Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чорну смородину куштувати — хвороб не знати

Чорна смородина — одна з найулюбленіших ягід. Крім чудового смаку, вона дуже корисна для організму. Завдяки цілющим властивостям часто застосовується в народній медицині з лікувальною і профілактичною метою

Чорна смородина
Чорна смородина

Хімічний склад

Без перебільшення можна ска­зати, що чорна смородина — це комора вітамінів і здоров’я. Ягоди чорної смородини містять віта­міни С, В, Р, провітамін А, цукри, пектинові речовини, фосфорну кислоту, ефірну олію, дубильні ре­човини, вітамін К, каротин, вона багата на солі калію, солі фосфо­ру і заліза.

Листя смородини містить фі­тонциди, магній, марганець, сір­ку, срібло, мідь, свинець, ефірну олію і вітамін С. Що стосується ві­таміну С, то тут чорна смородина — лідер серед інших рослин. Для забезпечення добової потреби в аскорбіновій кислоті людині до­сить з'їдати 15−20 ягід.

Корисні та лікувальні властивості

З лікувальною метою викорис­товують ягоди і листя чорної смо­родини.

Вчені визнали чорну смороди­ну найкориснішою для здоров’я ягодою. Вона підвищує імунітет і опірність організму різним захво­рюванням.

Корисні властивості чорної смородини відомі багатьом: її листя і ягоди використовуються й для лікування ниркових каме­нів, хвороб печінки та дихальних шляхів. Вживання ягід смородини надзвичайно корисне за атеро­склерозу.

Вміст великої кількості віта­мінів С, Р і К роблять смородину незамінною для профілактики і лікування діабету та атеросклеро­зу, позбавляють анемії, виводять з депресії. Фенольні речовини та ефірні олії, які містяться у чорній смородині, виявляють високу ан­тимікробну активність.

У її листі набагато більше, ніж в інших ягодах, аскорбінової кис­лоти. Це дозволяє використову­вати листочки чорної смородини як дієвий антисептичний, проти­ревматичний, сечогінний, проти­запальний, очищувальний і тоні­зуючий засіб.

Листя і ягоди чорної сморо­дини придатні для профілактики і лікування авітамінозів, сильної втомлюваності. Вони корисні у випадках напруженої розумової і фізичної праці, служать джере­лом вітамінів, рекомендуються для лікування ревматизму і по­дагри, мозолів, «натоптишів», для загоєння ран і відновлення сил в післяопераційний період, для лі­кування діатезів та інших дерма­тологічних проблем.

Чорна смородина має власти­вість запобігати раковим захво­рюванням і оберігати від хвороб серцево-судинної системи. А також запобігає ослабленню ро­зумових здібностей у людей по­хилого віку, хворобі Альцгеймера, діабету, регулярне її вживання до­зволяє надовго зберегти гостроту зору.

Відвари з ягід чорної сморо­дини допомагають за недокрів'я, гіпертонії, кровоточивості ясен, виразки шлунка і дванадцятипа­лої кишки, гастритів.

Ванни з відвару листя сморо­дини застосовують у випадках різних висипів і шкірних захворю­вань.

Настій з листя цієї ягоди спри­яє звільненню організму від над­лишку сечової і пуринової кислот. Використовують його також як по­тогінний, легкий проносний засіб, за кровотеч і порушення обміну речовин.

Чорна смородина — чудовий косметичний засіб. Її використо­вують у виготовленні мила ручної роботи, сік втирають у нігтьову пластинку, а кашку з нестиглих ягід накладають на пігментні пля­ми та акне.

Протипоказання

Не слід вживати чорну сморо­дину у випадках тромбофлебіту че­рез високий вміст у ній вітаміну К і фенольних сполук, які здатні підви­щувати згортальну здатність крові.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини