Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мисливці за металом» свідомо шкодять державі?

Усе частіше енергетики повідомляють про падіння високовольтних металевих опор, спричинене викраденням чи пошкодженням їх конструктивних елементів.

Збитки, яких завдають зловмисники державі, викрадаючи металеві кутники, є величезними порівняно з отриманою від крадіжки вигодою. Напрошується логічне запитання: людей до злочину спонукає бажання легкої наживи чи це сплановані диверсійні дії, спрямовані на порушення енергетичної безпеки країни?

Цього року у Західній електроенергетичній системі, яка є відокремленим підрозділом державного підприємства «Укренерго», це вже другий випадок падіння високовольтної опори, внаслідок розкрадання чи пошкодження її частин. Так у березні були пошкоджені відтяжки на 4 опорах повітряної лінії

750 кВ «Хмельницька АЕС — Жешув», яка перебувала під наведеною напругою. Як наслідок, одна опора впала, що призвело до деформації конструкції та руйнування ізоляторів. Непланові витрати компанії на заміну викрадених деталей та ремонтно-відновлювальні роботи становили близько 1,2 млн. грн. Ще одну опору зловмисники «повалили» у кінці вересня цього року. З опори повітряної лінії

750 кВ «Рівненська АЕС — Західноукраїнська» було викрадено 18 металевих кутників та ще 5 пошкоджено. У той час лінія була виведена в плановий ремонт. За попередніми підрахунками Західної енергосистеми, сума завданих збитків становить 700 тис. грн.

«На жаль, розкрадання енергетичного майна — це проблема, з якою боремося самотужки. Охорона високовольтних ліній проводиться власними силами, і не завжди вдається запобігти крадіжкам чи пошкодженню елементів металевих опор. Таким чином, кошти, які могли б бути скеровані на заміну застарілого обладнання та реконструкцію електромереж, ми змушені використовувати на ремонтно-відновлювальні роботи з усунення заподіяної шкоди», — розповів в. о. директора Західної енергосистеми Ярослав Данилюк (на фото).

Невже у погоні за незначним збагаченням злодії не усвідомлюють усієї відповідальності та негативних наслідків, до яких можуть призвести їхні злочинні дії? Адже, крім значних фінансових збитків, викрадення та пошкодження елементів повітряних ліній може призвести до знеструмлення великої кількості споживачів та порушення функціонування об’єднаної енергосистеми України. До того ж такі протиправні дії становлять загрозу здоров’ю та життю людей. Доцільно також нагадати, що за посягання на державне енергетичне майно загрожує кримінальна відповідальність. Адже повітряні лінії електропередачі є державною власністю, а їх збереження регламентується відповідними законодавчими актами. Стаття 194-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання, залежно від тяжкості злочину, терміном до 3 або ж від 3 до 15 років позбавлення волі за навмисне псування, руйнування об’єктів електроенергетики, якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об’єктів, до небезпеки для життя людей, їх загибелі чи інших тяжких наслідків.

Невтішним залишається той факт, що, збагатившись приблизно на тисячу гривень, «мисливці за металом» завдали державній компанії збитків майже на 2 млн. гривень. У той час, коли одні самовіддано захищають країну, інші — руйнують її із середини. Незалежно від того, що є причиною таких протиправних дій — матеріальна вигода чи диверсійна діяльність, висновок один: це злочин проти держави та її енергетичної безпеки.

Схожі новини