, а також горіхів, відчу­вають свербіж, першіння, набряк язика, губ або горла. Таке яви­ще — один із симптомів оральної алергії. Причина — білок, який міс­титься в продуктах, за своїм скла­дом нагадує пилок амброзії. Для того, щоб уникнути негативного впливу, очищайте фрукти і овочі від шкірки, варіть або консервуй­те їх. Найчастіше провокаторами алергії стають банан; диня; ка­вун; соняшникова олія; мед; чай з ромашки; настоянки і вермути.

Як лікувати алергію і вберегти­ся від неї. Повністю абстрагувати­ся від амброзії і уникнути контакту з пилком не вийде. Але можна мі­німізувати прояви алергії:

  • у період активного цвітіння залишайтеся вдома, не гуляйте довго на вулиці, особливо в пар­ках і садах;
  • не відкривайте вікон вдома і в машині;
  • приходячи додому, мийте руки, вмивайтеся і переодягайте­ся, бо пилок осідає на одязі;
  • намагайтеся уникати про­дуктів рослинного походження. Вони небезпечні через пилок, який осідає на них, а також через перехресну алергію;
  • cушіть білизну в будинку, а не просто неба.

Як дізнатися — алергія на амб­розію чи на інший пилок? Для того, щоб отримати вичерпну від­повідь на це питання, здайте тест на алергени. Додатково аналіз крові допоможе визначити, чи є реакція на ті чи інші речовини. Вилікувати алергію можна за до­помогою спеціальних антигіста­мінних препаратів, підібрати їх вам допоможе лікар-алерголог. Займатися самолікуванням і купу­вати ліки за порадою знайомих не рекомендується.

У період цвітіння амброзії про­водиться симптоматична терапія, яка пригнічує симптоми шля­хом застосування антигістамін­них препаратів та стабілізаторів тучних клітин. Надалі головне — проведення молекулярної алер­годіагностики, щоб визначити, на який білок у людини алергія і як використовувати цей білок в алерговакцинації для проведення терапії. Така терапія називаєть­ся алергеноспецифічною імуно­терапією, завдяки якій людина не реагує на цей білок амброзії. За умови правильно проведеної діагностики та призначеної алер­готерапії, пацієнт не реагує на цвітіння амброзії і може вживати будь-яку рослинну їжу.

Амброзію не рекомендують ко­сити. Сьогодні є спеціальні засо­би, які розпилюють на амброзію, і вона протягом 5−10 хвилин в’яне і висихає. Якщо маєте можливість, простежте, аби біля вашого по­мешкання регулярно скошували траву, а до газонів та квітників додавали компост та органічні добрива. Амброзія «полюбляє» бідні неродючі ґрунти. Тому тур­бота про прибудинкові території та присадибні ділянки не лише покращить їхню естетику, а й за­шкодить комфортному росту на них амброзії.

Знищувати амброзію потрібно не лише через її негативний вплив на людський організм, а й через те, що вона виснажує ґрунти та знижує врожайність сільськогос­подарських культур (власне бо­ротьба з амброзією передбачена навіть на законодавчому рівні).

Микола Воля.