Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна пролітає як фанера над Парижем?

Головуюча Франція наполягла, щоб заявку України до ЄС розглядали РАЗОМ із заявками Молдови та Грузії

Найпростіший спосіб "віджати" компанію - розмити її статутний фонд. Найпростіший спосіб відмовити у заявці на вступ до Євросоюзу - об'єднати її з іншими поданнями.

І те, і друге не є злочинами. І те, і друге - зрада цінностей і принципів.

Головуюча Франція наполягла, щоб заявку України до ЄС розглядали РАЗОМ із заявками Молдови та Грузії. Українці не мають нічого проти членства цих двох дружніх держав у Євросоюзі. Однак три заявки, і причини до їх поданнями, були зроблені в різних обставинах та з різною мотивацією, а політична, економічна і соціальна ситуація у трьох країнах суттєво відмінна. Та й робили їх дві держави навздогін, "на хвості" українського запиту.

І в ЗМІ, і в політичних колах європейців висловлюються доволі критичні оцінки ситуації в одній з "доганяючих" країн. Беручи до уваги сучасний її стан, заявка не буде розглянута позитивно. А що всі три об'єднані докупи, то й Україна пролітає як фанера над Парижем, який головує нині в ЄС і вигадав таку нехитру схему.

Не він один. Але це не знімає відповідальності саме з Франції.

Колись, в Бухаресті, французи (з німцями) підставили ніжку Україні у вступі до НАТО. Нині роблять те ж саме і з ЄС (цікаво б знати позицію ФРН).

У багатьох українців в результаті очікуваної відмови - закамуфльованої, зрозуміло, під вигуки, що "двері відкриті", хоча й не зараз - з'являться сльози. У інших - відраза до ЄС. У ще інших питання: чи вірною дорогою ми йдемо?

А сам Європейський Союз втратить обличчя. І тема цінностей та принципів поступово розчиниться в інвестиціях з Бейцзіну та газі з Москви.

Джерело

Схожі новини