Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Місто контрастів

У Стамбулі мечеті “уживаються” поряд із церквами

Якщо подорожі Європою - не по кишені, а в Україні вже все бачили, їдьте у Стамбул. Візи відкривати не потрібно, житло коштує відносно не дорого (у хостелі можна переночувати за 230 гривень, в орендованій квартирі — за 500-650), а історичний центр можна оглянути безкоштовно. Стамбул – найбільше місто не лише Туреччини, а й усієї Європи. За кількістю населення — п'яте у світі. У столиці Туреччини проживають майже 15 млн осіб!

Стамбул розділений на мусульманську і європейську частини. Мечеті “уживаються” поряд з церквами. Туркені, що носять паранджу, не дивляться скоса на своїх співвітчизниць, одягнутих у джинси та з модним макіяжем. Але турки ревно бережуть свої традиції. П'ять разів на день муедзин закликає мусульман до молитви. У мечеть туристам можна заходити лише у строго визначені годині. За образу пам'яті першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка є ризик потрапити до в'язниці...

Найбільший православний храм світу — у столиці мусульманської держави

Усі туристичні дороги Стамбула ведуть до головної площі Султанахмет. Аби перелічити всі культурні, історичні та архітектурні пам’ятки на ній газетної шпальти б не вистачило: величний Собор Святої Софії, неймовірної краси Голуба мечеть, розкішний фонтан, який німецький канцлер подарував турецькому султану, старовинні грецькі колони, єгипетський обеліск...

Собор Святої Софії– один із найстаріших і найбільших православних храмів у світі, який згодом був перетворений на мечеть, а ще пізніше – на музей. Ця монументальна споруда вже понад 1500 років приваблює туристів з усього світу.

Фундамент Собору був закладений у VI столітті н.е. Для його будівництва імператор Юстиніан наказав привезти з Ефеса та Лівану колони і дорогоцінні камені - перли, рубіни та аметисти.

Однак у середині XV століття Константинополь, тоді ще столиця православного світу, потрапив в облогу турків. Доля міста була вирішена — Візантійська імперія на той час перебувала в агонії. Султан Мехмет Завойовник наказав переробити собор на мечеть: мозаїки покрили білою фарбою, поруч звели мінарети, а стіни оздобили сурами з Корану. Протягом наступних п’яти століть споруда була однією з найвеличніших і найважливіших мусульманських святинь Туреччини. І лише у 1935 році засновник сучасної Туреччини, - Мустафа Кемаль Ататюрк, - перетворив її на музей.

Навпроти Собору Святої Софії — Голуба мечеть, символ не лише Стамбула, а й усієї Туреччини. Ця мечеть вважається найрозкішнішою і найвеличнішою у світі. Побудували її за наказом турецького султана Ахмета I. Будівництво тривало сім років — до 1616 року. Використали унікальний мармур, “чорний камінь” та інші дорогоцінні породи. Виконана мечеть у візантійському і класичному османському архітектурному стилях, а свою назву отримала тому, що розмальована синіми і білими фарбами. На плитах всередині зображені квіткові орнаментами, які вражають своєю несхожістю на інші. Підлога застелена килимами ручної роботи, а вікна прикрашені розкішними вітражами. Ще однією особливістю Голубої мечеті є те, що у ній не чотири, а шість мінаретів.

Босфор — артерія Стамбула

У довжину Босфорська протока сягає 30 кілометрів. У найвужчій його частині відстань між берегами – 700 метрів, а у найширшій – 3,5 кілометра. Щоб побачите все найцікавіше, варто покататися на човні, що йде вздовж лінії протоки. Найчастіше туристичні подорожі беруть свій початок на пристані Еміненю. Круїзи тривають дві або шість годин.

У вузькому “горлі” Босфора між берегами європейської та азійської частин Стамбула зведені два мости – Босфорський і міст султана Фатіха. Відстань між ними — 5 км, а проїзд ними – платний. Сьогодні турки зводять третій за рахунком міст, на якому має бути вісім смуг для руху автомобілів. Реалізація цього проекту обійдеться місту у 6 млрд. доларів США.

Вежа Христа і Гранд-Базар

Галатська вежа є однією з найбільш старовинних архітектурних та історичних пам’яток Стамбула, адже зведена була ще у ХІV столітті генуезцями (купцями з північної Італії). У ті часи її називали “Вежею Христа”. Висота вежі - 61 метр, тому видно її практично з будь-якого району міста. У 1965 році вежу відкрили для туристів і вона перетворилася на оглядовий майданчик Стамбула. Глянути на неї з’їжджається не менше людей, ніж до Палацу Дожів у Венеції чи до Ейфелевої Вежі у Парижі. Нагорі є кафе і ресторан, а внизу – нічний клуб.

Побудований ще у XV столітті, Гранд-Базар розташовується у самісінькому центрі Стамбула, у районі Султанахмет – неподалік Собору Святої Софії і Голубої мечеті. Цей ринок - один із найбільших у світі. Під його дахом розташовані 4400 магазинів, понад 2000 ательє, 12 мечетей, 18 фонтанів, кілька кафе, школа, обмінники валют і навіть турецька лазня! Щодня Гранд-Базар відвідує понад півмільйона людей. Нагадує справжнісінький лабіринт, в якому легко заблукати, а купити тут можна абсолютно все: килими і спеції, одяг та біжутерію, вироби з бронзи і скла, ювелірні вироби й кераміку, вироби з міді та різноманітні тканини.

Не можна не відвідати відомий не лише у Туреччині, а й у цілій Європі Ринок спецій (його ще називають Єгипетським базаром), розташований в історичному центрі у кварталі Еміненю. За площею він поступається хіба що Гранд-Базару. Будувати Ринок почали ще у ХVII столітті. У ті часи головними торговцями на ньому були саме єгиптяни, що привозили на продаж індійські спеції. Сьогодні тут лише 80 магазинів, але асортимент спецій, парфюмерії, косметики і сухофруктів справді вражає. Крім того, на ринку є величезний вибір правдивих східних солодощів. Побачивши таке різноманітня пахлави та інших ласощів, не зможете встояти, щоб не спробувати бодай шматочка. Потенційним покупцям східних смаколиків продавці пропонують спробувати вироби безкоштовно. Вибір лікарських трав теж чималий, деякі з них можна знайти тільки тут. А такої хни та натурального мила на основі оливкової олії, як на Базарі спецій у Стамбулі, взагалі більше ніде не знайдете!

“Гарматні ворота”

Так з турецької перекладається назва палацу Топкапи. Звели його у середині ХV століття. Впродовж багатьох років тут була резиденція турецьких падишахів. Сьогодні це — музей з однією з найбільших колекцій у світі.

Розташований палац неподалік Мармурового моря і займає площу аж у 700 тис. кв. м! Архітектура споруд, що входять до складу палацового комплексу, включає у себе різні стилі, оскільки палац неодноразово зазнавав серйозних ушкоджень внаслідок землетрусів і пожеж. Колись тут було казначейство, стайні султана, склад зброї, розкішний сад з фонтанами, тераси, а обслуговували палац майже п’ять тисяч слуг!

З 1924 року його перетворили на музей, в якому зберігаються предмети, що належали турецьким падишахам: посуд, набори зі срібла, прикраси, унікальна колекція виробів з фарфору. Звісно, за браком місця виставлені далеко не всі експонати, а лише найцікавіші з них.

Якщо не встигли відвідати всіх визначних місць турецької столиці, не засмучуйтеся. Побачити за один день понад 120 архітектурних та історичних пам’яток Туреччини (57 стамбульських, 51 — з Анатолії, 12 — з території Оттоманської імперії за межами країни) можна у Парку мініатюр. Всі споруди відтворені у масштабі 1:25. Наприклад, тут можна побачити Галатську вежу, Собор Святої Софії, Голубу мечеть і Босфорський міст, Фортецю Румелі Хісари, церкву Святого Антонія і церкву Святої Ірини, бавовняну долину Памуккале. Є тут крихітна залізниця, аеропорт і навіть кораблі з човнами.

Скуштувати Туреччину на смак

Чи не найсмачнішу каву у світі готують саме у Стамбулі. Турецька кава має неповторний смак і аромат. Звісно, у Туреччині каву не вирощують, а імпортують з інших країн. Секрет успіху криється у способі приготування. Під час варіння використовується вода, яку перед тим охолоджують. Далі, перш ніж налити каву, горнятка трішки нагрівають. Ще однією особливістю турецького напою є те, що перед тим, як змолоти, кавові зерна обсмажують, після чого подрібнюють до консистенції муки. Після цього каву засипають у мідний посуд спеціальної форми і варять. Однак не на відкритому вогні, а на поверхні піску. Кава має ледве закипати кілька разів, але у жодному разі не сильно кипіти. Чудову турецьку каву можна спробувати у будь-якому кафе чи ресторані. Крім того, це буде чудовим сувеніром, але краще купувати її не в супермаркетах чи магазинах, а на Гранд-Базарі або Ринку Спецій.

Стамбул розташований між Європою й Азією, тому тут можна спробувати страви з кухонь різних країн. Найпопулярніша, звісно, турецька, яка поєднує у собі кавказькі, середземноморські і арабські кулінарні традиції. Найпопулярніші страви — кебаб (його готують з різними інгредієнтами і продають на кожному кроці), долма, мідії, начинені рисом і приправлені турецькими прянощами (недорога і поживна страва), рахат-лукум. З напоїв - турецькі кава, чай і айран, який виготовляють з кобилячого молока. Турецька кухня пікантна і трохи гостра. Основні продукти - баранина, риба та овочі.

Фото автора

Схожі новини